
Tutkimuksen ja opetuksen kouluttajana toimiminen
Tutkimuksen ja opetuksen kouluttajana toimiminen Pääteksti
Terveydenhuollon ammattihenkilönä työskenteleminen Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Ammattihenkilölle voidaan hakemuksesta myöntää oikeus ammatinharjoittamiseen, ja hänet merkitään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki). Luvattomasta terveydenhuollon ammattihenkilönä toimimisesta voidaan Suomessa tuomita joko sakko- tai vankeusrangaistus.
Euroopan talousalueeseen kuulumattoman valtion kansalainen, joka on suorittanut terveydenhuollon ammattihenkilön koulutuksen Euroopan talousalueeseen kuulumattomassa valtiossa, voi hakea Valviralta tilapäistä lupaa toimia tutkimuksen ja opetuksen kouluttajana (ns. Gurulupa ). EU- ja ETA- valtioiden kansalaiselle lupaa ei myönnetä.
Valvira voi hakemuksesta myöntää luvan toimia tutkimuksen ja opetuksen kouluttajana mikäli siihen on erityinen syy. Tällöin henkilöllä on mahdollisuus toimia tilapäisesti ja rajoitetusti tutkimuksen opettajana ja kouluttajana, sekä osallistua tutkimukseen tai opetukseen liittyen potilaiden hoitoon.
Lupa voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan erikoisala- sekä toimipaikkakohtaisena Valviran määrittelemin ehdoin. Hakemus on uudistettava, jos henkilö jatkaa tutkimuksen opettajana ja kouluttajana.
Luvan myöntämisen ehtona on, että hakijalla on lähtömaassaan voimassa oleva rajoittamaton ammatinharjoittamisoikeus ja että hakijalle nimetään vastuuhenkilö, joka on oikeutettu harjoittamaan kyseistä ammattia laillistettuna ammattihenkilönä, ja jolla on riittävä käytännön kokemus. Vastuuhenkilö on nimettävä jokaiseen toimintayksikköön, jossa hakija osallistuu potilaiden hoitoon. Vastuuhenkilön on seurattava, valvottava ja tarvittaessa ohjattava luvan saaneen toimintaa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Vaadittavat asiakirjat
- Jäljennös voimassa olevasta passista tai vastaavasta viranomaisen myöntämästä asiakirjasta, josta voidaan todeta henkilön kansalaisuus ja henkilöllisyys.
- Todistus ammatinharjoittamisoikeudesta, jossa maininta ettei oikeutta ole rajoitettu edes väliaikaisesti. Todistus ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi.
- Tutkintotodistus tai muu muodollista kelpoisuutta osoittava asiakirja, joka tarvitaan kyseisen ammatin harjoittamiseen.
Asiakirjojen muodolliset vaatimukset
Hakemukseen liitettyjen jäljennösten on oltava virallisesti oikeaksi todistettuja. Virallisesti oikeaksi todistettuja asiakirjoja antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU/ETA-valtiossa, taikka Suomen edustusto ulkomailla. Jäljennökset tulee toimittaa Valviraan julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella. Myös ulkomaisen viranomaisen antamat Apostillella varustetut jäljennökset hyväksytään.
Hakemukseen on liitettävä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset asiakirjoista. Käännösten on oltava Suomessa tai muussa EU/ETA -valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämiä.
Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.
Päätös
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta. Voimassa olevat maksut (Valvira.fi)
Säädökset
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) (Finlex.fi)
Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä (564/1994) (Finlex.fi)
Asetus Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston maksullisista suoritteista (1749/2015) (Finlex.fi)
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ammattipätevyyden tunnustamisesta (2005/36/EY) (pdf)
Yhteyshenkilöt
Sähköpostitse osoitteeseen
terhikki@valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat arkisin
klo 10-11 ja 14-15, puh: 0295 209 550