
Pikalinkit
Terveydenhuollon ammattihenkilön ilmoitusvelvollisuuksia
Terveydenhuollon ammattihenkilön ilmoitusvelvollisuudet
Terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen pitämään salassa potilasasiakirjoihin sisältyvät tiedot ja muut, tehtävänsä perusteella tietoonsa saamat henkilön tai perheen salaisuutta koskevat tiedot. Salassa pidettäviä tietoja saa antaa vain potilaan kirjallisella suostumuksella tai silloin, kun tietojen antamisesta on nimenomaisesti säädetty.
Seuraavassa osioissa kerrotaan pääpiirteittäin tilanteista, joissa terveydenhuollon ammattihenkilöillä on lakisääteinen velvollisuus tehdä salassapitosäännösten estämättä ilmoitus viranomaisille.
Lastensuojeluasiat
Velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus
-
Kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat velvollisia salassapitosäännösten estämättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä (thl.fi) Ilmoitus on tehtävä viipymättä.
-
Ammattihenkilöillä on myös tietyissä tapauksissa velvollisuus tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus (thl.fi) sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle jo ennen lapsen syntymää.
Velvollisuus ilmoittaa lapseen kohdistuneista rikosepäilyistä
Kaikilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus tehdä salassapitosäännösten estämättä ilmoitus poliisille, kun heillä on tehtävässään tietoon tulleiden seikkojen perusteella syytä epäillä, että lapseen on kohdistettu eräitä seksuaalirikoksena rangaistavaksi säädettyjä tekoja (thl.fi), kuten esimerkiksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, tai eräitä henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, kuten esimerkiksi pahoinpitely. Lisäksi on tehtävä lastensuojeluilmoitus.
Liikenteeseen liittyviä ilmoituksia
Lääkärin velvollisuus ilmoittaa heikentyneestä terveydentilasta ajoterveysasioissa
Lääkärin on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava poliisille, jos hän toteaa, ettei ajokorttiluvan hakija tai ajo-oikeuden haltija enää täytä ajokortin terveysvaatimuksia (Valvira.fi) terveydentilan muuten kuin tilapäisesti tapahtuneen heikentymisen tai jatkuvan päihteiden väärinkäytön takia.
Merimieslääkärin velvollisuus tehdä ilmoitus Liikenne- ja viestintävirastolle
Merimieslääkäreiden on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava Liikenne- ja viestintävirastolle (merenkulku, Traficom.fi), jos se epäilee, ettei henkilöluvan hakija tai haltija täytä luvan saamisen terveydellisiä edellytyksiä.
Rautatielääkärin ja -psykologin velvollisuus tehdä ilmoitus Liikenne- ja viestintävirastolle
Rautatielääkäreiden ja -psykologien on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava Liikenne- ja viestintävirastolle (raideliikenne, Traficom.fi), jos se epäilee, ettei henkilöluvan hakija tai haltija täytä luvan saamisen terveydellisiä edellytyksiä.
Ilmailulääkärin velvollisuus tehdä ilmoitus Liikenne- ja viestintävirastolle
Ilmailulääkärin on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava Liikenne- ja viestintävirastolle (ilmailu, Traficom.fi), jos se epäilee, ettei henkilöluvan hakija tai haltija täytä luvan saamisen terveydellisiä edellytyksiä.
Pelastusviranomaiselle tehtäviä ilmoituksia
Velvollisuus ilmoittaa palo- tai onnettomuusvaarasta
Viranomaisten, kunnan, muun julkisyhteisön ja näiden palveluksessa olevan henkilöstön sekä hoitolaitoksen ylläpidosta ja palvelu- ja tukiasumisen järjestämisestä huolehtivan toiminnanjohtajan ja tämän palveluksessa olevan henkilöstön on velvollisuus salassapitosäännösten estämättä ilmoittaa alueen pelastusviranomaiselle rakennuksen, asunnon tai muun kohteen ilmeisestä palonvaarasta tai muusta onnettomuusriskistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle tehtäviä ilmoituksia
Lääkärin ja hammaslääkärin velvollisuus ilmoittaa tartuntataudista
Lääkärin ja hammaslääkärin tulee tehdä ilmoitus epäilemästään tai toteamastaan yleisvaarallisesta tai ilmoitettavasta tartuntatautitapauksesta (Thl.fi) Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).
