
Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset Pääsisältö
Tälle sivulle on koottu meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä.
Puuttuuko jotain? Voit ehdottaa uutta kysymys–vastaus-paria palautelomakkeella. Kehitämme sivua jatkuvasti saadun palautteen perusteella.
Viranomaisvastuut
Aluehallintovirastot käsittelevät pääosan sosiaali- ja terveydenhuollon kanteluista.
Usein kysytyt kysymykset vanhusten hoivapalveluiden valvonnasta (avi.fi).
Potilasvahinkoasiat käsittelee Potilasvakuutuskeskus. Valvira ei ota kantaa yksittäistä potilasta koskevaan hoitoon/lääkitykseen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortit myöntää Väestörekisterikeskus.
Jos kysymyksesi koskee lääkeaineita tai apteekkien toimintaa, ota yhteyttä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan.
Oikeuslääkinnästä vastaava viranomainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Lääketieteen ulkopuolisten, niin sanottujen vaihtoehtohoitojen markkinoinnin valvonta kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) palvelujen markkinoinnin valvonnan piiriin, vaikka ao. hoitoja suorittaisikin terveydenhuollon ammattihenkilön koulutuksen saanut.
Lääkinnällisten laitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta arvioi Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskus Fimea. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi sairauden tai vamman diagnosointiin, ehkäisyyn, tarkkailuun, hoitoon tai lievitykseen tai hedelmöitymisen säätelyyn tarkoitetut laitteet. Muiden laitteiden turvallisuudesta vastaa Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes ja niiden soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa ja muita ominaisuuksia arvioivat kuluttajaviranomaiset.
Jos kysymyksesi koskee elintarvikkeita tai hygieniapassia, ota yhteyttä Ruokavirastoon.
Anniskelu- ja vähittäismyyntiasioissa (esim. ilmoitus anniskelusta alaikäiselle) voit olla yhteydessä oman alueesi aluehallintovirastoon.
Tupakkalain valvonnasta vastaavat kuntien valvontayksiköt.
Kuntien terveydensuojeluviranomaiset vastaavat terveydensuojelulain toimeenpanon valvonnasta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeudet
Sosiaalihuollon ammattioikeuksien hakemusohjeet
Mistä löydän terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammattioikeuksien hakuohjeet?
Terveydenhuollon ammattioikeuksien hakemusohjeet
Millä koulutuksella ja millä muilla ehdoilla voi työskennellä tietyssä sosiaalihuollon tehtävässä?
Lue lisää sosiaalihuollon ammattihenkilönä toimimisen edellytyksistä
Epäilen alaisellani ammattihenkilöllä päihdeongelmaa, pitääkö Valviralle tehdä ilmoitus?
Tavallisesti ongelmat voidaan hoitaa työpaikalla, eikä valvontaviranomaisille tarvitse ilmoittaa. Lue lisää aiheesta.
Epäilen kollegallani/minua hoitavalla ammattihenkilöllä terveydentilaan liittyvää ongelmaa, pitääkö Valviralle tehdä ilmoitus?
Mikäli ammattihenkilö toimii sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikössä, ole yhteydessä toimintayksikön johtoon. Mikäli ammattihenkilö toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana, ota yhteyttä aluehallintovirastoon.
Lääkehoidon toteuttaminen
Mitä lääkehoidon tehtäviä eri ammattiryhmät saavat tehdä?
Katso eri ammattiryhmien tehtävät lääkehoidon toteuttamisessa.
Saako lähihoitaja antaa potilaille suonensisäisiä lääkkeitä?
Työnantajalla on oikeus päättää se, minkälainen koulutus eri lääkehoidon tehtäviin tarvitaan, sillä lainsäädännössä ei ole määräyksiä siitä, mitä tehtäviä kukin ammattiryhmä saa tehdä. Lähihoitaja saa koulutuksensa perusteella jakaa lääkkeitä potilaskohtaisiksi annoksiksi ja antaa lääkkeitä (muita kuin pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja huumausainelääkkeitä) luonnollista tietä eli tabletteina, kapseleina, liuoksina, silmä- ja korvatippoina, voiteina, laastareina ja peräpuikkoina ilman erillistä lupaa.
