
Tupakointikiellot ja -rajoitukset
Tupakointikiellot_ja_rajoitukset_pääsisältö
Tupakoinnilla tarkoitetaan poltettavaksi tai muutoin kuumennettavaksi tarkoitetun tupakkatuotteen käyttämistä.
Tupakkalaissa olevien tupakointikieltojen ja –rajoitusten tarkoituksena on suojella väestöä ympäristön tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta. Tavoitteena on, ettei kukaan joudu vastoin tahtoaan altistumaan tupakansavulle. Tupakointiin ja sen rajoittamiseen sovelletaan tupakkalain lisäksi myös esimerkiksi työturvallisuuslainsäädäntöä ja terveydensuojelulakia.
Tupakkalaissa olevia tupakointikieltoja ja –rajoituksia sovelletaan myös esimerkiksi vesipiipun tai yrttisavukkeen (ks. poltettavaksi tarkoitettu kasviperäinen tuote) polttamiseen sekä sähkösavukkeen käyttämiseen. Vaikka tupakointikiellot eivät koske savuttomien tupakkatuotteiden käyttämistä (esimerkiksi nuuska), tällaisten tuotteiden käyttö on kuitenkin tupakkalain mukaan kiellettyä lasten ja nuorten käyttöön tarkoitetuissa sisä- ja ulkotiloissa, kuten päiväkodeissa ja oppilaitoksissa.
Tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty yleisön, työntekijöiden tai asiakkaiden käytössä olevissa sisätiloissa. Tupakointikielto koskee niin rakennuksia, kulkuneuvoja kuin muita vastaavia sisätiloja. On hyvä huomioida, että tupakkalaissa oleva sisätilan määritelmä kattaa myös osittain avonaiset tilat.
Tupakkalaki kieltää tupakoinnin tietyissä tapauksissa myös ulkotiloissa. Tällaisia tiloja ovat yleisten tilaisuuksien katokset tai katsomot tai muut tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetut tilat, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan, päiväkotien ja oppilaitosten ulkotilat, leikkikentät, joista on laadittava kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) 7 §:n mukainen turvallisuusasiakirja, lastensuojelulain tai mielenterveyslain nojalla hoitoa antavien laitosten ulkoalueet, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille sekä yleiset uimarannat (toukokuun alusta syyskuun loppuun). Yleisellä uimarannalla tarkoitetaan uimarantaa, jossa kunnan terveydensuojeluviranomainen odottaa huomattavan määrän ihmisiä uivan ja josta on tehtävä terveydensuojelulain (763/1994) 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukainen ilmoitus.
Tupakointi on kielletty myös yksityisessä kulkuneuvossa silloin, kun kyydissä on alle 15-vuotias. Kielto ei kuitenkaan koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa.
Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa eikä leikkikentillä.
Poikkeukset yleisistä tupakointikielloista
- sellaisissa sisätiloissa, jotka sijaitsevat asiakkaan, työntekijän tai elinkeinonharjoittajan kodissa tai omassa käytössä olevassa kulkuneuvossa. Tupakointi on kuitenkin kielletty perhepäivähoidon sisätiloissa perhepäivähoidon aikana.
- rajatussa määrässä hotellin tai muun majoitusliikkeen asiakkaiden majoitushuoneista (korkeintaan 1/10 huoneesta tai huoneiden lukumäärästä riippumatta enintään kolmessa majoitushuoneessa)
- kansainvälisessä meriliikenteessä käytettävän aluksen ravitsemisliikkeen sisätilassa, joka on alle 50 neliömetriä tai tätä suuremmassa tilassa tupakointiin voidaan varata korkeintaan 50 % tilasta
Tupakointitila
Tupakointi voidaan sallia sisätilassa erillisessä tupakointitilassa, joka on hyväksytty tupakointiin maankäyttö- ja rakennuslain nojalla. Tällöin on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan alueelle, jolla tupakointi on kielletty.
Tupakointitila ei saa olla sellaisen sisätilan yhteydessä, joka on pääasiassa alle 18-vuotiaiden käytössä.
Tupakointitilassa ei saa työskennellä lukuun ottamatta järjestyksen, palo- ja pelastustoimen sekä turvallisuuden kannalta välttämätöntä työskentelyä. Tupakointitilan saa siivota vasta, kun se on huolellisesti tuuletettu.
Ravitsemisliikkeen tupakointitila
Jos ravitsemisliikkeeseen perustetaan tupakointitila, se on mitoitettava kohtuullisen kokoiseksi suhteessa liikehuoneiston kokoon ja asiakaspaikkojen määrään.
Tupakointitilassa ei saa tarjoilla tai nauttia ruokaa tai juomaa. Koska tila on tarkoitettu ainoastaan tupakointiin, tilassa ei saa järjestää sen käyttötarkoituksen lisäksi mitään oheistoimintaa, esimerkiksi pelejä tai tv:n katselua.
Elinkeinonharjoittajan on laadittava omavalvontasuunnitelma, jossa esitetään, miten tupakointitilan toimivuus varmistetaan ja miten tupakointitilan olosuhteita ja järjestystä voidaan valvoa sen ulkopuolelta.