
Opioidivieroitus- tai opioidikorvaushoidon luvan edellytykset
Ohjeistus opioidivieroitus- tai opioidikorvaushoidon luvan edellytyksistä
Vieroitushoidolla tarkoitetaan päihteettömyyteen tähtäävää opioidiriippuvaisen hoitoa, jossa käytetään apuna lääkevalmisteita (buprenorfiini ja metadoni).
Korvaushoidolla tarkoitetaan kuntouttamiseen ja päihteettömyyteen tai haittojen vähentämiseen ja potilaan elämän laadun parantamiseen tähtäävää opioidiriippuvaisen hoitoa, jossa käytetään lääkevalmisteita (buprenorfiini ja metadoni).
Tässä termi opioidikorvaushoito tarkoittaa sekä opioidivieroitus- että korvaushoitoa.
Luvan myöntämisen yleiset edellytykset
1. Toiminnan kuvaus
Kuvaa hakemuksessa, mitä palveluja aiotaan tuottaa, miten palveluja annetaan ja millä resursseilla.
- Kuvaus kenelle palveluja tuotetaan, mistä potilaat tulevat, ja mille määrälle potilaita hoito on suunniteltu annettavaksi.
- Tieto siitä mikä taho/toimija on hoitovastuussa potilaan opioidikorvaushoidosta.
- Kuvaus henkilöstöstä mm. henkilöstön koulutus ja määrä, sijoittumien työvuoroihin.
- Kuvaus siitä, miten potilastiedot on tallennettu ja miten varmistetaan, että hoitokirjaukset ovat käytettävissä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluissa.
2. Vastaava johtaja
- Laillistettu lääkäri ja päihdelääketieteen erityispätevyys TAI
- Laillistettu lääkäri ja vähintään 2 vuoden työkokemus päihdehuoltoalalta Suomessa, mikä on sisältänyt opioidikorvaushoidon toteuttamista.
3. Henkilöstö
- Laillistetut ja nimikesuojatut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt.
- Mielenterveys / päihdehuollon erikoistumiskoulutuksen suorittaminen on suositeltavaa.
4. Omavalvontasuunnitelma
- Ajantasainen yksikön omavalvontasuunnitelma, jossa tulee huomioida toiminnan laajuus, tuotettavat palvelut, kuvaus lääkkeellisestä hoidosta ja psykososiaalisesta kuntoutuksesta.
5. Lääkehoitosuunnitelma
- Opioidikorvaushoitoa annettaessa on oltava kaikissa toimipaikoissa lääkärin allekirjoittama lääkehoitosuunnitelma.
- Lääkehoitosuunnitelman tulee sisältää:
- Kuvaus lääkehoidon toteuttamisesta (esimerkiksi toimintayksikön luonne ja kuvaus annettavasta lääkehoidosta).
- Kuvaus lääkehoidon riskien tunnistamisesta ja niihin varautumisesta (esimerkiksi lääkehoidon riskikohdat, riskilääkkeet, lääkehoidon vaaratapahtumissa toimiminen).
- Kuvaus lääkehoitoon osallistuvan henkilöstön vastuista, velvollisuuksista ja työnjaosta (ml. osaamisen varmistaminen, lääkeluvat, perehdytys ja täydennyskoulutus).
- Kuvaus lääkehoidon prosessista (esimerkiksi lääkemääräysten antaminen, lääkkeiden hankkiminen ja jakaminen, lääkkeiden säilyttämiseen ja käsittelyyn liittyvät menettelytavat, lääkehoidon kirjaaminen, lääkkeiden hävittäminen, sekä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa).
Erilaisten palvelujen tuottamisen lupavaatimukset
Yleisten lupaedellytysten lisäksi huomioitava seuraavia seikkoja:
1. Avohoito
Polikliinisesti toteutettuna esim. päihdehoitoyksiköissä
- Hoidon tarve tulee arvioida ja hoito aloittaa polikliinisesti, ellei laitoksessa tapahtuvaan arviointiin ja hoidon aloitukseen ole erityistä syytä.
- Henkilöstömitoitus: työvuorossa, jossa annetaan opioidikorvaus- ja vieroituslääkkeitä, on aina vähintään kaksi sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattihenkilöä samanaikaisesti, joista ainakin toisen tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
Sosiaalihuollon asumispalveluyksikössä toteutettuna
- Hoitoa ei saa aloittaa asumispalveluyksikössä.
- Kun palveluntuottaja tuottaa opioidikorvaushoitoa sosiaalihuollon asumisyksikössä, edellyttää se yksityisen terveydenhuollon lupaa.
- Henkilöstömitoitus: kun annetaan opioidikorvaushoitoa asumispalveluyksikön asukkaalle, on läsnä samanaikaisesti aina vähintään kaksi sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattihenkilöä, joista ainakin toisen tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
- Lupaa ei edellytetä, jos hoidon toteuttamisesta vastaa toinen organisaatio (esim. julkinen toimija tai yksityinen palveluntuottaja, jolla on lupa opioidikorvaushoitoon).
- hoito voidaan toteuttaa, kun asukkaan opioidikorvaushoito on vakiintunutta
- vastuuorganisaatio jakaa valmiiksi lääkkeen ja asumispalveluyksikössä ainoastaan annetaan valmiiksi jaettu lääke asukkaalle.
Kotiin annettava hoito
- Hoitoa ei saa aloittaa potilaan kotona.
- Erityistä huomiota on kiinnitettävä lääkkeiden kuljetukseen ja lääkehoidon toteuttamisen turvallisuuteen ja asianmukaisiin potilasasiakirjamerkintöihin.
- Henkilöstömitoitus: kun annetaan opioidikorvaus- ja vieroituslääkkeitä, on läsnä samanaikaisesti aina vähintään kaksi sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattihenkilöä, joista ainakin toisen tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
2. Kuntoutuslaitos
- Lääkärijohtoista toimintaa, jossa terveydenhuollon palveluja ja kuntoutusta annetaan ympärivuorokautisesti.
- Hoito voidaan aloittaa kuntoutuslaitoksessa.
- Henkilöstömitoitus:
- Vähintään 0,7 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä potilasta kohden.
- Työvuoroissa, jossa annetaan opioidikorvaus- ja vieroituslääkehoitolääkkeitä, on oltava vähintään kaksi sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattihenkilöä, joista ainakin toisen tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
- Työvuoroissa, joissa ei toteuteta opioidikorvaus- ja vieroituslääkehoitoa (esimerkiksi yövuoroissa), tulee olla vähintään yksi nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.
- Jos yksikössä aloitetaan vieroitus- tai korvaushoito, henkilöstömitoitus tulee olla sairaalassa toteutettavan opioidikorvaushoidon mukaista.
3. Sairaala
- Lääkärijohtoista toimintaa, jossa terveydenhuollon palveluja ja kuntoutusta annetaan ympärivuorokautisesti.
- Hoito voidaan aloittaa sairaalassa.
- Henkilöstömitoitus:
- Vähintään 1,5 terveydenhuollon ammattihenkilöä potilasta kohden
- Työvuoroissa tulee olla vähintään kaksi terveydenhuollon ammattihenkilöä, joista ainakin toisen on oltava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
Opioidikorvaushoito Katso myös
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Marika Koivuranta
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 357
marika.koivuranta[at]valvira.fi