
Veren hyytymistä estävä lääkehoito
Iäkkäiden verenohennushoitoa saavien henkilöiden hoito
Valvira on todennut toistuvasti valvonta-asioita käsitellessään, että veren hyytymistä estävää lääkettä saavien iäkkäiden henkilöiden hoidon toteutus ja seuranta on ollut puutteellista sekä erikoissairaanhoidon yksiköissä, terveyskeskuksissa että ympärivuorokautisessa hoidossa.
Hoidon aiheellisuus
Veren hyytymiseen vaikuttavilla lääkkeillä pystytään ehkäisemään veritulppien muodostumista, kasvua ja embolusten irtautumista. Eteisvärinä on yleisin veren hyytymiseen vaikuttavan lääkityksen aihe ja lääkityksenä on useimmiten suun kautta otettava varfariini.
Iäkkäillä, monisairailla potilailla on myös kohonnut syvän laskimotromboosin riski. Laskimotromboosille altistavat tilat, kuten epätasapainossa oleva sydämen vajaatoiminta, liikkumisen ongelmat ja murtumat ovat yleisiä näillä potilailla.
Valviran arvion mukaan veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys on pääsääntöisesti määrätty asianmukaisesti. Lääkitystä määrättäessä on kuitenkin aina punnittava myös vuotovaaran aiheuttama riski.
Hoidon toteutus ja seuranta
Iäkkäillä henkilöillä, jotka käyttävät veren hyytymistä estävää lääkitystä, on suurentunut riski saada aivoverenvuoto, mutta myös muita vuotokomplikaatioita. Valvonta-asioiden käsittelyn yhteydessä on tullut toistuvasti esille, että veren hyytymistä estävää lääkettä saavien iäkkäiden henkilöiden hoito on ollut puutteellista niin erikoissairaanhoidossa, terveyskeskuksissa kuin ympärivuorokautisessa hoidossakin.
Puutteita on esiintynyt sekä lääkeannoksen määrittämisessä että tapaturman jälkeisessä potilaiden tutkimisessa, seurannan ohjeistamisessa ja verenohennushoidon huomioon ottamisessa riskinarvioinnissa. Potilaan vointia ja tajunnan tasoa ei ole aina seurattu riittävän pitkää aikaa tai henkilöllä olleita aivoverenvuodon tai muun vakavan verenvuodon oireita ei ole tunnistettu. Myös muiden sairauksien, erityisesti verenpainetaudin, hyvä hoito vähentää vuotoriskiä.
Jos lääkityksenä on varfariini, lääkeannoksen määritys on yksilöllistä ja vaatii jatkuvaa seurantaa. Jos lääkityksenä käytetään injektioina annettavaa pienimolekylaarista hepariinia, tulisi lääkeannos suhteuttaa potilaan munuaisten toimintakykyyn tai käyttää valmisteita, jotka sopivat munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. Lääkkeen kertymistä elimistöön voi seurata anti-FXa-tutkimuksen avulla.
Veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä saavalla potilaalla seurataan ainakin näkyviä verenvuotoja, ulkoisia vuodon merkkejä, kuten mustelmien ilmaantumista, sekä esim. ysköksissä, virtsassa tai ulosteessa näkyvää verenvuotoa. Myös verenpainetta, pulssia ja mahdollista voinnin heikkenemistä on seurattava.
Valvira muistuttaa erityisesti, että lievänkin päävamman jälkeen henkilö on tutkittava huolellisesti, erityisesti silloin, kun hänellä on käytössä veren hyytymistä estävä lääkitys. Aivoverenvuoto voi kehittyä myös vähitellen, jopa viikkojen kuluessa, minkä vuoksi potilaan tilaa on seurattava asianmukaisesti riittävän pitkän ajan.
Veren hyytymistä estävä lääkehoito iäkkäillä katso myös
Katso myös
Käypä hoito -suositus (2017) Eteisvärinä (kaypahoito.fi)
Käypä hoito -suositus (2017) Aivovammat (kaypahoito.fi)