
Pikalinkit
EU/ETA-valtiossa lääkärin perustutkinnon suorittaneet, joilta puuttuu ammatillinen harjoittelu
EU/ETA-valtiossa lääkärin perustutkinnon suorittaneet, joilta puuttuu ammatillinen harjoittelu
EU/ETA-valtiossa lääkärin perustutkinnon suorittaneet, joilta puuttuu ammatillinen harjoittelu
Terveydenhuollon ammattihenkilölakimuutoksen mukaan Valvira myöntää hakemuksesta määräaikaisen oikeuden harjoittaa Suomessa lääkärin ammattia kirjallisesti nimetyn, kyseistä ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutetun laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena. Oikeus myönnetään henkilöille, jotka ovat suorittaneet lääkärin perustutkinnon sellaisessa EU- tai ETA-valtiossa, jossa lääkärin ammatinharjoittamisoikeuden edellytyksenä on tutkinnon jälkeisen ammatillisen harjoittelun suorittaminen.
Tavoitteena on mahdollistaa tutkinnon jälkeisen ammatillisen harjoittelun suorittaminen Suomessa, jos lähtömaa hyväksyy ulkomailla tehtävän harjoittelun. Lähtömaalla tarkoitetaan sitä valtiota, jossa lääkärin perustutkinto on suoritettu.
Ammatinharjoittamisoikeus myönnetään kolmen vuoden määräajaksi. Määräaikaa voidaan perustellusta syystä pidentää. Perusteltuna syynä pidetään esimerkiksi harjoittelua suorittavan henkilön vanhempainvapaata, sairastumista tai varusmiespalvelua.
Ammatinharjoittamisoikeuden voimassaoloaikana henkilö voi toimia tilapäisesti myös muissa lääkärin tehtävissä kirjallisesti nimetyn, kyseistä ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutetun laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä tulee olla hänen hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä kielitaito. Terveydenhuollon ammattihenkilön työnantajan tulee varmistua siitä, että terveydenhuollon ammattihenkilön kielitaito on hänen tehtäviensä edellyttämällä riittävällä tasolla.
Hakemus
Määräaikaista lääkärin laillistusta haetaan Valviralta hakemuslomakkeella, johon liitetään:
-
kansalaisuuden ja henkilöllisyyden osoittava asiakirja
-
tutkintotodistus ja tutkintotodistuksen liite
-
Muistathan mainita hakemuslomakkeella, että haet määräaikaista laillistusta ammatillisen harjoittelun suorittamista varten
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Huomaathan, että Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.
Voit saattaa hakemuksesi vireille toimittamalla pelkät jäljennökset hakemuksen liiteasiakirjoista. Valvira voi kuitenkin myöhemmin vaatia toimittamaan virallisesti oikeaksi todistetut jäljennökset edellä mainituista hakemuksen liiteasiakirjoista.
Jos Valvira pyytää virallisesti oikeaksi todistettuja jäljennöksiä, niitä antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU/ETA-valtiossa, taikka Suomen edustusto ulkomailla. Myös ulkomaisen viranomaisen antamat Apostillella varustetut jäljennökset hyväksytään. Jäljennökset tulee toimittaa julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella.
Ammatillisen harjoittelun suorittaminen
Ammatinharjoittamisoikeuden voimassaoloaikana henkilö suorittaa koulutusmaansa ammatillisesta harjoittelusta julkaisemien suuntaviivojen mukaisen ammatillisen harjoittelun kokonaan tai osittain Suomessa. Hakijan on ennen määräaikaisen laillistuksen hakemista itse varmistettava lähtömaan toimivaltaisilta viranomaisilta, että määräaikaisen laillistuksen aikana tapahtuva työskentely täyttää ammatilliselle harjoittelulle asetetut vaatimukset lähtömaassa. Suoritettuaan ammatillisen harjoittelun määräaikaisen laillistuksen turvin Suomessa henkilö hakee itsenäisesti ammatillisen harjoittelun tunnustamista ensin lähtömaan viranomaisilta. Vasta sitten, kun lähtömaa on hyväksynyt Suomessa suoritetun ammatillisen harjoittelun, henkilö voi hakea pysyvää lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta Suomesta ammattipätevyysdirektiivin automaattisen tunnustamisjärjestelmän perusteella.
Kaikissa tilanteissa on hakijan vastuulla selvittää, hyväksyykö lähtömaa ulkomailla suoritettavan harjoittelun. Valvira ei vastaa niistä tilanteista, joissa hakija on laiminlyönyt oman selvitysvelvollisuutensa ja lähtömaa kieltäytyy hyväksymästä Suomessa suoritettua harjoittelua.
Kirjallisesti nimetyn ohjaajan tehtävät
Rajoitetun ammatinharjoittamisoikeuden saaneelle henkilölle on kirjallisesti nimettävä samassa toimintayksikössä työskentelevä, henkilön toimintaa ohjaava ja valvova, itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden omaava laillistettu lääkäri. Kyseisen lääkärin on tosiasiallisesti seurattava, ohjattava ja valvottava henkilön toimintaa. Ohjauksen ja valvonnan ei kuitenkaan tarvitse olla välitöntä, eikä se siten edellytä ohjaajan jatkuvaa läsnäoloa.
Henkilön valmiudet eri tehtäviin ja niissä tarvittava ohjauksen tarve pitää arvioida toimintayksikössä. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijällä on edellytykset toimia tehtävässään. Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti työntekijän valmiudet ja se, millaisten tehtävien hoitamiseen hänellä on riittävät edellytykset.
Valvira korostaa kuitenkin, että potilasturvallisuuden vuoksi on erittäin tärkeää, että sekä normaalissa terveyskeskustoiminnassa että päivystysyksikössä hoidon tarpeen arviointia tekevällä terveydenhuollon ammattihenkilöllä pitää olla tehtävän edellyttämä osaaminen ja kokemus, ja työnantajan on huolehdittava tehtävän edellyttämästä koulutuksesta, ohjauksesta ja valvonnasta.
Jos lääketieteen opinnot on aloitettu ennen 1.1.2012
Jos henkilö on aloittanut lääketieteen opinnot ennen 1.1.2012, henkilö voi ammatinharjoittamisoikeuden voimassaoloaikana hakeutua yliopistoon suorittamaan kolmivuotista yleislääketieteen erityiskoulutusta (YEK). Suoritettuaan YEK:n hyväksytysti hakija saa todistuksen koulutuksesta. Tämän jälkeen Valvira myöntää hakemuksesta hakijalle oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia Suomessa itsenäisesti.
Tämän vaihtoehdon osalta hakijan on kuitenkin huomattava, että lääkärin peruskoulutusta, joka koostuu yhdessä valtiossa suoritetusta lääkärin tutkinnosta ja toisessa valtiossa suoritetusta kolmivuotisesta harjoittelusta, joka ei täytä lähtövaltion harjoittelulle mahdollisesti asettamia vaatimuksia, ei välttämättä tunnusteta myöhemmin toisessa EU/ETA-maassa.
Katso myös
Yhteystiedot
Yhteydenotot ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen terhikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11. Tfn. 0295 209 550