Vaativamman lääkehoidon toteuttamiseen (esim. injektioiden antaminen ihon alle (s.c.) ja lihakseen (i.m.), pääasiassa keskushermostoon vaikuttavan lääkehoidon toteuttaminen, lääkkeettömän, perusliuosta sisältävän jatkoinfuusion vaihtaminen) lähihoitaja tarvitsee kirjallisen luvan. Lue lisää.
Mikä on lääketieteen/hammaslääketieteen opiskelijan oikeus määrätä lääkkeitä?
Lue opiskelijan oikeudesta määrätä lääkkeitä.
Pitääkö LOVe – lääkehoidon osaaminen verkossa -koulutus rekisteröidä Valviraan?
Lääkehoidon koulutukselle ei ole lainsäädännössä vaatimuksia, eikä niitä rekisteröidä Valvirassa. Työnantaja määrittelee sen, minkälaisen koulutuksen se työntekijöiltään edellyttää. LOVe on laajasti käytössä oleva lääkehoitoa koskeva koulutusohjelmisto, mutta muitakin koulutuksia on olemassa.
Voiko rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaava sairaanhoitaja kirjoittaa potilaalle reseptin etävastaanotolla (videovälitteisesti internet-yhteyden kautta)?
Sairaanhoitaja ei saa kirjoittaa lääkemääräystä etäyhteyksien kautta tekemänsä hoidon tarpeen arvioinnin perusteella. Lääkkeen määräämisestä annetun STM:n asetuksen (1088/2010) 10 §:n mukaan sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö saa antaa ja uudistaa lääkemääräyksen vain vastaanotolla toteamansa lääkkeen tarpeen perusteella. Poikkeuksena tästä sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö saa määrätä lääkettä naisen äkillisen komplisoitumattoman virtsatietulehduksen hoitoon puhelinhaastattelun perusteella.
Asetuksessa (1088/2010) sanotaan, että sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö saa määrätä lääkettä naisen äkillisen komplisoitumattoman virtsatieinfektion hoitoon puhelinhaastattelun perusteella. Tuleeko puhelinhaastattelun olla lääkkeenmääräämisoikeiden omaavan sairaanhoitajan itse tekemä vai käykö, että haastattelun tekee muu sairaanhoitaja Käypä hoito -suosituksen mukaisesti virtsatieinfektiokyselyn perusteella ja jättää pyyntöä lääkemääräyksestä sitten lääkkeenmääräämishoitajalle virtsatieinfektiokysely täytettynä?
Tarkoitus on, että lääkkeen määräävä sairaanhoitaja tekee puhelinhaastattelun. Jos esimerkiksi tilanne on sellainen, että toinen sairaanhoitaja ottaa potilaiden puhelut vastaan, tämän sairaanhoitajan tulee ohjata potilas soittamaan lääkkeenmääräämisoikeuden omaavalle sairaanhoitajalle, joka tekee puhelinhaastattelun.
Tyytymättömyys hoitoon
Oletko tyytymätön saamaasi hoitoon? Mitä tehdä?
Asiaa kannattaa ensin selvitellä hoitopaikassa. Voit tehdä muistutuksen toimintayksikköön. Jos muut keinot eivät auta, voit kannella aluehallintovirastolle, erityistapauksissa Valviralle. Lue lisää.
Myös sosiaalihuollon palvelujen osalta asiaa kannattaa ensin selvitellä palvelua antaneessa toimintayksikössä. Apua saa tarvittaessa kunnan nimeämältä sosiaaliasiamieheltä. Lue lisää.
Missä asioissa hoidosta kannellaan Valviralle ja milloin aluehallintovirastolle?
Kantelu tehdään pääsääntöisesti sille aluehallintovirastolle, jonka alueella potilas on ollut hoidettavana. Valviralle terveydenhuoltoon liittyvä kantelu tehdään silloin, kun epäillään hoitovirheen aiheuttaneen potilaan menehtymisen tai vaikean pysyvän vammautumisen. Sosiaalihuoltoa koskevat kantelut käsitellään ensisijaisesti aluehallintovirastoissa. Valvira käsittelee kantelun, jos siinä on kysymys periaatteellisesti tärkeästä tai laajakantoisesta asiasta, tai kun kantelu liittyy Valvirassa vireillä olevaan terveydenhuollon valvonta-asiaan.
