Toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä
Tällä sivulla kerrotaan lääketieteen ja muiden terveydenhuollon alan opiskelijoiden oikeuksista toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä.
Viiden vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija
Suomessa tai ulkomailla opiskeleva lääketieteen opiskelija, joka on suorittanut hyväksytysti vähintään viiden ensimmäisen opintovuoden opinnot, voi toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai perusterveydenhuollon toimintayksikössä. Ulkomailla lääketiedettä opiskelevan tulee rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä.
Jos viisi vuotta opiskellut opiskelija toimii päivystäjänä, hänellä on oltava terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lainsäädännön mukaan nimetty takapäivystäjä. Kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetuksen mukaan päivystysyksikössä on oltava kaikkina vuorokauden aikoina paikalla laillistettu lääkäri toimintaa johtamassa.
Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija
Lääketieteen opiskelija voi, suoritettuaan hyväksytysti neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat lääketieteen opinnot, toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta ei muuten terveyskeskuksessa. Opiskelijalla pitää olla suoritettuna myös sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä hän aikoo toimia. Ulkomailla lääketiedettä opiskelevan tulee rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä.
Jos edellä mainituissa tehtävissä toimivalla opiskelijalla on myös niihin liittyviä päivystävän lääkärin tehtäviä, hänen on toimittava laillistetun lääkärin välittömässä johdossa ja valvonnassa eli vanhemman kollegan rinnalla.
Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija ei saa päivystää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksessä.
Hammaslääketieteen opiskelija
Suomessa tai ulkomailla opiskeleva hammaslääketieteen opiskelija voi toimia tilapäisesti hammaslääkärin tehtävissä laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena terveydenhuollon toimintayksikössä sen jälkeen, kun hän on suorittanut vähintään neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat hammaslääketieteen opinnot.
Proviisoriksi tai farmaseutiksi opiskeleva
Proviisoriksi tai farmaseutiksi Suomessa opiskeleva tai ulkomailla vastaavaan ammattiin opiskeleva, joka on suorittanut hyväksytysti yliopiston määräämät perus- ja aineopinnot ja jolla on suoritettujen opintojen perusteella riittävät edellytykset kyseisen tehtävän hoitamiseen, voi suorittaessaan opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua tai ensimmäisen harjoittelujakson suoritettuaan tilapäisesti toimia apteekissa, sairaala-apteekissa tai lääkekeskuksessa farmaseutin tehtävässä laillistetun farmaseutin tai proviisorin johdon ja valvonnan alaisena.
Muita terveydenhuollon aloja opiskelevat
Suomessa tai ulkomailla muita kuin edellä mainittuja aloja opiskeleva tutkinto-opiskelija voi toimia tilapäisesti sen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, johon hän opiskelee, sen jälkeen kun hän on suorittanut hyväksytysti kaksi kolmasosaa kyseisen koulutuksen opinnoistaan. Tällöin kaikkien tenttitulosten pitää olla valmiina. Opiskelija toimii aina laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.
Jokaiselle terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävässä toimivalle opiskelijalle on nimettävä ohjaaja
Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintayksikön on nimettävä kirjallisesti opiskelijalle ohjaaja. Ohjaajan on toimittava samassa toimintayksikössä kuin opiskelija. Ohjaajan on oltava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan kyseistä ammattia. Esimerkiksi suuhygienistiopiskelijan ohjaajan tulee olla laillistettu suuhygienisti ja sairaanhoitajaopiskelijan ohjaajan tulee olla laillistettu sairaanhoitaja. Ohjaajalla on oltava riittävä käytännön kokemus. Hänen on seurattava, ohjattava ja valvottava opiskelijan toimintaa ja puututtava viipymättä siinä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin sekä keskeytettävä toiminta, jos potilasturvallisuus voi vaarantua.