
Pikalinkit
Opiskelijat
Opiskelijat
Työnantaja vastaa siitä, että opiskelijalla on edellytykset toimia tehtävässään.
Työnantajan velvollisuus on arvioida tapauskohtaisesti opiskelijan valmiudet ja se, millaisten tehtävien hoitamiseen hänellä on riittävät edellytykset. Jos palkattava opiskelija on ulkomaalainen, on työnantajan arvioitava myös hänen kielellinen valmiutensa toimia tehtävässä. Työnantajan on myös määriteltävä riittävän tarkasti opiskelijan tehtävät, vastuu, toiminnan rajat ja muut velvoitteet. Lisäksi työnantajan on varmistettava, että opinnot on suoritettu hyväksytysti.
- Vaikka opiskelijan rekrytointi tapahtuisi työvoimaa vuokraavan yrityksen kautta, terveydenhuollon toimintayksikön on itse arvioitava em. seikat.
Jokaiselle laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävässä toimivalle opiskelijalle on nimettävä ohjaaja
Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon toimintayksikön on nimettävä kirjallisesti opiskelijalle ohjaaja. Ohjaajan on toimittava samassa toimintayksikössä kuin opiskelija. Ohjaajan on oltava laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan kyseistä ammattia. Ohjaajalla on oltava riittävä käytännön kokemus. Hänen on seurattava, ohjattava ja valvottava opiskelijan toimintaa ja puututtava viipymättä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin sekä keskeytettävä toiminta, jos potilasturvallisuus vaarantuu.
Rajoitukset
Opiskelija saa toimia laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä ainoastaan terveydenhuollon toimintayksikössä tai laitoshuoltoa antavassa sosiaalihuollon toimintayksikössä.
Opiskelija ei saa toimia tilapäisestikään missään edellä mainituissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, jos hänen opintojensa aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta. Opinnot katsotaan alkaneeksi sen lukukauden alusta, jolloin kyseiseen ammattiin tähtäävät opinnot on aloitettu. Jos tutkintoon on hyväksi luettu opintoja, jotka ovat johtaneet toiseen ammattiin, ei näitä huomioida arvioitaessa sitä, koska opinnot on aloitettu. Jos sen sijaan henkilö on opiskellut lääketieteen, hammaslääketieteen tai farmasian opintoja kahdessa eri yliopistossa, katsotaan opinnot aloitetuksi silloin, kun opinnot on aloitettu ensimmäisessä yliopistossa.
Tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä työskentely on mahdollista ainoastaan silloin kun henkilö on tutkinto-opiskelija oppilaitoksessa. Henkilö ei ole enää opiskelija, jos opinnot ovat jääneet kesken ja hän ei enää ole oppilaitoksessa kirjoilla tai jos henkilö on ilmoittautunut poissaolevaksi. Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy yliopiston ilmoituksen perusteella.
Oikeus toimia opiskelijana on voimassa 30 päivää valmistumisesta
Asetuksella mahdollistetaan työskentely opiskelijana valmistumisen jälkeen vielä 30 päivän ajan kuitenkin enintään siihen saakka, kun ammattioikeus on laillistettu. Valvira suosittelee, että laillistusta haetaan välittömästi valmistumisen jälkeen. Lue lisätietoja opiskelijana toimimisesta täältä
Opiskelijan oikeus toimia nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtävissä
Nimikesuojatuissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä voivat toimia muutkin kuin kyseiseen ammattiin opiskelevat henkilöt. Palkatessaan henkilön nimikesuojatun ammattihenkilön tehtäviin työnantaja vastaa siitä, että valitulla henkilöllä on edellytykset toimia kyseisissä tehtävissä.
Opiskelijoiden rekisteröinti
Opiskelijaoikeudet
Valviran hallinnoimaan terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin merkitään opiskelijaoikeustietoina seuraavat:
- lääketieteen opiskelija 4 vuotta
- lääketieteen opiskelija 5 vuotta
- hammaslääketieteen opiskelija
- farmasian opiskelija
Muita terveydenhuollon opiskelijatietoja ei merkitä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.
Opiskelijaoikeuden voimassaolo terveydenhuollon ammattihenkilörekisterissä
A) Valvira rekisteröi opiskelijatiedot yliopistoista saatujen ilmoitusten perusteella.
B) Valvira rekisteröi opiskelijatietojen muutokset yliopistoista saatujen ilmoitusten perusteella.
C) Ulkomailla opiskelevien pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen toimia Suomessa tilapäisesti laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä. Lue lisätietoja täältä
Huomioitavaa
- ”Lääketieteen opiskelija 4 vuotta” -oikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun opiskelija merkitään ”lääketieteen opiskelija 5 vuotta” -oikeudelle.
- Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun valmistuneelle myönnetään laillistetun lääkärin/hammaslääkärin/farmaseutin oikeus.
- Opiskelijaoikeus ulkomailla suoritettavan koulutuksen perusteella merkitään rekisteriin vuoden määräajaksi, jonka jälkeen oikeutta tulee työskentelyn jatkuessa hakea uudelleen.
- Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun opintojen aloittamisesta on kulunut 10 vuotta.
- Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy, jos opiskelija menettää valvonnan seurauksena oikeutensa.
Tieto oikeuksien päättymisestä siirtyy Valvirasta automaattisesti Digi- ja väestötietovirastoon, ja oikeuksiin liittyvä ammattikortti menee sulkulistalle.
Digi- ja väestötietovirasto myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit ja varmenteet. Jos tilaat ensimmäistä ammattikorttiasi tai jos aikaisempi ammattikorttisi ei ole voimassa, tilaa kortti julkisen terveydenhuollon rekisteröintipisteestä. Rekisteröintipisteeseen on hyvä varata aika etukäteen. Osaan rekisteröintipisteistä voi varata ajan ajanvarauspalvelun kautta.
Huom!
Jos varmenteen tietosisältöön tai kortin pinnassa oleviin tietoihin tulee muutoksia, täytyy tilata uusi ammattikortti.
Säädökset
Katso myös
Valviran ohje 17/2016 Vaatimukset työskenneltäessä toisen johdon ja valvonnan alaisena lääkärin tai hammaslääkärin tehtävissä (pdf)
Aktivointitunnusluvun käyttöönotto sote-korteissa (vrk.fi/organisaatiot)
Yhteystiedot
Yhteydenotot ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen terhikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat ma-ti sekä to-pe klo 10-11 puh: 0295 209 550