
Pikalinkit
EU/ETA-valtioiden ulkopuolella koulutetut hammaslääkärit
Hammaslääkärit
EU/ETA-valtioiden ulkopuolella koulutetut hammaslääkärit
Huomioithan, että ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Laillistusprosessin vaiheet
- Hammaslääkärin tutkinnon hyväksyminen. Hakemus ulkomailla suoritetun hammaslääkärintutkinnon hyväksymiseksi (pdf)
- Vähintään kolmen kuukauden mittaisen hammaslääkäriharjoittelun suorittaminen julkisen terveydenhuollon toimintayksikössä
- Pätevyyskuulusteluiden hyväksytty suorittaminen Turun tai Helsingin yliopistossa
- Rajoitettu ammatinharjoittamisoikeus rajoitetulla toimiluvalla vähintään yhden vuoden ajan
- Oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa
Valviran määräämää harjoittelua ja pätevyyskuulusteluja ei voi suorittaa ennen kuin Valvira on tehnyt päätöksen tutkinnon hyväksymisestä.
Viimeistään ensimmäiseen kuulusteluun ilmoittautumisen yhteydessä on osoitettava vaadittava suomen tai ruotsin kielen kielitaito.
Näin haet tutkinnon hyväksymistä
- Passi, henkilökortti, muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja jäljennöksenä (henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja)
- jäljennös tutkintotodistuksesta
- alle kolme kuukautta sitten myönnetty ammatinharjoittamistodistus kaikista maista, joissa olet harjoittanut hammaslääkärin ammattia. Todistuksesta pitää käydä ilmi, ettei ammatinharjoittamisoikeutta ole rajoitettu tai poistettu. Todistuksen voi toimittaa joko alkuperäisenä tai virallisesti oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
- selvitys asiasta, jos et voi toimittaa kohdassa 3 mainittua todistusta
- suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset yllämainituista asiakirjoista. Käännökset voi toimittaa alkuperäisinä tai virallisesti oikeiksi todistettuina jäljennöksinä.
Liitteiden muodolliset vaatimukset
Laillista alkuperäinen tutkintotodistus Apostille- tai Grand Legalisation -menettelyllä koulutusvaltiossa. Menettelyn pitää todistaa tutkintotodistuksen allekirjoittaneen henkilön asema ja oikeus allekirjoittaa kyseinen asiakirja. Tutkintotodistus, jossa on Apostille tai Grand Legalisation -menettelyn mukaiset merkinnät, voidaan toimittaa Valviraan virallisesti oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, mutta itse merkinnät pitää olla alkuperäisessä asiakirjassa.
Varmistaaksesi, miten tutkintotodistus tulisi laillistaa koulutusmaassasi, ota yhteys koulutusmaasi ulkoministeriöön tai vastaavaan tahoon.
TAI
Jos et pysty hankkimaan laillistettua tutkintotodistusta koulutusvaltiosta, ilmoita oppilaitoksesi virallinen sähköpostiosoite, jotta Valvira voi tarkastaa tutkintosi oikeellisuuden. Tutkinnon tarkistaminen viivästyttää hakemuksen käsittelyä.
Lisätietoja Apostille- ja Grand legalisation menettelystä (Valvira.fi)
Jäljennösten on oltava virallisesti oikeaksi todistettuja ja ne tulee toimittaa postitse Valviraan. Sähköpostitse lähetetyt versiot eivät kelpaa.
Virallisesti oikeaksi todistettuja asiakirjoja antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU/ETA-valtiossa, taikka Suomen edustusto ulkomailla. Jäljennökset tulee toimittaa Valviraan julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella. Myös ulkomaisen viranomaisen antamat Apostillella varustetut jäljennökset hyväksytään.
Hakemukseen on liitettävä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset asiakirjoista. Käännösten on oltava Suomessa tai muussa EU/ETA -valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämiä. Käännökset tulee toimittaa alkuperäisinä kääntäjän alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella tai virallisesti oikeaksi todistettuna, jossa on julkisen notaarin, taikka edustuston alkuperäinen leima ja allekirjoitus.
Lisätietoja julkisesta notaarista (dvv.fi)
Lisätietoja auktorisoiduista kääntäjistä (oph.fi)
Lisätietoja Apostille-menettelystä (hcch.net)
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Huomaathan, että Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.
Harjoittelu
Kun olet saanut tutkinnon hyväksymispäätöksen, voit aloittaa Valviran vaatiman harjoittelun. Valvira ei huomioi ennen tutkinnon hyväksymispäätöstä tehtyä harjoittelua. Hammaslääkäriharjoitteluksi hyväksytään julkisen terveydenhuollon toimintayksikössä suoritettu harjoittelu. Harjoitteluaika on vähintään kolme kuukautta, mutta Valvira voi myös erikseen määrätä harjoittelun pituuden ja sisällön. Poikkeustapauksissa, joissa hammaslääkäriharjoittelupaikkaa on hyvin vaikea saada, voidaan hyväksyä kuuden kuukauden mittainen harjoittelu hammashoitajan tehtävissä, jolloin Valvira edellyttää työskentelyä hammaslääkärin työparina. Lisäksi tällaisessa tapauksessa on oltava yhteydessä Valviraan etukäteen.
