
Pikalinkit
Tarkkailu ja hoitoon määrääminen
Tarkkailu ja hoito
Hoitoon määräämisen toisessa vaiheessa potilas otetaan enintään kolme päivää aikaisemmin tehdyn, tutkimukseen perustuvan tarkkailulähetteen perusteella tarkkailuun sairaalaan. Tarkkailuun ottamisesta päättää psykiatrisen toimintayksikön lääkäri, jonka on itse varmistettava, että hoitoon määräämisen edellytykset todennäköisesti ovat olemassa. Tarkkailuun ottoa koskevan päätöksen voi tehdä vain virkasuhteessa oleva lääkäri.
Viimeistään neljäntenä päivänä tarkkailuun ottamisen jälkeen tarkkailusta vastaavan lääkärin on annettava tarkkailuun otetusta henkilöstä kirjallinen tarkkailulausunto (M2-lomake). Lausunnossa on oltava perusteltu kannanotto siitä, ovatko edellytykset henkilön hoitoon määräämisen olemassa. Jos tarkkailuaikana ilmenee, että edellytyksiä hoitoon määräämiseen ei ole, potilas on heti poistettava sairaalasta hänen sitä halutessaan.
Omasta tahdostaan hoitoon otetun tarkkailuun ottaminen
Jos sairaalaan omasta tahdostaan hoitoon otettu potilas haluaa poistua sairaalasta ja se lääkäri, jonka tehtävänä on päättää potilaan hoidon lopettamisesta, katsoo, että edellytykset potilaan määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta ovat olemassa, potilas voidaan ottaa tarkkailuun. Tässä tilanteessa ei tarvita sairaalan ulkopuolisen lääkärin tarkkailulähetettä. Hoitoonmääräämispäätös on tehtävä tarkkailulausunnon perusteella viimeistään neljäntenä päivänä siitä, kun potilas on ilmoittanut haluavansa poistua sairaalasta.
Tarkkailuun otetun potilaan hoitoon määrääminen
Päätöksen tarkkailuun otetun potilaan määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta (M3-lomake) tekee sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaava ylilääkäri. Jos ylilääkäri on esteellinen tai estynyt tekemään päätöstä, päätöksen tekee muu tehtävään määrätty ensisijaisesti psykiatrian erikoislääkäri. Päätös on tehtävä tarkkailulähetteen, tarkkailulausunnon ja sairaskertomuksen perusteella kirjallisesti viimeistään neljäntenä päivänä tarkkailuun ottamisen jälkeen. Päätös on annettava potilaalle tiedoksi viipymättä. Jos hoitoon määrätty on alaikäinen, päätös on heti alistettava hallinto-oikeuden vahvistettavaksi.
Ennen kuin päätös hoitoon määräämisestä tehdään, on selvitettävä tarkkailuun otetun oma mielipide. Alaikäisen tarkkailuun otetun potilaan vanhemmille, huoltajille tai henkilölle, jonka hoidossa ja kasvatuksessa alaikäinen on ollut välittömästi ennen tarkkailuun ottamista, on mahdollisuuksien mukaan varattava tilaisuus tulla kuulluksi.
Muutosta hoitoonmääräämispäätökseen voi hakea kirjallisella valituksella hallinto-oikeudelta. Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. M3-lomakkeen valitusosoituskohta sisältää ohjeet valituskirjelmän laatimista varten.