Ulkomaiset lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat
Lääketiedettä ja hammaslääketiedettä ulkomailla opiskelevat ovat rekisteröidyttyään oikeutettuja tilapäisesti työskentelemään lääkärin tai hammaslääkärin sijaisena Suomessa. Lääketieteen/hammaslääketieteen opiskelijat merkitään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki) omasta hakemuksesta.
Rekisteröityminen voidaan tehdä lääketieteen opiskelijoille kun 4. vuoden tai 5. vuoden opinnot on suoritettu kokonaisuudessaan. Hammaslääketieteen opiskelijat voivat hakea ainoastaan 4. vuoden rekisteröintiä. Tarkemmat vaatimukset riippuvat opiskelumaasta.
Hakemukset pyritään käsittelemään noin kuukauden kuluessa. Käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan. Kun rekisteröinti on valmis rekisteröintitodistus ja yksilöintitunnus sekä rekisteröintinumero postitetaan hakijalle. Rekisteröintitodistus annetaan suomen- tai ruotsinkielisenä.
Lasku postitetaan erillisenä lähetyksenä. Maksu määräytyy kulloinkin voimassa olevan maksuasetuksen mukaan ja on tällä hetkellä 165 euroa. Voimassa olevat maksut
Kielitaitovaatimukset
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä pitää olla hänen hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito. Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Kielitaito voidaan osoittaa suorittamalla valtionhallinnon kielitutkinto tai yleinen kielitutkinto. Valtionhallinnon kielitutkinnosta vaaditaan vähintään tyydyttävä taitotaso kaikilta osa-alueilta ja yleisestä kielitutkinnosta vähintään keskitason tutkinto (tasot 3-4) kaikilta osa-alueilta.
Opiskelijan työnantajan tulee varmistua siitä, että opiskelijan kielitaito on hänen tehtäviensä edellyttämällä riittävällä tasolla.
Hakemusohjeet
Hakemuslomake täytetään suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, ja se on päivättävä ja allekirjoitettava.
Lääketieteen/hammaslääketieteen opiskelija rekisteröinti (pdf)
Hakemuksen liitteet:
- Virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös voimassa olevasta passista tai vastaavasta viranomaisen myöntämästä asiakirjasta, josta voidaan todeta henkilöllisyys ja kansalaisuus.
- Opintosuoritusote suoritetuista opinnoista alkuperäisenä tai virallisesti oikeaksi todistettuna.
- Mikäli Valviran hakemuslomaketta ei ole käytetty, on hakemukseen liitettävä yliopiston virallinen vahvistus siitä, että suoritetut opinnot vastaavat 4. vuoden/5. vuoden opintoja. Vahvistuksen tulee sisältää tarkat tiedot opintojen aloittamisajankohdasta sekä päivämäärä jolloin opinnot ovat kokonaisuudessaan hyväksytysti suoritettu. Lisäksi vahvistuksessa tulee olla yliopiston leima sekä täydelliset yhteystiedot.
Hakemukseen on liitettävä tarvittaessa suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset asiakirjoista. Käännösten on oltava Suomessa tai muussa EU/ETA -valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän tekemiä. Käännökset tulee toimittaa alkuperäisinä kääntäjän alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella varustettuina tai virallisesti oikeiksi todistettuina kopiona, joissa on julkisen notaarin, taikka Suomen edustuston alkuperäinen leima ja allekirjoitus.
Virallisesti oikeaksi todistettuja asiakirjoja antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU/ETA-valtiossa, taikka Suomen edustusto ulkomailla. Jäljennökset tulee toimittaa Valviraan julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella. Myös ulkomaisen viranomaisen antamat Apostillella varustetut jäljennökset hyväksytään.
Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.
Lisätietoja julkisesta notaarista
Lisätietoja auktorisoiduista kääntäjistä
EU/ETA-maiden ulkopuolella lääketiedettä opiskelevien koulutusvaatimukset
Opiskelijarekisteröintiä voi hakea vasta kun 5. vuoden opinnot on kokonaisuudessaan hyväksytysti suoritettu ja Tampereen yliopiston järjestämän kolmivaiheisen kuulustelun 1. osa (kliininen koe) on läpäisty hyväksytysti. Kliininen kuulustelu voidaan suorittaa 5. vuoden opintojen aikana. Kyseistä kuulustelua ei tarvitse valmistumisen jälkeen suorittaa uudelleen, mikäli kuulustelun 2. osa (terveydenhuollon hallinto) on suoritettu viimeistään kolmen vuoden kuluttua 1. kuulustelusta.
Tilapäinen työskentely lääkärin tehtävässä on mahdollista vasta rekisteröinnin jälkeen.
Rajoitukset
Opiskelija ei saa toimia tilapäisestikään missään edellä mainituissa terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, jos hänen opintojensa aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta. Opinnot katsotaan alkaneeksi sen lukukauden alusta, jolloin kyseiseen ammattiin tähtäävät opinnot on aloitettu. Jos tutkintoon on hyväksi luettu opintoja, jotka ovat johtaneet toiseen ammattiin, ei näitä huomioida arvioitaessa sitä, koska opinnot on aloitettu. Jos sen sijaan henkilö on opiskellut lääketieteen, hammaslääketieteen tai farmasian opintoja kahdessa eri yliopistossa, katsotaan opinnot aloitetuksi silloin, kun opinnot on aloitettu ensimmäisessä yliopistossa.
Tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä työskentely on mahdollista ainoastaan silloin kun henkilö on tutkinto-opiskelija oppilaitoksessa. Henkilö ei ole enää opiskelija, jos opinnot ovat jääneet kesken ja hän ei enää ole oppilaitoksessa kirjoilla tai jos henkilö on ilmoittautunut poissaolevaksi. Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy yliopiston ilmoituksen perusteella.
Oikeus toimia opiskelijana on voimassa 30 päivää valmistumisesta
Asetuksella mahdollistetaan työskentely opiskelijana valmistumisen jälkeen vielä 30 päivän ajan kuitenkin enintään siihen saakka, kun ammattioikeus on laillistettu. Valvira suosittelee, että laillistusta haetaan välittömästi valmistumisen jälkeen. Lue lisätietoja täältä.
Yhteystiedot
Sähköposti: terhikki(at)valvira.fi
Puhelinaika maanantaista perjantaihin klo 10-11 ja 14-15, puh. 0295 209 550.