
Valviran tietovarannot
Valviran tietovarannot
Tältä sivulta löydät tietoa Valviran toiminnassa syntyvistä tietovarannoista.
Sosiaali- ja terveydenhuollon luvat ja valvonta
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeudet
Valvira myöntää terveydenhuollon ammattihenkilölle oikeuden toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä ja/tai oikeuden käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä (lisää terveydenhuollon ammattihenkilön laillistuksesta/nimikesuojauksesta).
Valvira myöntää sosiaalihuollon ammattihenkilölle oikeuden toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä ja/tai oikeuden käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä (lisää sosiaalihuollon ammattihenkilön laillistuksesta/nimikesuojauksesta).
Valvira ylläpitää terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriä (Terhikki) sekä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriä (Suosikki). Terhikki-rekisteristä löytyvät myös terveydenhuollon opiskelijoista lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijat siinä vaiheessa, kun he ovat oikeutettuja tilapäisesti toimimaan laillistetun ammattihenkilön tehtävässä. Rekistereistä on myös julkiset versiot (JulkiSuosikki ja JulkiTerhikki). Rekisterien tiedoista Valvira tuottaa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattihenkilöiden lukumäärätietoja (esim. ammattiryhmittäin/vuosittain) ja lukumäärätietoja kielteisistä laillistamis- tai nimikesuojauspäätöksistä.
Yksityinen sosiaali- ja terveydenhuolto
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajalla on oltava lupa palvelujen tuottamiseen. Valvira on lupaviranomainen silloin kun palveluja tuotetaan kahden tai useamman aluehallintoviraston alueella. Yhden aluehallintoviraston alueella toimiville luvan myöntää alueen aluehallintovirasto. Terveydenhuollon itsenäinen ammatinharjoittaja tekee toiminnastaan ilmoituksen aluehallintovirastolle.
Lupaa edellyttäviä terveydenhuollon palveluja ovat muun muassa lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut, laboratoriotoiminta, radiologinen toiminta, fysioterapeuttinen toiminta, koulutetun hierojan antama hieronta sekä sairaankuljetuspalvelut. Sosiaalihuollossa luvanvaraisia palveluita ovat muun muassa eri asiakasryhmien ympärivuorokautiset asumispalvelut, laitoshoito sekä lastensuojelun ja sijaishuollon palvelut. Ilmoituksenvaraiseksi toiminnaksi katsotaan esimerkiksi erilaiset ei-ympärivuokautiset asumispalvelut, kotipalvelu sekä päivä- ja työtoiminta.
Valvira ja aluehallintovirastot ylläpitävät yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen antajien rekisteriä (Valveri) edellä mainittujen lupa- ja ilmoitusasioiden käsittelyä sekä toiminnan valvontaa ja tilastointia varten. Rekisteristä voidaan saada lukumäärätietoa muun muassa palveluista ja asiakaspaikkamääristä esimerkiksi tietyn alueen tai lupaviranomaisen mukaan jaoteltuna.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta
Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja toimintayksiköiden toimintaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Aluehallintovirastot ovat alueellaan ensisijaisia valvontaviranomaisia. Valvira ja aluehallintovirastot tekevät kiinteää yhteistyötä lakisääteisellä työnjaolla. Valvira käsittelee toimintayksikön ohjaukseen ja valvontaan liittyvät asiat erityisesti silloin, kun kyseessä ovat
- periaatteellisesti tärkeät tai laajakantoiset asiat
- useaa aluehallintoviraston aluetta tai koko maata koskevat asiat
- asiat, jotka liittyvät Valvirassa käsiteltävään terveydenhuollon ammattihenkilöä koskevaan valvonta-asiaan
- asiat, joita aluehallintovirasto on esteellinen käsittelemään.
Lisäksi Valvira käsittelee ammattihenkilöiden ohjaukseen ja valvontaan liittyvät asiat silloin, kun kyseessä ovat
- epäilyt kuolemaan tai vaikeaan pysyvään vammautumiseen johtaneesta hoitovirheestä
- asiat, jotka saattavat edellyttää turvaamis- tai kurinpitotoimenpiteitä (esim. kirjallinen varoitus, ammattioikeuden rajoitus/poisto)
- oikeuslääkärin suorittamaan kuolemansyyn selvittämiseen liittyvät asiat.
