
Ammattioikeuden rajoitustiedot
Ammattioikeuden rajoitustiedot Pääsisältö
Yleistä
Valviran rooli- ja attribuuttipalvelusta ei palaudu kaikkia rajoitustietoja. Valviran ammattioikeuden rajoitus voi liittyä ammattioikeusasemaan, joka voi olla rajoitettu. Esimerkiksi lääketieteen tai hammaslääketieteen opiskelijalla ei ole oikeutta määrätä lääkkeitä itselleen ja opiskelija saa määrätä lääkkeitä vain kyseisessä toimipaikassa hoitamilleen potilaille. Valviran rooli- ja attribuuttipalvelusta ei palaudu rajoitustietoja lääketieteen opiskelijoille itselle määräämisen osalta. Lisätietoa lääkkeenmääräämisoikeuksista on Valviran verkkosivuilla.
Valviran ammattioikeuden rajoitus voi liittyä valvontalautakunnan ratkaisuun. Valvira voi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain nojalla rajoittaa ammattihenkilön ammattioikeutta. Valvirassa on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta, jossa käsitellään ammattioikeuden rajoittamista ja menettämistä koskevat asiat. Valvontalautakunnan päätöksen tiedot rakenteistetaan rekisterissä rajoitettavan ammattioikeuden tietoihin. Rekisteriin merkittävät ammattioikeuden rajoitustiedot sisältävät tiedot esimerkiksi lääkkeenmääräämistä tai muuta ammatinharjoittamista koskevista rajoituksista ja niiden voimassaolosta ja julkaistaan Valviran rooli- ja attribuuttipalvelussa.
- Valviran valvontamerkintöihin liittyvät koodistot julkaistaan sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisella koodistopalvelimella.
- Samalla henkilöllä voi olla useita erillisiä rajoituksia, mikä ilmenee rajoitustekstien sisältöä ja rajoitusten voimaantuloa koskevista eroista. Yhden rajoituspäätöksen rakenteistaminen saattaa kuitenkin tuottaa useita rajoitusrivejä, joihin kaikkiin liittyy sama rajoitusteksti. Esimerkiksi lääkkeen määrääminen tulee aina estää ohjelmallisesti, mikäli rajoitus perustuu ATC-koodiin tai ATC-ryhmään, rajoitus perustuu huumausainetietoon tai PKV-luokitukseen, rajoitus koskee lääkkeen määräämistä alaikäiselle, rajoitus koskee itselle määräämistä, pro auctore tai jos lääkkeenmääräämisoikeus on poistettu kokonaan.
Koodistoissa ja niiden käytössä voi tapahtua muutoksia, joista on lisätietoa esimerkiksi Valviran rooli- ja attribuuttitietopalvelun ajankohtaista-sivulla tai koodistopalvelutiedotteissa THL:n koodistopalvelun ajankohtaista sivuilla.
Ohjelmallisesti toteutettavat rajoitukset
Potilastietojärjestelmässä ohjelmallisesti toteutettavat rajoitukset ovat aina rakenteistettuja. Ohjelmallisesti toteutettavien rajoitusten osalta on huomattava, että kaikki rajoitukset rakenteistetaan kieltomuotoon riippumatta siitä, miten tekstimuotoinen rajoitus on muotoiltu. Rakenteistetut rajoitustiedot muodostavat kokonaisuuden, jossa on
- rajoituksen tyyppi (rajoitusperusteiden kohdentuminen-koodisto)
- rajoituksen varsinainen kohde sekä mahdollinen rajoituskohteen rajaus.
Esimerkkejä ohjelmallisesti toteutettavista rajoituksista:
- Mikäli on kielletty esimerkiksi kokonaan tietyn lääkevalmisteen määrääminen, varsinainen rajoitus voidaan toteuttaa ohjelmallisesti pelkästään ATC-koodiston avulla.
- Mikäli rajoitusta on rajattu esimerkiksi niin, että lääkäri saa määrätä lääkkeitä vain julkisessa terveydenhuollossa, tarvitaan ohjelmalliseen rajoittamiseen rajoituskohteen rajaus Työskentelypaikka−työskentelytapa -koodi.
