
Pikalinkit
Kuoleman toteaminen
Kuoleman toteaminen
Kuolemasta ilmoittaminen
Kuolemasta on ilmoitettava viipymättä joko poliisille tai lääkärille. Kotona tapahtuneesta kuolemasta ilmoitetaan ensisijaisesti lääkärille. Valvira toteaa, että kotisaattohoidossa olevan potilaan hoitopaikan pitäisi antaa omaisille tai läheisille ohjeet menettelytavoista, kun potilas kuolee. Ohjeissa pitäisi kertoa, että kuolemasta soitetaan viipymättä ensisijaisesti hoitavalle lääkärille (puhelinnumero ohjeeseen). Ohjeessa pitäisi olla myös yhteystiedot, mihin ilmoitetaan iltaisin, viikonloppuna tai päivystysaikaan.
Kuoleman toteaminen
Ennen kuin kuolemansyyn selvittämisen suorittaminen aloitetaan, henkilö on todettava kuolleeksi. Asetuksessa kuoleman toteamisen vastuulliseksi viranomaiseksi on määritelty yksinomaan lääkäri. Asetuksen mukaan kuoleman voi todeta laillistettu lääkäri tai luvan saanut lääkäri taikka terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa asetuksessa tarkoitettu, laillistetun lääkärin tehtävää valtiolla, kunnassa tai kuntayhtymässä hoitava lääketieteen opiskelija.
Kun kuolemasta on ilmoitettu lääkärille, hänen pitää päättää kuoleman toteamisen menettelytavoista, eli missä se suoritetaan ja milloin, sekä siitä kuinka kauan vainajaa voidaan pitää kuolinpaikalla ennen kuljetuksen järjestelyä ja siirtoa vainajien säilytystiloihin. Lääkäri aloittaa kuolemansyyn selvitysmenettelyn ja informoi alustavasti omaisia esimerkiksi siitä, voidaanko kuolintodistus laatia vai tarvitaanko mahdollisesti ruumiinavaus.
Vainaja voidaan siirtää vainajien säilytystiloihin vasta sitten, kun lääkäri on todennut hänet kuolleeksi. Tuloksettoman elvytyksen jälkeen potilasta suositellaan seurattavan 10 minuutin ajan mahdollisen Lasarus-ilmiön (yllättävä elintoimintojen palautuminen) varalta. Kuolemansyyn selvittämisestä annetun asetuksen mukaan lääkärin on saatuaan ilmoituksen kuolemasta viivytyksettä suoritettava ulkoinen ruumiintarkastus kuoleman toteamiseksi ja sen syiden sekä muiden olosuhteiden selvittämiseksi.
Usein onnettomuuksissa, kun ruumis on tuhoutunut tai kun selvät toissijaiset kuolemanmerkit ovat ilmaantuneet, vainaja lähetetään poliisin määräyksestä suoraan vainajien säilytystiloihin jo ennen kuin lääkäri on todennut kuoleman. Kuolemansyyn selvittämisestä annettu laki edellyttää, että onnettomuustapauksissa järjestetään poliisitutkinta. Tutkintaan liittyvänä poliisi voi määrätä tehtäväksi oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen. Ruumiinavauksen toimittava lääkäri huolehtii tällöin kuoleman toteamista koskevista menettelytavoista.
Toimintayksiköiden omissa ohjeissa epäselvyyksiä
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä on laadittu kuoleman toteamista koskevia yksikkökohtaisia ohjeita, joiden sisältö on kirjava. Näissä ohjeissa muun muassa viitataan terveyskeskuksen ja poliisin käymiin neuvotteluihin. Niiden pohjalta kuolemasta soitetaan öisin ja viikonloppuisin poliisille ja silloin, kun lähistöllä ei ole päivystystä, vaikka kyseessä ei lähtökohtaisesti olisi oikeuslääketieteellinen asia. Tämä on voimassa olevien lainsäädännön ja ohjeiden hengen vastaista erityisesti silloin, kun kysymyksessä on kotisaattohoidossa oleva potilas.
Kuoleman toteamiseen asetuksen edellyttämällä tavalla liittyy ongelmia erityisesti virka-ajan ulkopuolella ja päivystysaikana tapahtuvissa kuolemissa. Tähän yhtenä syynä on se, että päivystyksiä on keskitetty. Ongelmat esiintyvät myös niissä terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköissä, joissa lääkärit käyvät harvoin, ja etäisyydet ovat pitkiä.
Säädökset
Asetus kuoleman toteamisesta (27/2004) (finlex.fi)
Laki kuolemansyyn selvittämisestä (459/1973) (finlex.fi)
Asetus kuolemansyyn selvittämisestä (948/1973) (finlex. fi)