Valvonta on osin suunnitelmallista ja osin reaktiivista. Suunnitelmallinen valvonta tehdään teemoittain valvontaohjelman tai -suunnitelman mukaisesti ja se perustuu laissa määriteltyyn tiedonkeruuseen ja yhteistoimintaan (esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa) tai Valviran omiin selvityksiin. Reaktiivinen, jälkikäteinen valvonta puolestaan käynnistyy Valviraan tulleiden kanteluiden, ilmoitusten tai toisten viranomaisten (esim. poliisi) lausuntopyyntöjen perusteella tai Valviran omasta aloitteesta.
Palveluiden saatavuuden valvonta (esimerkiksi kiireettömään hoitoon pääsy) on esimerkki suunnitelmallisesta valvonnasta, jota tehdään palveluntuottajille suunnattujen systemaattisten tiedonkeruiden perusteella. Valvira aloittaa valvontaohjelman puuttumisrajan ylittäneiden toimijoiden valvonnan THL:n tiedonkeruiden tuottaman tiedon perusteella. Systemaattisten tiedonkeruiden perusteella muodostuvat aineistot voidaan jaotella eri tavoin (esim. alueittain tai palveluntuottajittain).
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa ja ohjausta tehdään myös tarkastuskäynneillä sekä ohjaus- ja arviointikäynneillä. Käynneistä laaditaan pöytäkirjat. Tarkastuksen sekä ohjaus- ja arviointikäynnin seurauksena voidaan avata valvonta-asia, jonka päätös voidaan luokitella eri tavoin, esim. annetun seuraamuksen perusteella tai valvonnan kohteiden mukaan.
Valvonta-asian käsittely päätetään päätöksellä/ratkaisulla, joka voidaan jaotella seuraamuksen suhteen. Valvonta-asia voidaan päättää havaintoon, että toiminta on ollut asianmukaista, eikä toimenpiteisiin ole aihetta. Valviran päätös voi myös olla hallinnollinen ohjaus (käsityksen ilmaiseminen, huomion kiinnittäminen tai huomautus). Toimintayksikölle voidaan antaa määräyksiä puutteiden korjaamiseksi tai epäkohtien poistamiseksi. Määräyksiä voidaan tehostaa uhkasakolla tai toiminnan keskeyttämisen uhalla. Lisäksi, jos potilasturvallisuus edellyttää, toiminta voidaan määrätä keskeytettäväksi.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa tehdään ne päätökset, jotka koskevat sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamista ja poistamista, nimikesuojatun ammattinimikkeen käytön kieltämistä, kurinpitoa (kirjallinen varoitus) sekä oikeuksien palauttamista. Lautakunnan päätöksiä voidaan luokitella esim. ammattiryhmittäin tai seuraamuksen perusteella.