- Mikäli lääkäri ei saa määrätä tiettyä valmistetta itselleen, tarvitaan ATC-koodin lisäksi lääkkeenmäärääjän henkilötunnus, joka on saatavissa esimerkiksi ammattioikeuskyselyllä.
Potilastietojärjestelmän on estettävä ohjelmallisesti toteutettujen rajoitusten vastaiset lääkemääräykset ja näytettävä virheilmoituksessa rajoitusteksti, jos ammattihenkilö yrittää määrätä lääkettä rajoituksen vastaisesti. Rajoitus toteutetaan potilastietojärjestelmässä ohjelmallisesti, jos:
- lääkkeen määrääminen on kielletty kokonaan
- rajoitus perustuu ATC-koodiin
- rajoitus perustuu huumausainetietoon tai PKV-luokitukseen
- rajoitus koskee itselle lääkkeen määräämistä (potilastietojärjestelmän käyttäjä/määräyksen kohde tunnistetaan)
- rajoitus koskee lääkkeen määräämistä alaikäiselle (lääkemääräyksen saajan ikä tunnetaan)
- ammatinharjoittamista on rajoitettu toimipaikkatyypin perusteella
- rajoitus koskee alkoholivalmisteita
- rajoitus koskee Pro auctore lääkemääräystä (sähköisellä lääkemääräyksellä ei saa määrätä pro auctore –lääkemääräyksiä)
Tekstimuodossa esitettävät rajoitukset
Tekstimuotoinen rajoitus pitää pystyä näyttämään käyttäjälle istunnon aikana myös ohjelmallisesti toteutettujen rajoitusten osalta. Lääkkeen määrääjä on itse velvollinen pidättäytymään tekstimuodossa esitettävien rajoitusten vastaisten lääkemääräysten laatimisesta. Terveydenhuollon palvelujen antaja on velvollinen toteuttamaan mm. lokitietoihin perustuvan tekstimuodossa esitettävien rajoitusten noudattamisen jälkikäteisen valvonnan. Rajoitustieto näytetään tekstinä myös silloin, kun se ei ole ohjelmallisesti toteutettavissa, esimerkiksi on kielletty hoitamasta tiettyjä sairauksia tai määräämästä niiden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Jos lääkkeenmäärääjällä on rajoitustieto, pitää se kirjata valvontaa varten potilastietojärjestelmän lokeihin vaatimusmäärittelyn mukaisesti.
Rajoitustietojen käsittely apteekkitietojärjestelmissä
Lääkkeenmääräämisoikeus tarkistetaan ennen sähköisen lääkemääräyksen laatimista, eikä se siten ole ensisijaisesti apteekkien tai apteekkitietojärjestelmien tehtävä. Apteekkijärjestelmillä on käytettävissä ammattioikeustiedot, mikäli ammattioikeustiedoissa on epäselvyyttä, apteekkihenkilöstön on tarvittaessa selvitettävä lääkkeenmäärääjän tiedot Valvirasta.
Ammattioikeuden toimipaikkarajoitustiedot
Potilastietojärjestelmän tulee tunnistaa toimipaikkatyyppi (julkinen tai yksityinen) ja sovelluksen käyttö itsenäisen ammatinharjoittajan käytössä.
- Esimerkiksi, kun oikeutta on rajoitettu siten, että saa toimia vain palvelussuhteessa julkisen terveydenhuollon yksikössä, henkilö ei saa määrätä lääkkeitä muuta kuin kyseisessä toimipaikassa, henkilö ei saa toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yksityissektorin toimipaikassa.
- Esimerkiksi lupa toimia-oikeudet, joissa oikeus on johdon ja valvonnan alainen ja aina määräaikainen. Lupa toimia oikeus on rajoitettu tiettyyn toimintayksikköön. Toimipaikkatieto on rekisterissä ammattioikeuden tiedoissa. Tarvittaessa tiedon varmistamiseen käytetään työnantajan erillistä vahvistusta (tai Valviran päätöstä määräaikaisesta ammattioikeudesta tiettyyn toimipaikkaan). Henkilö ei saa toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana tai määräajan jälkeen.