
Omavalvonta
Omavalvonta on laatu- ja turvallisuustyötä
Valvonnan tärkein muoto on omavalvonta, joka tarkoittaa toiminnan jatkuvaa arviointia ja kehittämistä asiakkaan näkökulmasta. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on edistää ja varmistaa omavalvontaa sekä puuttua asioihin, kun omavalvonta ei riitä. Omavalvonta on asiakas- ja potilasturvallisuustyötä, laatutyötä ja hyvää asiakaspalvelua.
Omavalvontasuunnitelma on kirjallinen suunnitelma, jossa määritellään yhteiset toimintatavat ja niiden seuranta. Suunnitelman avulla toiminnassa esiintyvät epäkohdat ja riskejä aiheuttavat tilanteet pystytään tunnistamaan, ehkäisemään ja korjaamaan nopeasti. Systemaattinen ja suunnitelmallinen omavalvonta edellyttää käytännössä toimivaa riskienhallintaa.
Sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen palveluntuottajien on pidettävä omavalvontasuunnitelmansa julkisesti kaikkien nähtävillä.
Omavalvonta sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa
Vuoden 2023 alusta voimaan tullut järjestämislaki korostaa hyvinvointialueiden ja palveluntuottajien omaa vastuuta toiminnan asianmukaisesta ja laadukkaasta järjestämisestä ja tuottamisesta (omavalvontavelvoite). Hyvinvointialueella on velvollisuus valvoa oman palvelutuotantonsa lisäksi sille palveluja tuottavia yksityisiä palveluntuottajia ja näiden alihankkijoita.
Omavalvonnalla tarkoitetaan sitä, että hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan on valvottava, seurattava ja arvioitava oman toimintansa laatua, lainmukaisuutta ja turvallisuutta. Omavalvonnalla varmistetaan asiakkaiden yhdenvertaisuus sekä palvelujen laatu, saatavuus ja jatkuvuus.
Omavalvontaohjelma
Hyvinvointialueiden ja yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien pitää laatia toiminnastaan omavalvontaohjelma. Ohjelmassa määritetään, kuinka varmistetaan, että palvelut järjestetään ja toteutetaan sopimusten ja lainsäädännön mukaisesti. Omavalvontaohjelmassa on muun muassa todettava, miten palvelujen toteutumista, turvallisuutta ja laatua sekä yhdenvertaisuutta seurataan ja puutteellisuudet korjataan. Omavalvontaohjelman osana ovat laissa erikseen säädetyt omavalvontasuunnitelmat sekä suunnitelmat laadunhallinnasta ja potilasturvallisuudesta.
Omavalvontasuunnitelma
Omavalvontasuunnitelma on suunnitelma siitä, miten toimintayksikössä tai toimintakokonaisuudessa konkreettisin toimenpitein toiminnan laatua ja turvallisuutta valvotaan, seurataan ja arvioidaan. Omavalvontasuunnitelma on asiakirja, johon kirjataan kaikki keskeiset toimenpiteet, joilla palvelujen tuottajat itse valvovat toimintayksikköjään, henkilökunnan toimintaa sekä tuottamiensa palvelujen laatua. Lisäksi terveydenhuollon toimintayksikön on laadittava suunnitelma laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta. Kyseessä oleva suunnitelma vastaa omavalvontasuunnitelmaa julkisessa terveydenhuollossa. Sen sisällöstä on säädetty asetuksessa (ks. alla). Suunnitelmassa on otettava huomioon potilasturvallisuuden edistäminen yhteistyössä sosiaalihuollon palvelujen kanssa.
Hyvinvointialueen ja palveluntuottajan tekemän omavalvonnan lisäksi jokaisella työntekijällä on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus toimia turvallisesti sekä velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan riskeistä tai epäkohdista työnantajalleen.
Lisätietoa ja määräys omavalvonnasta sosiaalihuollossa (valvira.fi)
Lisätietoa ja määräys omavalvonnasta yksityisessä terveydenhuollossa (valvira.fi)
Omavalvonta varhaiskasvatuksessa
Yksityisillä varhaiskasvatuspalvelujen tuottajilla on lakisääteinen velvollisuus laatia omavalvontasuunnitelma. Suunnitelmalla varmistetaan toiminnan asianmukaisuus. Valvira on antanut määräyksen toimipaikkakohtaisen omavalvontasuunnitelman laatimisesta, sisällöstä ja seurannasta. Omavalvontasuunnitelman laatiminen on suositeltavaa myös julkisissa varhaiskasvatuksen toimipaikoissa.
Lisätietoa ja määräys varhaiskasvatuksen omavalvonnasta (valvira.fi)
Blogi Omavalvontasuunnitelma on toiminnan peili (valvira.fi)
Alkoholielinkeinon omavalvonta
Omavalvonta on lakisääteinen osa alkoholia valmistavien ja tukkumyyntiä tekevien yritysten toimintaa. Omavalvontasuunnitelman laatiminen perustuu sekä elintarvikelakiin että alkoholilakiin. Suunnitelma on alkoholijuomien valmistusluvan ja tukkumyyntiluvan saamisen edellytys.
Alkoholijuomien valmistajat ja tukkumyyjät vastaavat kulutukseen luovuttamansa alkoholijuoman laadusta ja koostumuksesta sekä siitä, että tuote ja sen päällysmerkinnät ja muu esittely ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Valviran antamat omavalvontaohjeet ovat tässä apuna.
Omavalvontavelvoite koskee lain mukaan myös alkoholijuomien valmistuspaikkoja ja varastoja. Omavalvontasuunnitelma täytyy esittää samalla, kun yritys tekee Valviralle valmistuspaikkaa tai tukkumyyntivarastoa tai muun toiminnan muutosta koskevan lupamuutoshakemuksen.
Lisätietoa ja ohjeet alkoholielinkeinon omavalvontaan (valvira.fi)
Katso myös
Sosiaalihuollon ohjeet (valvira.fi)
Terveydenhuollon ohjeet (valvira.fi)
Alkoholielinkeinon ohjeet (valvira.fi)
Sosiaali- ja terveydenhuollon päätöslyhennelmät (valvira.fi)
Aluehallintovirastojen päätöslyhennelmiä (avi.fi)
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut (oikeusasiamies.fi)
Oikeuskanslerin ratkaisut (okv.fi)
Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus (asiakasjapotilasturvallisuuskeskus.fi)
Potilasvakuutuskeskus (pvk.fi)