
Poliisin virka-apu
Mielenterveyslakiin perustuva poliisin virka-apu
Virkasuhteinen lääkäri voi pyytää poliisilta virka-apua mielenterveyslain mukaisissa tilanteissa henkilön kuljetuksessa avustamiseksi. Virka-apupyyntö poliisille on laadittava huolellisesti, siinä ja on oltava riittävät ja selkeät tiedot tehtävän kiireellisyyden, poliisin toimintavaltuuksien ja riskien arvioimisen mahdollistamiseksi.
Lainsäädäntö
Mielenterveyslain 31 §: ssä säädetään poliisin antamasta virka-avusta. Terveyskeskuksessa tai sairaanhoitopiirin ylläpitämissä terveyskeskuksen päivystyspalveluissa työskentelevä virkasuhteinen lääkäri voi pyytää poliisilta virka-apua kuljetuksessa avustamiseksi kuljetettavan henkilön väkivaltaisuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi, jos hänestä on jo laadittu mielenterveyslain mukainen tarkkailulähete tai hänet on kuljetettava terveydenhuollon toimintayksikköön tarkkailulähetteen laatimiseksi.
Jos tarkkailuun otettu tai tahdosta riippumattomaan hoitoon määrätty potilas poistuu sairaalasta ilman lupaa, voi sairaalassa työskentelevä virkasuhteinen lääkäri pyytää poliisilta virka-apua hänen palauttamisekseen takaisin sairaalaan. Poliisi on velvollinen antamaan virka-apua myös mielentilatutkimukseen määrätyn henkilön toimittamiseksi sairaalaan, jos hän jää saapumatta tutkimukseen määrättynä päivänä.
Poliisin virka-apua pyytävän lääkärin on oltava virkasuhteessa valtioon, kuntaan tai kuntayhtymään.
Mielenterveyslain 30 §:ssä säädetään poliisin toimintavelvollisuudesta. Mikäli poliisi tapaa tai saa tietää henkilöstä, joka todennäköisesti voidaan määrätä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta, on poliisilla velvollisuus ilmoittaa asiasta terveyskeskukseen. Erittäin kiireellisissä tapauksissa poliisi on velvollinen toimittamaan hänet heti terveyskeskukseen tutkittavaksi.
Poliisihallituksen ohje
Valvira on saanut virka-apuun liittyviä tiedusteluja Poliisihallituksen julkaistua poliisin toimintaa virka-avussa koskevan ohjeen (Mielenterveyslaissa säädetyn virka-avun antaminen ja virka-apusäännöksen sisällöllinen toimivalta 10.01.2022). Ohjeessa korostetaan, että poliisin virka-aputoimet on rajattu koskemaan näissä tapauksissa vain kuljetuksessa avustamista ja kuljetukseen välittömästi liittyviin toimiin. Poliisilta on mahdollista pyytää virka-apua esimerkiksi henkilön noutamiseksi tai etsimiseksi. Ohjeen mukaan poliisilla ei ole toimivaltaa puuttua henkilön vapauteen, ellei henkilöstä ei ole laadittu tarkkailulähetettä. Silloin, kun henkilön toimintavapautta on rajoitettu tarkkailulähetteellä, poliisi voi antaa virka-apua jo silloin, kun henkilö ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään sairaanhoidon toimintayksikköön.
Valvira toteaa, ettei poliisin virka-apua koskeva lainsäädäntö ole muuttunut.
Virka-apupyynnön tekeminen
Virka-apupyyntö poliisille on laadittava huolellisesti. Pyynnössä on oltava riittävät ja selkeät tiedot, jotka mahdollistavat tehtävän kiireellisyyden, poliisin toimintavaltuuksien ja riskien arvioimisen. Valvira kannustaa virka-avun pyytäjää ja poliisia tarvittaessa olemaan yhteydessä toisiinsa, mikäli virka-apupyynnön perusteet jäävät epäselviksi. Valviran näkemyksen mukaan monet niistä tilanteista, jotka edellyttävät potilaan tarkkailulähetteen laatimista ovat luonteeltaan erittäin kiireellisiä.