Sosiaalihuollon tuen tarpeen arviointiin liittyviä ilmoituksia
Velvollisuus ilmoittaa sosiaalihuollon tuen tarpeesta
Jos terveydenhuollon ammattihenkilö on tehtävässään saanut tietää henkilöstä, jonka sosiaalihuollon tarve on ilmeinen (Thl.fi), hänen on ohjattava henkilö hakemaan sosiaalipalveluja tai henkilön antaessa suostumuksensa otettava yhteyttä kunnan sosiaalihuoltoon, jotta tuen tarve arvioitaisiin. Jos suostumusta ei voida saada ja henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, tai lapsen etu sitä välttämättä vaatii, ammattihenkilöllä on velvollisuus tehdä ilmoitus salassapitosäännösten estämättä sosiaalihuollon tarpeesta kunnan sosiaaliviranomaisille viipymättä.
Velvollisuus ilmoittaa iäkkään henkilön palvelutarpeesta
- Jos terveydenhuollon ammattihenkilö on tehtävässään saanut tiedon sosiaali- tai terveydenhuollon tarpeessa olevasta iäkkäästä henkilöstä, joka on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, hänen on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava asiasta viipymättä kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle.
- Terveydenhuollon ammattihenkilön on ilmoitettava kunnan sosiaaliviranomaisille myös iäkkään henkilön kotiuttamisesta terveydenhuollon laitoksesta. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen kotiuttamista.
Muita ilmoitusvelvollisuuksia
Lääkärin velvollisuus tehdä ampuma-aseilmoitus
Lääkärin on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava poliisille (poliisi.fi, ampuma-aseilmoitus)(poliisi.fi) tapaukset, joissa potilas on jossain oikeuspsykiatrisessa tutkimuksessa todettu itselle tai toisille vaaralliseksi, tai tapaukset, joissa potilas on itsemurhayrityksen vuoksi otettu tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon mielenterveyslain perusteella ja lääkäri tahdosta riippumattoman hoidon aikana tehdyn arvion perusteella katsoo hänen olevan sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia. Ilmoituksen tulee sisältää sopimattomuutta koskeva kannanotto perusteluineen.
Yleinen velvollisuus ilmoittaa suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta
Rikoslain 15 luvun 10 §:stä seuraa, että jokaisen (mukaan lukien terveydenhuollon ammattihenkilön) on ilmoitettava poliisille tai sille jota vaara uhkaa, jos hän saa tietää suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta, ja rikos olisi vielä estettävissä.
Lääkärin velvollisuus ilmoittaa ammattitautiepäilystä
Jos lääkäri epäilee ammattitautilaissa tarkoitettua ammattitautia tai työstä johtuvaa muuta työperäistä sairautta, hänen on viipymättä ja salassapitosäännösten estämättä tehtävä asiasta ilmoitus aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle (Työsuojelu.fi).
Syntymästä ja kuolemasta tehtävät ilmoitukset
Terveydenhuollon ammattihenkilön tulee ilmoittaa lapsen syntymästä ja henkilön kuolemasta väestötietojärjestelmään.
Itsenäisen ammatinharjoittamisen aloittamisesta ja lopettamisesta tehtävät ilmoitukset
Terveydenhuollon ammattihenkilön tulee tehdä aloittaessaan ja lopettaessaan toimimisen itsenäisenä ammatinharjoittajana kirjallinen ilmoitus aluehallintovirastolle (itsenäiset ammatinharjoittajat) (Avi.fi).
Ammattihenkilön yleisiä oikeuksia tehdä ilmoitus
Tähän osioon on koottu tilanteita, joissa ammattihenkilöllä on lainsäädäntöön perustuva oikeus tehdä ilmoitus viranomaisille salassapitosäännösten estämättä.
Oikeus ilmoittaa Valviralle potilasturvallisuutta vaarantavasta toiminnasta
Valtion ja kunnan viranomaisella sekä muun muassa sairaanhoitotoimintaa harjoittavalla yhteisöllä on salassapitosäännösten estämättä oikeus ilmoittaa Valviralle seikasta, joka voi vaarantaa asiakas- tai potilasturvallisuutta.
