
Työnantajat
Työnantajat pääsisältö
Valvira muistuttaa työnantajia siitä, että niiden tulee varmistaa terveydenhuollon ammattihenkilön oikeus toimia ammattihenkilön tehtävissä/ammatinharjoittamisoikeus.
Valvira ylläpitää terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriä (Terhikki). Työnantaja voi tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyyden Terhikki-rekisterin julkisesta tietopalvelusta (JulkiTerhikki). On tärkeää huomioida, että samannimisiä terveydenhuollon ammattihenkilöitä saattaa olla useampia. Epäselvissä tilanteissa voi soittaa tai lähettää sähköpostia Valviraan (terhikki[at]valvira.fi) asian selvittämiseksi. Terhikki-rekisterin tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa.
Opiskeltavista aloista JulkiTerhikistä löytyvät ainoastaan lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian alan opiskelijat.
Koulutuksen perusteella ammattinimikkeen saaneet eivät välttämättä näy JulkiTerhikissä
Kaikki nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät tarvitse Valviran hyväksyntää ammattinimikkeen käyttöön, vaan osa saa oikeuden käyttää suojattua ammattinimikettä suoraan koulutuksen perusteella. Tällaisia, niin sanotun säännellyn koulutuksen perusteella ammattinimikkeen saaneita, ovat esimerkiksi Suomessa kouluttautuneet lähihoitajat. Heistä aivan kaikki eivät ole ilmoittaneet tietojaan Valviran rekisteriin, mutta he ovat siitä huolimatta terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Työnantaja vastaa, että palkatulla opiskelijalla on edellytykset toimia tehtävässään
Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet ja se, millaisten tehtävien hoitamiseen hänellä on riittävät edellytykset. Jos palkattavan opiskelijan äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi, on työnantajan arvioitava myös hänen kielellinen valmiutensa toimia tehtävässä. Työnantajan on myös määriteltävä etukäteen riittävän tarkasti opiskelijan tehtävät, vastuu, toiminnan rajat ja muut velvoitteet. Lisäksi työnantajan on varmistettava, että opinnot on suoritettu hyväksytysti. Vaikka opiskelijan rekrytointi tapahtuisi työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta, terveydenhuollon toimintayksikön on itse arvioitava edellä mainitut seikat.
Jokaiselle terveydenhuollon laillistetun ammattihenkilön tehtävässä toimivalle opiskelijalle on nimettävä ohjaaja
Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintayksikön on nimettävä kirjallisesti opiskelijalle ohjaaja. Ohjaajan on toimittava samassa toimintayksikössä kuin opiskelija. Ohjaajan on oltava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan kyseistä ammattia. Esimerkiksi suuhygienistiopiskelijan ohjaajan tulee olla laillistettu suuhygienisti ja sairaanhoitajaopiskelijan ohjaajan tulee olla laillistettu sairaanhoitaja. Ohjaajalla on oltava riittävä käytännön kokemus. Hänen on seurattava, ohjattava ja valvottava opiskelijan toimintaa ja puututtava viipymättä siinä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin sekä keskeytettävä toiminta, jos potilasturvallisuus voi vaarantua.
Opiskelijan opintojen aloittamisesta ei saa olla yli kymmentä vuotta
Opiskelija ei saa toimia tilapäisestikään missään edellä mainituissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, jos hänen opintojensa aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta.
Henkilö ei ole enää opiskelija, jos opinnot ovat jääneet kesken ja hän ei enää ole oppilaitoksessa kirjoilla taikka jos henkilö on ilmoittautunut poissaolevaksi.
Tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä työskentely on mahdollista ainoastaan silloin kun henkilö on tutkinto-opiskelija oppilaitoksessa.
Oikeus toimia nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtävissä
Nimikesuojatuissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä voivat toimia muutkin kuin kyseiseen ammattiin opiskelevat henkilöt. Palkatessaan henkilön nimikesuojatun ammattihenkilön tehtäviin, työnantaja vastaa siitä, että valitulla henkilöllä on edellytykset toimia kyseisissä tehtävissä.
Katso myös
Valviran sivulla Opiskelijat on kerrottu tarkemmin lääketieteen ja muiden terveydenhuollon alan opiskelijoiden oikeuksista toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä (valvira.fi).
Valviran sivulla Oikeuden lääkkeiden määräämiseen on kerrottu tarkemmin mm. sairaanhoitajan rajatusta lääkkeenmääräämisoikeudesta (valvira.fi).
Säädökset
Yhteystiedot
Yhteydenotot ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen terhikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat arkisin klo 9.30-11, puh: 0295 209 550