Valvontaviranomaiset siirtävät kantelut sovitun työnjaon mukaisesti käsiteltäväksi oikeassa paikassa.
Lue lisää.
Potilasasiakirjat
Potilasasiakirjoissani on virheellinen merkintä, miten toimin?
Ota yhteyttä hoitaneeseen terveydenhuollon toimintayksikköön. Lue lisää.
Potilasasiakirjat laaditaan ja säilytetään siinä terveydenhuollon yksikössä, jossa potilasta hoidetaan. Valvira ei voi määrätä virheellisiä potilasasiakirjamerkintöjä oikaistavaksi. Lue lisää.
Miten saan tiedon siitä, kuka on katsonut potilastietojani?
Potilaalla on oikeus saada tieto siitä, kuka on käsitellyt hänen tietojaan. Lue lisää.
Yksityinen sosiaali- ja terveydenhuolto
Mistä haetaan lupa yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen?
Yhden aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on aluehallintovirasto. Kahden tai useamman aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on Valvira. Tämä koskee vain luvanvaraisia ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja (kuten lastensuojelu tai tehostettu palveluasuminen eri asiakasryhmille). Lue lisää.
Ilmoituksenvaraisen toiminnan rekisteröinnistä on kyse silloin, kun tuotetaan ei-ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, kuten kotipalvelua tai päivätoimintaa eri asiakasryhmille. Tällöin palvelujen tuottaja tekee toiminnastaan ilmoituksen siihen kuntaan, jossa palveluja tuotetaan. Kunta toimittaa ilmoituksen aluehallintovirastoon rekisteröitäväksi. Lue lisää.
Mihin rekisteröidään yritys, joka tuottaa terveyspalveluja?
Kahden tai useamman aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on Valvira. Yhden aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on aluehallintovirasto. Jos aiot aloittaa toiminnan itsenäisenä terveydenhuollon ammatinharjoittajana, sinun tulee tehdä kirjallinen ilmoitus toiminnasta aluehallintovirastolle. Lue lisää.
Mihin mennessä yksityisen terveydenhuollon toiminta/toimipaikka tulee lopettaa, jotta kyseiseltä vuodelta ei peritä vuosimaksua?
Toiminnan/toimipaikan lopettamisesta tulee ilmoittaa Valviraan lopettamisvuoden maaliskuun loppuun mennessä (31.3.), jolloin kyseiseltä vuodelta ei peritä vuosimaksua. Aluehallintoviraston luvalla toimivat tekevät ilmoituksen omaan Aluehallintovirastoon.
Yksityisen terveydenhuollon/sosiaalihuollon toimintakertomukset
Yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukaan palvelujen tuottajan on annettava vuosittain toimintakertomus lupaviranomaiselle viimeistään seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Lue lisää.
Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien on annettava vuosittain toimintakertomus lupaviranomaiselle luvanvaraisista palveluista. Valvira on lupaviranomainen silloin, kun palvelujen tuottaja toimii kahden tai useamman aluehallintoviraston alueella. Muutoin lupaviranomainen on kunkin alueen aluehallintovirasto. Lue lisää.
Tupakkalain valvonta
Koskeeko kysymyksesi tupakkatuotteita, sähkösavukkeita tai muita tupakkalain alaisia tuotteita?
Tupakkalakia koskeviin kysymyksiin on laadittu omat usein kysytyt kysymykset.
Tupakkalain valvonnasta vastaavat kuntien valvontayksiköt.
Alkoholi
Onko sinulla kysyttävää anniskelu- tai vähittäismyyntiluvasta? Tai haluatko ilmoittaa epäkohdasta anniskelu- tai vähittäismyyntipaikan toiminnassa?
Otathan yhteyttä oman alueesi aluehallintovirastoon (avi.fi).
Koskeeko kysymyksesi anniskelupassia?
Lue lisää anniskelupassista (valvira.fi).
Mistä löytyy voimassa olevat alkoholiluvat?
