
Pikalinkit
Potilaan asema ja oikeudet
Potilaan oikeudet
Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus saada terveydentilansa edellyttämää hoitoa niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä.
Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja hyvään kohteluun
Potilaalla on oikeus saada hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa. Potilasta on kohdeltava siten, että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetaan, eikä hänen ihmisarvoaan loukata.
Potilaan äidinkieli, kulttuuri ja hänen yksilölliset tarpeensa on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon hänen hoidossaan ja kohtelussaan.
Terveyspalveluita on annettava siten, ettei ihmisiä aseteta eriarvoiseen asemaan esimerkiksi iän, terveydentilan tai vammaisuuden perusteella. Hoitopäätöksiin saavat vaikuttaa pelkästään lääketieteelliset syyt. Perustuslain yhdenvertaisuussäännös edellyttää, että henkilö saa riittävät terveyspalvellut riippumatta siitä, missä kunnassa hän asuu.
Potilaalla on oikeus saada itseään koskevia tietoja
Potilaalle on oma-aloitteisesti annettava selvitys hänen terveydentilastaan. Hänelle on kerrottava, mitä eri hoitovaihtoehtoja hänellä on, miten hoidot vaikuttavat ja onko niillä haittavaikutuksia. Potilaalle on kerrottava kaikista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista, joilla on merkitystä hänen hoidostaan päätettäessä.
Potilaalle ei kuitenkaan saa antaa tietoja, jos hän ei halua niitä. Tietoja ei myöskään saa antaa, jos lääkäri pitää ilmeisenä, että tietojen antamisesta aiheutuisi vakavaa vaaraa potilaan hengelle tai terveydelle. Pelkkä epäily siitä, että tiedot voisivat vahingoittaa potilasta, ei riitä syyksi olla antamatta tietoja potilaalle, jos tämä haluaa niitä.
Tiedot on annettava niin, että potilas ymmärtää riittävän hyvin niiden sisällön. Jos terveydenhuollon ammattihenkilö ei osaa potilaan käyttämää kieltä tai potilas ei voi aisti- tai puhevian vuoksi tulla ymmärretyksi, on mahdollisuuksien mukaan huolehdittava tulkkaamisesta. Tietojen antamisesta on tehtävä merkintä potilasasiakirjoihin. Jos tietoja ei ole annettu, potilasasiakirjoihin on merkittävä syy siihen.
Potilaalla on oikeus tarkistaa tiedot, jotka hänestä on kirjattu potilasasiakirjoihin. Jos tiedot ovat potilaan mielestä virheellisiä, hän voi pyytää niiden korjaamista.
Katso myös
Valviran esite: Potilaan oikeudet (pdf)
Valviran esite: Pyeccee vuoigâdvuođah (pdf, inarinsaame)
Valviran esite: Puõʒʒi vuõiggâdvuõđ (pdf, koltansaame)
Valviran esite: Buohcci vuoigatvuođat (pdf, pohjois-saame)
Valviran esite: Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista (pdf)
Tyytymättömyys hoitoon (valvira.fi)
Hoitotahto (valvira.fi)
Alaikäisen potilaan asema (valvira.fi)
THL:n Potilaan opas- sivusto (potilaanopas.fi)
Potilasvakuutuskeskus (pvk.fi)
Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveydenhoidon yhteydessä aiheutuneista henkilövahingoista.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) (finlex.fi)
Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen valvontaohjelma 2020-2023 (valvira.fi)
Yhteyshenkilöt
Terveydenhuollon valvonta puh. 0295 209 444, puhelinaikamme ma-pe klo 9.00–11.00.