Oikeus tehdä ampuma-aseilmoitus
Lääkärillä ja muulla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oikeus salassapitosäännösten estämättä tehdä poliisille ampuma-aseilmoitus (Poliisi.fi) henkilöstä, jonka hän potilastietojen ja henkilön tapaamisen perusteella katsoo perustellusta syystä olevan terveydentilansa tai käyttäytymisensä perusteella sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia. Ilmoituksen tulee sisältää sopimattomuutta koskeva kannanotto perusteluineen.
Oikeus ilmoittaa ajoterveyteen vaikuttavasta jatkuvasta päihteiden käytöstä
Sairaanhoitajalla ja terveydenhoitajalla on oikeus salassapitosäännösten estämättä ilmoittaa poliisille, jos ajokorttiluvan hakija tai ajo-oikeuden haltija ei enää täytä ajoterveysvaatimuksia jatkuvan päihteiden käytön takia.
Oikeus ilmoittaa Liikenne- ja viestintävirastolle liikenteen (ilmailu, raideliikenne ja meriliikenne) henkilöluvan haltijan tai hakijan terveydentilasta
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä on salassapitosäännösten estämättä oikeus ilmoittaa Liikenne- ja viestintävirastolle, jos hän epäilee, että henkilöluvan hakija tai haltija ei täytä terveydelle asetettuja vaatimuksia. Hänen on ilmoitettava ilman aiheetonta viivytystä Liikenne- ja viestintävirastolle, jos hän epäilee, että tämän terveydentilasta aiheutuu välitön uhka liikenneturvallisuudelle.
Ennen ilmoituksen tekemistä luvan hakijalle tai haltijalle on kerrottava oikeudesta ilmoituksen tekemiseen ja terveydentilan vaikutuksesta hänen toimintakykyynsä.
Lääkkeiden ja rokotteen tai rokotuksen haittavaikutusilmoitus
Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutettuja henkilöitä kehotetaan ilmoittamaan Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskukselle (Fimea) haittavaikutukset (Fimea.fi) toteamansa tai epäilemänsä lääkkeiden käyttöön liittyneet haittavaikutukset, erityisesti vakavat ja/tai odottamattomat, sekä kaikki uusien lääkkeiden haitat.
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oikeus ilmoittaa toteamastaan tai epäilemästään rokotteen tai rokotuksen haittavaikutuksesta Fimealle.
Oikeus ilmoittaa poliisille henkeen ja terveyteen kohdistuvasta vaarasta
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä tai muulla terveydenhuollon toimintayksikössä työskentelevällä taikka sen tehtäviä suorittavalla henkilöllä on oikeus salassapitovelvollisuuden estämättä ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten välttämättömät tiedot.
Tietojen luovuttaminen edellyttää, että henkilö on hoitotehtäviä hoitaessaan saanut tietoja olosuhteista, joiden perusteella hänellä on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan, kuten esimerkiksi perhe- tai lapsensurman, kohteeksi.
Oikeus ilmoittaa edunvalvonnan tarpeesta
Jos terveydenhuollon ammattihenkilö on saanut tiedon edunvalvonnan tarpeessa (Digi- ja väestötietovirasto.fi) ilmeisesti olevasta henkilöstä, on hänellä vaitiolovelvollisuuden estämättä oikeus ilmoittaa asiasta holhousviranomaiselle (Digi- ja väestötietovirasto).
Säädökset
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) (finlex.fi)
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) (potilaslaki) (finlex.fi)
Lastensuojelulaki (417/2007) (finlex.fi)
Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) (finlex.fi)
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) (Vanhuspalvelulaki) (finlex.fi)
Ajokorttilaki (386/2011) (finlex.fi)
Ampuma-aselaki (1/1998) (finlex.fi)
Laki Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta (669/2008) (finlex.fi)
Laki yksityisestä terveydenhuollosta (152/1990) (finlex.fi)
Laki väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista (661/2009) (finlex.fi)
Valtioneuvoston asetus väestötietojärjestelmästä (128/2010) (finlex.fi)
Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (44/2006) (finlex.fi)
Laki kuolemansyyn selvittämisestä (459/1973) (finlex.fi)
Laki holhoustoimesta (442/1999) (finlex.fi)
Rikoslaki (39/1889) (finlex.fi)
Ilmailulaki (864/2014) (finlex.fi)
Laki terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä (556/1989) (finlex.fi)
Pelastuslaki (379/2011) (finlex.fi)
Laki liikenteen palveluista (320/2017) (finlex.fi)