Alkoholielinkeinorekisterin tiedoista on saatavana lupatietoja avoimena datana (avoindata.fi). Aineistosta löytyy alkoholijuomien valmistajat, tukkumyyjät, anniskelu- ja vähittäismyyntipaikat sekä ennakkoon hyväksytyt anniskelualueet. Aineisto päivittyy kerran vuorokaudessa.
Mitkä ovat alkoholijuomien pakkausmerkintöjen kielivaatimukset?
Pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä suomen ja ruotsin kielellä. Lue lisää alkoholijuomien pakkausmerkinnöistä (valvira.fi).
Miksi alkoholijuomien pakkausmerkinnöissä ei ole ainesosaluetteloa?
EU:n elintarviketietoasetuksessa (1169/2011) alkoholijuomat on vapautettu ainesosaluettelon merkitsemisestä. Valmistajat voivat kuitenkin halutessaan nämä ilmoittaa.
Terveydensuojelu
Sisäilma ja asumisterveys
Jos epäilet sisäilmaongelmaa kodissasi
Ota aina ensin yhteyttä kiinteistön omistajaan tai ylläpidosta vastaavaan tahoon (yleensä isännöitsijä). Jos kiinteistön omistajan kanssa syntyy erimielisyyttä terveyshaitan olemassaolosta tai korjaustarpeesta, ole yhteydessä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen, joka antaa neuvoja, ottaa asian käsittelyynsä ja tarvittaessa tarkastaa asunnon.
Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat sitä, että sisäilman laatu on riittävän hyvä. Ota siis tarvittaessa yhteyttä asuinkuntasi terveydensuojeluviranomaiseen. Heidän yhteystietonsa löydät tästä.
Lue tarkempaa tietoa asumisterveydestä ja sen valvonnasta.
Talousveden laadun valvonta
Kuka valvoo juomaveden laatua asuinkunnassani?
Talousveden laatuun liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen. Heidän yhteystietonsa löydät tästä.
Lue tarkempaa tietoa talousveden laadun valvonnasta.
Uimaveden laadun valvonta
Miten toimin, jos uiminen rannalla ja uimaveden puhtaus arveluttaa?
Uimaveden ulosteperäinen saastuminen ja sinilevät voivat aiheuttaa haittaa uimareiden terveydelle, kuten esimerkiksi pahoinvointia ja vatsa- ja iho-oireita. Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää löylyvetenä. Lisätietoa sinilevästä.
Kuntien terveydensuojeluviranomaiset tarkastavat kesäisin säännöllisesti yleiset uimarannat ja ottavat näytteitä uimavedestä. Heidän yhteystietonsa löydät tästä.
Lue tarkempaa tietoa uimaveden laadun valvonnasta.
Mihin otan yhteyttä, jos epäilen saaneesi oireita uima-allasvedestä?
Asiassa kannattaa olla yhteydessä altaan ylläpitäjään (esim. uimahalliin, hotelliin).
Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat sitä, ettei tilojen käytöstä tai altaassa uimisesta aiheudu terveyshaittaa käyttäjille. Ota siis tarvittaessa yhteyttä asuinkuntasi terveydensuojeluviranomaiseen. Heidän yhteystietonsa löydät tästä.
Asiointi
Mistä löydän etsimäni lomakkeen?
Kaikki Valviran lomakkeet löydät täältä. Lomakkeet on luokiteltu aihepiireittäin – klikkaamalla pikalinkkiä pääset haluamaasi kohteeseen (esim. ”Lupa tuottaa yksityisiä sosiaalihuollon palveluja”)
Maksuihin ja laskuihin liittyvät kysymykset
Osa Valviran päätöksistä, luvista, todistuksista ja muista suoritteista on maksullisia. Maksun suuruus määritellään STM:n maksuasetuksessa. Valviran päätösten, lupien, todistusten ja muiden suoritteiden maksut löydät täältä.
Laskutusta koskevat tiedustelut voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen taha(at)valvira.fi
Yleistä
Mistä löydän Valviran tilastot?
Sosiaalihuollon tilastot
Adoptiotilastot
Terveydenhuollon tilastot
Alkoholitilastot
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löydät monia sosiaali- ja terveysalan tilastoja. THL vastaa tilastoviranomaisena tilasto- ja rekisteritietovarantojen ylläpidosta ja kehitystyöstä.