
Ammatinharjoittamista koskevien rajoitustietojen käyttö
Ammatinharjoittamista koskevien rajoitustietojen käyttö
Laki sähköisestä lääkemääräyksestä (61/2007) edellyttää, että lääkkeen määrääjän oikeus lääkkeen määräämiseen tarkistetaan aina ennen lääkemääräyksen laatimista. Tarkistaminen tapahtuu hakemalla järjestelmään ammattioikeuskyselyllä Valviran ammattihenkilörekisterissä henkilöllä olevat rajoitukset. Jos rajoitustietoja ei pystytä tarkistamaan joko teknisen häiriön vuoksi tai ammattihenkilön tietoja ei saada palvelusta, estetään e-reseptin laadinta.
Jokaisen tunnistamisen yhteydessä tapahtuva ammattioikeuksien rajoitustietojen tarkistaminen toteutetaan kaksivaiheisesti. Terveydenhuollon perusjärjestelmät ja apteekkijärjestelmät noutavat ammattioikeustietopalvelusta kerran vuorokaudessa ammattioikeuksien rajoitustietolistan. Tiedosto sisältää niiden ammattihenkilöiden rekisteröintinumerot, joiden haltijoilla on voimassa olevia ammattioikeuksien rajoituksia tai ammattioikeuden voimassaolo on päättynyt.
Terveydenhuollon perusjärjestelmien ja apteekkijärjestelmien tulee noutaa rajoitustietolista kerran vuorokaudessa. Listan tiedot muodostetaan kerran vuorokaudessa. Lista on voimassa enintään 72 tuntia. Jos voimassa olevaa rajoitustietolistaa ei ole saatavilla järjestelmän tai palvelun häiriön vuoksi, sähköistä lääkemääräystä ei voida tehdä tai uusia. Onnistuneesti tunnistettu ammattihenkilö voi oikeuksiensa mukaisesti käyttää kuitenkin katseluoikeuttaan Reseptikeskukseen. Kun tunnistaudutaan varmenteella, joka sisältää rajoitustietolistalla olevan rekisteröintinumeron (eli tunnistautuvalla on jokin rajoitus voimassa), järjestelmä tekee ammattioikeustietopalveluun ammattioikeuskyselyn. Ammattioikeuskyselyn saatu vastaus on voimassa kyseisen istunnon ajan. Kyselyn vastaus on poistettava terveydenhuollon tai apteekin järjestelmässä istunnon jälkeen.
Ammattioikeuskyselyn vastaus sisältää aina kaikki ammattihenkilön voimassa olevat ammattioikeus- ja rajoitustiedot. Vastaus voi sisältää erikoisalan määrittämiseksi erikoislääkäreiden ja erikoishammaslääkäreiden kunkin myönnetyn erikoisalan tutkinto-/koulutustiedot. Vastaussanoman sisältämiä tietoja voidaan käyttää käyttäjähallinnan tietojen ylläpitoon, mutta tiedoista ei saa muodostaa erillistä rekisteriä terveydenhuollon tai apteekin järjestelmään.
Ammatinharjoittamista koskevien rajoitusten sisällöllisen heterogeenisuuden takia kaikkien rajoitusten tietosisältöä ei voida täysin rakenteistaa. Kaikki ammattioikeuskyselyn rajoitustiedot eivät siten ole käsiteltävissä ohjelmallisesti. Tästä syystä vastaussanoma sisältää ammatinharjoittamisen rajoitukset myös tekstimuodossa. Ammattioikeuskyselyn vastaus sisältää myös muita tietotyyppejä, joita ei voida sähköisesti täysin hyödyntää KanTa-palveluiden ensimmäisessä vaiheessa.
Ammattioikeuden menetys merkitsee aina kyseisen ammattihenkilön kaikkien varmenteiden välitöntä sulkemista, josta tieto on saatavissa julkisessa verkossa olevalta sulkulistalta. Sulkulista on käytettävissä myös edellä tarkoitettujen KanTa-tietoliikenneyhteyksien välityksellä.
Rajoitustietojen tarkistaminen kaksivaiheisesti:
1. Terveydenhuollon perusjärjestelmät ja apteekkijärjestelmät noutavat attribuuttipalvelusta kerran vuorokaudessa rekisteröintinumerotiedoston. Kyseinen tiedosto sisältää niiden ammattihenkilöiden rekisteröintinumerot, joiden haltijoilla on voimassa olevia ammattioikeuksien rajoituksia.
2. Kun tunnistaudutaan varmenteella, joka sisältää rekisteröintinumerotiedostossa olevan rekisteröintinumeron (eli tunnistautuvalla on jokin rajoitus voimassa), järjestelmä tekee attribuuttipalveluun varsinaisen rajoitustietokyselyn. Rajoitustietokyselyyn saatu vastaus on voimassa kyseisen istunnon ajan. Rajoitustietokyselyn vastaus on poistettava terveydenhuollon tai apteekin järjestelmässä istunnon jälkeen.
Rajoitustietokyselyn vastaus sisältää aina kaikki ammattihenkilön rooli- ja rajoitustiedot.
Muuta huomioitavaa
Samalla henkilöllä voi olla useita erillisiä rajoituksia, mikä ilmenee rajoitustekstien sisältöä ja rajoitusten voimaantuloa koskevista eroista. Yhden rajoituspäätöksen rakenteistaminen saattaa kuitenkin tuottaa useita rajoitusrivejä, joihin kaikkiin liittyy sama rajoitusteksti.
Ammattioikeuskysely on tarkoitettu käytettäväksi myös potilastietojärjestelmään käyttöoikeuksia luotaessa tai muutettaessa. Kun käyttöoikeuksia ylläpitävä henkilö antaa henkilötunnuksen tai rekisteröintinumeron, sovellus voi hakea henkilön perustiedot ammattioikeustietopalvelusta ja samalla tarkistaa, onko henkilöllä rajoituksia. Käyttöoikeushallinta voi hyödyntää ammattioikeuskyselyn palauttamia tietoja ja asettaa ko. henkilölle luotuun käyttäjätunnukseen käyttöoikeudet henkilön voimassa olevien ammattioikeuksien mukaisesti.
Järjestelmän toimittajan on ratkaistava esimerkiksi tietokantavirheisiin liittyvät toimintatavat. Jos esimerkiksi kysely tai listan noutaminen epäonnistuu, ja on syytä olettaa vian olevan hetkellinen, toimintoa on syytä yrittää uudelleen muutamia kertoja tauon jälkeen (huomioitava, että järjestelmä ei virhetilanteissa saa muodostaa taukoamatonta ja nopeaa kyselyiden tulvaa). Lisätietoja Kanta-järjestelmien ohjeissa.