
Usein kysytyt kysymykset varhaiskasvatuksesta
Usein kysytyt kysymykset varhaiskasvatuksesta Pääsisältö
Tuleeko yksityisten perhepäivähoitajien laatia omavalvontasuunnitelma?
Velvollisuus laatia omavalvontasuunnitelma koskee myös yksityisiä perhepäivähoitajia.
Tuleeko seurakuntien tai vastaavien kerhotoiminnasta laatia omavalvontasuunnitelma?
Seurakuntien ja vastaavien kerhotoimintaa, vaikka se jossakin määrin voi korvata perhepäivähoitajan tai päiväkodin tarjoamaa palvelua, ei voida rinnastaa palveluntuottamiseksi, jos palvelu rahoitetaan muutoin kuin asiakasmaksuilla (esim. Raha-automaattiyhdistyksen tai muu vastaava tuki). Tällöin toiminnasta ei edellytetä kirjallista omavalvontasuunnitelmaa. Valvontaviranomaisen näkökulmasta on kuitenkin aina suositeltavaa laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
Tuleeko kunnallisten päiväkotien laatia omavalvontasuunnitelma?
Varhaiskasvatuslaki velvoittaa ainoastaan yksityisiä palveluntuottajia laatimaan kirjallisen omavalvontasuunnitelman. Valvontaviranomaisen näkökulmasta kuitenkin sekä yksityisellä että julkisella palveluntuottajalla on aina velvollisuus huolehtia siitä, että palvelu tuotetaan turvallisesti ja laadukkaasti. Tämän vuoksi Valvira suosittelee kaikkia varhaiskasvatuksen toimipaikkoja tekemään kirjallisen omavalvontasuunnitelman.
Mitä omavalvontasuunnitelman julkisesti nähtävillä pito käytännössä tarkoittaa?
Laissa ei ole tarkempia määräyksiä siitä, miten käytännössä julkinen nähtävänä pitäminen on toteutettava. Vähimmäisvaatimuksena on, että omavalvontasuunnitelma on toimipaikassa esillä siten, että asiakasperheet ja muut asiasta kiinnostuneet voivat perehtyä siihen niin, ettei sitä tarvitse erikseen pyytää. Usein palveluntuottajat laittavat omavalvontasuunnitelman verkkosivuilleen, mikä on viesti toiminnan avoimuudesta ja tukee asiakasperheiden valinnan mahdollisuutta. Myös kunnat ovat tarjonneet palveluiden tuottajille mahdollisuutta linkittää omavalvontasuunnitelma kunnan kotisivujen kautta verkkoon.
Kuinka kauan omavalvontasuunnitelmaa ja siihen liittyviä asiakirjoja on säilytettävä?
Valviran määräys yksityisen varhaiskasvatuksen omavalvonnasta edellyttää, että omavalvontasuunnitelmaa ja liiteasiakirjoja säilytetään kaksi vuotta.
Onko Valviran laatima omavalvontasuunnitelmaa koskeva ohjeistus saatavilla englanniksi ja voiko päiväkoti laatia oman omavalvontasuunnitelmansa englanniksi?
Valviran ohjeistus on suomeksi ja ruotsiksi, ja päiväkoti laatii oman omavalvontasuunnitelmansa jommallakummalla kielellä. Näiden lisäksi päiväkoti voi kääntää suunnitelman tarvitsemillensa kielille. Eri kieliversioiden ajantasaisuudesta on syytä olla erityisen huolellinen.
Milloin päiväkodin mitoituksesta voidaan poiketa tilapäisesti varhaiskasvatuslain 36 § perusteella?
Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkodin mitoituksesta voidaan poiketa lasten hoitoaikaan liittyvien syiden perusteella. Esimerkiksi henkilökunnan työaikaan liittyvien syiden vuoksi mitoituksesta ei voida poiketa, vaan mitoituksen lainmukainen toteutuminen tulee varmistaa esimerkiksi toimivien sijaisjärjestelyjen avulla.