Valvira tilastoi vuosittain virastoon vireille tulleet sekä ratkaistut valvonta-asiat. Ratkaisujen sisältö eritellään terveydenhuollossa seuraaviin luokkiin:
- Asiatyyppi (esim. kantelu)
- Toimiala/toiminta, johon valvonta kohdistuu (esim. perusterveydenhuolto: päivystys)
- Palveluntuottaja (esim. julkinen palvelujen tuottaja)
- Alue (sairaanhoitopiiri/kunta)
- Palvelujen tuottamistapa (esim. ostopalvelu)
- Ammattiryhmä (esim. lääkärit)
- Syy valvontaan (esim. henkilöstön riittävyys ja rakenne)
- Päätöksen toimenpide (esim. huomautus)
- Ratkaisun/seuraamuksen kohdistuminen (esim. terveydenhuollon ammattihenkilöön)
- Lausunnon johtopäätös (esim. ei epäasianmukaisuutta)
- Tarkastuskäynnin tekeminen (esim. ei tarkastuskäyntiä)
Ratkaisujen sisältö eritellään sosiaalihuollossa seuraaviin luokkiin:
- Asiatyyppi (esim. kantelu)
- Toimija, johon valvonta kohdistuu (esim. sosiaalihuollon ammattihenkilö)
- Toimiala/toiminta, johon valvonta kohdistuu (esim. sosiaalityö)
- Palveluntuottaja (esim. julkinen palvelujen tuottaja)
- Alue (kunta)
- Palvelujen tuottamistapa (esim. ostopalvelu)
- Palvelumuoto (esim. laitoshoito)
- Ammattiryhmä (esim. sosiaalityöntekijät)
- Syy valvontaan (esim. palvelun saatavuus)
- Päätöksen toimenpide (esim. huomautus)
- Ratkaisun/seuraamuksen kohdentuminen (esim. sosiaalihuollon organisaatioon)
- Lausunnon johtopäätös (esim. ei epäasianmukaisuutta)
- Tarkastuskäynnin tekeminen (esim. ei tarkastuskäyntiä)
Ratkaistujen valvonta-asioiden sisällön erittelystä tehdään taulukoita ja kaavioita (ks. terveydenhuollon tilastot ja sosiaalihuollon tilastot), joissa kuvataan tilastoitavien asioiden kehittymistä ajanjaksoittain. Sisällön erittelystä voi tehdä analyysejä, joissa tarkastellaan tiettyjen sisältöjen riippuvuuksia toisistaan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien valvonta
Valvira valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn tarkoitettujen tietojärjestelmien olennaisten vaatimusten toteutumista sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain nojalla. Tietojärjestelmien valvonnan keskeisiä tietolähteitä ovat Valviralle tehtävät ilmoitukset, joita ovat
- ilmoitukset tietojärjestelmien rekisteröimiseksi kansalliseen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien rekisteriin
- muutosilmoitukset tietojärjestelmien rekisteritietoihin ja
- poikkeamailmoitukset asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn tarkoittujen tietojärjestelmien merkittävistä poikkeamista.
Valvontaa toteutetaan muun muassa kirjallisten selvitysten ja tarkastuskäyntien avulla. Tarkastuksista laaditaan tarkastuspöytäkirjat.
Ympäristöterveydenhuollon valvonta
Tupakkalain mukainen valvonta
Tupakkatuotetta, tupakan vastiketta, tupakointivälinettä, tupakkajäljitelmää, sähkösavuketta tai nikotiininestettä ei saa markkinoida. Markkinointikiellon valvonnassa tehdään kieltopäätöksiä, niitä tehostavia uhkasakkopäätöksiä ja muita päätöksiä sekä vastaisen toiminnan varalle annettavia ohjaavia kirjeitä.
Valvira valvoo markkinavalvontana sekä elinkeinonharjoittajien toimittamien asiakirjojen perusteella tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden, täyttösäiliöiden, sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden sekä poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden (ml. pakkausmerkinnät) säädöstenmukaisuutta. Tuotevalvonnassa tehdään tuotteiden markkinoilta poistoon johtavia kieltopäätöksiä, muita päätöksiä sekä vastaisen toiminnan varalle annettavia ohjaavia kirjeitä.
Tupakkatuotteiden myynti on luvanvaraista. Valvira pitää yhdessä kuntien kanssa tupakan vähittäismyyntilupa-asioiden käsittelyä ja valvontaa varten tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luparekisteriä. Tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luparekisteri sisältää tiedot elinkeinonharjoittajista, joille on myönnetty vähittäismyyntilupa tai jotka ovat hakeneet tällaista lupaa.
Vesiasiat
Talousvettä toimittavassa laitoksessa, uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa työskentelevällä, talous- tai allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä on oltava riittävät perustiedot mm. mikrobiologiasta ja kemiasta, puhdistustekniikasta, hygieniasta, käyttötarkkailusta ja lainsäädännöstä. Valvira hallinnoi talous- tai allasvesihygieenistä osaamistestiä (OSTI). Valvira hyväksyy testaajat, joilla on oikeus pitää osaamistestejä, ja pitää heistä luetteloa. Valvira myös ylläpitää osaamistestausjärjestelmää, josta testaajat saavat osaamistesteissä käytettävät kysymykset. Valvira laatii osaamistestin kysymykset sekä vastaa testausjärjestelmän ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Testin hyväksytysti suorittaneille Valvira myöntää vesityökortin, joka on voimassa viisi vuotta. Osaamistestaajien valvonnassa tehdään valvontamuistioita sekä peruutetaan testauslupia.
