
Pikalinkit
Potilaille annettavat terveydenhuollon etäpalvelut
Pääsisältö
Etäpalveluilla tarkoitetaan terveydenhuollossa sitä, että potilaan tutkiminen, diagnostiikka, tarkkailu, seuranta, hoitaminen, hoitoon liittyvät päätökset tai suositukset perustuvat esim. videon välityksellä verkossa tai älypuhelimella välitettyihin tietoihin ja dokumentteihin.
Ohje koskee julkisen terveydenhuollon toimintayksikön, yksityisen palvelujen tuottajan (esim. yhtiömuotoinen yritys) ja itsenäisen ammatinharjoittajan vastaanottotoimintaa, jossa terveydenhuollon palvelu annetaan potilaalle etäyhteyden välityksellä.
Etäpalvelujen antamisen edellytykset
Etäpalvelun antajalla on oltava asianmukaiset tilat, laitteet (ml. yhteydet) ja toiminnan edellyttämä asianmukaisen koulutuksen saanut henkilökunta. Etäpalvelun on oltava lääketieteellisesti asianmukaista ja siinä tulee ottaa huomioon potilasturvallisuus. Etäpalveluissa potilastietojen välitykseen ja tallentamiseen käytettävien tietojärjestelmien on täytettävä salassapitoa, tietosuojaa sekä tietoturvaa koskevien säännösten vaatimukset. Vastuu tietosuojasta ja tietoturvallisuudesta niin etäpalveluissa käytettävien yhteyksien kuin siinä syntyvien henkilötietojen käsittelyn osalta on palvelujen antajalla.
Etäpalveluja annettaessa on tärkeä huomioida, että:
- Etäpalveluun on oltava potilaan tietoinen suostumus.
- Terveydenhuollon ammattihenkilön on arvioitava huolellisesti, soveltuuko annettava palvelu etäpalveluna toteutettavaksi. (Etäpalvelun ei voida katsoa soveltuvan, jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää potilaan fyysistä tutkimista tai hoitotilanteeseen, jossa arvioitavaksi tulee ja voi tapahtua potilaan itsemääräämisoikeuden rajoittaminen.)
- Terveydenhuollon ammattihenkilön tulee arvioida yksilöllisesti soveltuuko potilas hoidettavaksi etäyhteyden välityksellä.
- Potilaan tunnistamisen on perustuttava luotettavaan menetelmään, jollaisena pidetään ainakin vahvaa tunnistamista, josta säädetään laissa vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista (617/2009). Tunnistamiseen käytetty menetelmä on oltava todennettavissa jälkikäteen.
- Etäpalvelusta on laadittava asianmukaiset potilasasiakirjamerkinnät ja potilasrekisteriä on ylläpidettävä annettujen säännösten ja määräysten mukaisesti.
- Potilaalle on tarvittaessa varattava mahdollisuus henkilökohtaiseen vastaanottokäyntiin tai potilas tulee ohjata vastaanotolle muuhun hoitopaikkaan.
-
Etäpalvelujen antajan on täytettävä asianomaista toimintaa koskevan lainsäädännön lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetussa laissa (784/2021) asetetut vaatimukset. Etäpalvelujen antajan on muun muassa laadittava tai päivitettävä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määräyksen (3/2021) (thl.fi) mukainen tietoturvasuunnitelma etäpalvelujen sisältö huomioiden
Yksityiset terveydenhuollon palvelujen tuottajat ja itsenäiset ammatinharjoittajat
Etäpalveluja tuotettaessa yksityisellä palvelujen tuottajalla ja itsenäisellä ammatinharjoittajalla tulee olla yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain (152/1990) mukainen lupaviranomaisen myöntämä lupa tai rekisteröinti vastaanottotoimintaan (esim. lääkärin, sairaanhoitajan tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanottotoiminta). Edellä mainittu lupa tai ilmoitus antaa terveydenhuollon ammattihenkilölle mahdollisuuden tuottaa terveydenhuollon palveluja myös etäpalveluna.
Jos yksityisellä palvelujen tuottajalla tai itsenäisellä ammatinharjoittajalla ei ole voimassa olevaa vastaanottotoiminnan lupaa tai rekisteröintiä, tulee lupaa hakea tai tehdä ilmoitus. Itsenäisen ammatinharjoittajan tulee tehdä ilmoitus itsenäisestä ammatinharjoittamisesta aluehallintovirastolle (avi.fi).
Tavanomaisten hakemusasiakirjojen lisäksi lupaviranomaiselle tulee toimittaa hakemuksesta riippuen ainakin etäpalvelun kuvaus, josta ilmenee toiminta-ajatus ja toiminnan pääperiaatteet, kenelle palvelu on suunnattu, potilaan tunnistamisessa käytettävä luotettava tunnistusmenetelmä sekä toimintaohje henkilökohtaiselle vastaanotolle pääsemistä varten.
Palveluntuottajien lupia myöntävät Valvira ja aluehallintovirastot
Valvira myöntää luvan palvelujen tuottajalle, joka toimii kahden tai useamman aluehallintoviraston toimialueella. Yhden aluehallintoviraston toimialueella toimivalle palvelujen tuottajalle luvan myöntää aluehallintovirasto.
Lisää tietoja Valviran myöntämän luvan hakemisesta (valvira.fi) sekä
Aluehallintoviraston myöntämän luvan hakemisesta ja itsenäisen ammatinharjoittajan rekisteröinnistä (avi.fi).
Säädökset
Etäpalveluille ei ole kattavia säännöksiä voimassa olevassa lainsäädännössä. Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä ollaan uudistamassa.
Laki yksityisestä terveydenhuollosta 152/1990 (finlex.fi)
Asetus yksityisestä terveydenhuollosta 744/1990 (finlex.fi)
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yksityisestä terveydenhuollosta 7/2006 (finlex.fi)
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992 (finlex.fi)
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 (finlex.fi)
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 784/2021 (finlex.fi)
Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista 617/2009 (finlex.fi)
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Yksityisen terveydenhuollon lupa-asioihin liittyvät kysymykset: ythluvat@valvira.fi
tai puhelimitse 0295 209 244 (ma-pe klo 10.00–11.00).