
Opioidiriippuvuuden hoito
Opioidiriippuvuuden hoito
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut 1.2.2008 voimaan tulleen asetuksen (33/2008) buprenorfiinia tai metadonia sisältävien lääkevalmisteiden käyttämisestä opioidiriippuvaisten vieroituksessa ja korvaushoidossa.
Asetuksessa todetaan, että opioidiriippuvuuden korvaushoidon tavoite tulee selvittää hoitoa aloitettaessa ja tavoitetta tulee tarvittaessa tarkistaa. Korvaushoidon tavoitteena on joko kuntouttaminen ja päihteettömyys, tai riippuvuuden haittojen vähentäminen ja potilaan elämän laadun parantaminen. Hoidon tulee perustua kirjalliseen hoitosuunnitelmaan, jossa lääkehoidon lisäksi määritellään hoidon tavoite, potilaan muu lääketieteellinen ja psykososiaalinen hoito, kuntoutus ja seuranta.
Hoidon tarpeen arviointi
Opioidiriippuvaisen hoidon tarve tulee arvioida ja hoito toteuttaa sellaisessa terveyskeskuksessa, päihdehuollon yksikössä tai vankeinhoitolaitoksen terveydenhuollon yksikössä, jossa on hoidon antamiseen perehtynyt hoidosta vastaava lääkäri ja toiminnan edellyttämä muu henkilökunta sekä muut edellytykset hoidon antamiseen.
Hoidon vaativuuden sitä edellyttäessä hoidon tarve tulee arvioida ja hoito aloittaa ja toteuttaa sairaanhoitopiirin kuntayhtymän toimintayksikössä, Järvenpään sosiaalisairaalassa tai valtion mielisairaalassa. Hoitoa voidaan jatkaa yhteistyössä hoidon aloittaneen yksikön kanssa sellaisessa terveyskeskuksessa, päihdehuollon yksikössä tai vankeinhoitolaitoksen terveydenhuollon yksikössä, jolla on siihen riittävät edellytykset. Korvaushoito tulee pyrkiä toteuttamaan mahdollisimman lähellä potilaan asuinpaikkaa.
Opioidiriippuvaisen hoidon tarve tulee arvioida ja hoito aloittaa polikliinisesti, ellei laitoksessa tapahtuvaan arviointiin ja hoidon aloitukseen ole erityistä syytä.
Toimintayksikössä hoitotoiminnasta vastaavan lääkärin nimi ja yhteystiedot tulee ilmoittaa aluehallintovirastolle ja Valviralle. Myös vastaavan lääkärin vaihdosta tulee tehdä ilmoitus.
Lääkevieroitus ja korvaushoito
Buprenorfiinia ja metadonia sisältäviä lääkevalmisteita saa opioidiriippuvaisten vieroituksessa ja korvaushoidossa määrätä ainoastaan edellä kuvattujen toimintayksiköiden palveluksessa oleva toiminnasta vastaava lääkäri tai hänen tähän tehtävään osoittamansa lääkäri. Lääkehoito saadaan toteuttaa ja lääke luovuttaa potilaalle otettavaksi vain toimintayksikön valvonnassa. Jos potilas sitoutuu hoitoon hyvin, hänelle voidaan luovuttaa toimintayksiköstä enintään kahdeksaa vuorokautta vastaava määrä lääkettä. Erityisestä syystä tällaiselle potilaalle voidaan poikkeuksellisesti luovuttaa lääkettä 15 vuorokausiannosta vastaava määrä.
Lääkettä ei saa määrätä asetuksessa tarkoitettuun vieroitukseen tai korvaushoitoon lääkemääräyksellä apteekista toimitettavaksi. Buprenorfiinia ja naloksonia sisältävää yhdistelmävalmistetta saa kuitenkin määrätä asetuksessa tarkoitetuista toimintayksiköistä lääkemääräyksellä apteekista toimitettavaksi apteekkisopimuksen perusteella.
Asetuksessa tarkoitettujen toimintayksiköiden tulee seurata omaan yksikköönsä hoitoon pääsyn kestoa. Hoidon aloittaneen toimintayksikön tulee myös seurata toiminnan tarkoituksenmukaista toteumista yhteistyössä hoitoa jatkavan toimintayksikön kanssa.
Asetusta ei sovelleta buprenorfiinia tai metadonia sisältävien lääkevalmisteiden käyttämiseen tukihoitona opioidiriippuvaisen somaattisen sairauden aikana tilanteessa, jossa vieroitusoireet pahentavat potilaan kliinistä tilannetta tai vaikeuttavat hänen hoitoaan (esimerkiksi sairaalahoidon aikana).
Valvira korostaa, että lääkärin on opioideja sisältäviä lääkevalmisteita määrätessään - muutoinkin kuin opioidiriippuvaisten hoidossa - aina huolellisesti tehtävä määräyksestä, määräyksen lääketieteellisistä perusteista ja potilaan hoitosuunnitelmasta asianmukaiset potilasasiakirjamerkinnät. Opioideja sisältävät lääkevalmisteet soveltuvat väärinkäyttöön, ja lääkärin on niitä määrätessään otettava huomioon sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä: väärinkäyttöön soveltuvan lääkkeen määräämisessä on aina noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Valvira muistuttaa lääkärin velvollisuudesta tehdä kysely Reseptikeskukseen potilaan olemassa olevista vastaavista resepteistä aina PKV- ja huumausainereseptiä laatiessaan. Tietojen hakemiseen ei tarvita potilaan suostumusta.
Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden toimintaa.