Alkoholilain mukaiset luvat ja valvonta
Alkoholin mainonta ja muu myynninedistäminen valvonta sekä alkoholin tuotevalvonta
Alkoholin mainontaa on lainsäädännössä rajoitettu alkoholista aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Valvira valvoo alkoholin mainonnan, epäsuoran mainonnan ja muun myynninedistämisen rajoituksia. Valvonnassa (ml. etiketissä ja pakkauksessa toteutettu myynninedistäminen) tehdään kieltopäätöksiä ja niitä tehostavia uhkasakkopäätöksiä, ohjeita, muita päätöksiä sekä vastaisen toiminnan varalle annettavia ohjaavia suoritteita.
Alkoholin valmistaja ja maahantuoja vastaavat kulutukseen luovuttamansa alkoholin laadusta (ml. pakkausmerkinnät). Valvira valvoo tämän vastuun toteutumista. Osana valvontaa Valvira ylläpitää tuoterekisteriä, joka sisältää perustiedot (esim. tuotteen nimi, alkoholitilavuus-% ja pakkauskoko) kaikista Suomessa markkinoilla olevista alkoholijuomista ja alkoholipitoisista aineista. Valvontatoiminnassa Valvira voi kieltää alkoholijuoman luovuttamisen markkinoille tai korvauksetta velvoittaa poistamaan alkoholijuoman markkinoilta, jos tuote tai sen esittely (esim. pakkausmerkinnät) ovat siitä annettujen säännösten ja määräysten vastaisia tai jos juoman laatua tai siitä mahdollisesti aiheutuvia terveydellisiä haittoja ja vaaroja ei ole asianmukaisesti valvottu tai jos myyntikielto on muutoin perusteltua ihmisten terveyden suojelemiseksi. Alkoholin tuotevalvonnassa tehdään kieltopäätöksiä, muita päätöksiä sekä toimintaa ohjaavia suoritteita.
Alkoholielinkeinon valvonta
Valvira käsittelee alkoholin valmistus-, tukkumyynti-, käyttö- ja maahantuontilupahakemukset sekä lupahakemukset alkoholin myynnistä Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevissa liikennevälineissä. Valvira valvoo luvanhaltijoita. Lisäksi Valvira valvoo luonnonmukaisesti tuotettujen (luomu) alkoholijuomien valmistusta, valmistuttamista, varastointia, kaupan pitämistä ja tukkukauppaa. Valvontaa tehdään tarkastuskäynneillä ja asiakirjatarkastuksilla. Osana valvontaa Valvira ylläpitää aluehallintovirastojen kanssa yhteiskäytössä olevaa alkoholielinkeinorekisteri Allua, johon on tallennettu tiedot alkoholielinkeinon toimijoista ja alkoholiluvista. Valvontaa varten rekisteriin kerätään tietoja myös alkoholitoimituksista luvanhaltijoiden välillä sekä ravintoloiden anniskelumyynnistä ja vähittäismyymälöiden myynnistä. Alkoholielinkeinorekisterin tiedoista kootaan kansalliset kapasiteetti-, myynti- ja kulutustilastot, jotka THL vuosittain julkaisee. Alkoholielinkeinon valvonnassa muodostuu lupa- ja valvontatietoja, mm. luvanperuutuksia, muita päätöksiä, vastaisen toiminnan varalle annettavia ohjaavia suoritteita sekä tarkastuspöytäkirjoja.
Valvira valvoo Alkoholiyhtiön toimintaa ja laatii yhtiön toiminnasta sekä sen valvonnasta vuosittain raportin EU:n komissiolle. Raportilla informoidaan komissiota Suomen alkoholioloista sekä alkoholiyhtiön roolista sen toteuttajana. Alkoholiyhtiön toiminnasta annetussa asetuksessa säädetään niistä velvoitteista, jotka varmistavat alkoholiyhtiön toiminnan syrjimättömyyden sekä läpinäkyvyyden.