Harjoittelu suoritetaan Suomen virallisilla kielillä, joko suomeksi tai ruotsiksi.
Harjoitteluksi ei hyväksytä laitoksen toiminnan seuraamista vierailijana, vapaaehtoista toimintaa laitoksessa tai ulkomaalais- tai työvoimaviranomaisten järjestämää yleistä suomalaiseen työelämään perehdyttämistä (ns. kotouttamista).
Valvira ei välitä harjoittelupaikkoja, vaan jokaisen on itse hankittava harjoittelupaikka.
Harjoittelua suorittava henkilö ei ole terveydenhuollon ammattihenkilö, eikä hän hoida potilaita itsenäisesti.
Harjoittelun tulee olla kokopäivätyötä vähintään 30h/viikko tai puolipäivätyötä vähintään 18,5h/viikko. Jos työ on puolipäiväistä, harjoittelun kestoa pidennetään vastaamaan kokopäivätyönä tehtävää harjoittelua. Harjoittelujakson vähimmäisaika samassa paikassa on yksi kuukausi (30 päivää) ja harjoittelupaikkoja voi olla useampi.
EU/ETA- ulkopuolella kouluttautuneiden hammaslääkäreiden harjoittelun opintokirja (pdf)
Kielitaitovaatimus
Kielitaitovaatimukset löytyvät täältä (Valvira.fi).
Todistuksia suoritetuista suomen tai ruotsin kielen opinnoista, esimerkiksi kielikursseista, ei yksinään hyväksytä todistukseksi kielitaidosta. Lisätietoja kielitutkinnoista (www.oph.fi)
Pätevyyskuulustelut
Hammaslääkärin pätevyyden tarkistamiseksi järjestetään kuulustelut Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla.
Helsingin yliopisto on tehnyt muutoksia hammaslääkärien pätevyyskuulusteluihin, sekä teoriaosuuksiin että käytännön kuulusteluihin. Muutokset tulevat voimaan 18.4.2023 kuulustelusta alkaen.
Selkeimmät teoriakuulustelun muutokset ovat:
- teoriatenttien sähköistäminen
- yksittäisen tentin tenttiajan lyheneminen
- vapaus valita missä järjestyksessä tentit suorittaa
- käytännön kokeeseen pääsee kun on yksi teoriatentti suoritettu
- käytännön tentin eri oppialojen tenttejä ei tarvitse läpäistä hyväksytysti samalla kertaa
- sairausloma, asepalvelus, vanhempainvapaa huomioidaan tenttien kokonaissuoritusajassa (viisi vuotta)
- Suoritukset kirjataan sähköiseen rekisteriin Sisuun
- Tieto kaikkien tenttien suorittamisesta hyväksytysti tulee siirtymään Valviraan sähköisesti
Lisätietoa kuulustelun järjestämisestä ja ilmoittautumisajankohdista saat yliopistojen verkkosivuilta Helsingin yliopisto (helsinki.fi).
Teoriakokeilla ja käytännön kokeilla selvitetään, vastaavatko hakijan hammaslääketieteen tiedot ja taidot kliinisessä työskentelyssä Suomessa vaadittavaa tasoa. Lisäksi selvitetään, onko hammaslääkärillä riittävästi tietoa terveydenhuollon lainsäädännöstä suomalaisessa terveydenhuollossa toimimiseen.
Ilmoittautuminen
- Ilmoittautumiseen käytä ilmoittautumislomaketta (pdf).
- Ensimmäiseen kuulusteluun voi ilmoittautua ja osallistua, kun harjoittelu on hyväksytysti suoritettu ja kielitutkinto suoritettu vähintään taitotasolla 3 (YKI-koe) tai Valtionhallinnon kielitutkinto vähintään tyydyttävät taidot kaikilla alueilla.
- Ensimmäinen ilmoittautuminen kuulusteluun tehdään Valviraan ja suoraan yliopistoon. Ensimmäiseen kuulusteluun ilmoittautuminen päättyy viikkoa ennen yliopiston ilmoittamaa ilmoittautumisaikaa. Kuulusteluiden laskutusasiat hakija hoitaa yliopiston kanssa.
- Lähetä harjoittelutodistukset ja lausunnot vasta tenttiin ilmoittautumisen yhteydessä.
- Jos olet ilmoittautunut kuulusteluun, mutta jostakin syystä et osallistu, ole yhteydessä Helsingin yliopistoon.
Ilmoittautumisen liitteenä Valviralle on toimitettava:
- jäljennös kielitodistuksesta
- todistus harjoittelusta
- harjoittelun ohjaajan lausunto, jossa arvioidaan harjoittelujaksolla suoriutumista
Rajoitettu ammatinharjoittamisoikeus rajoitetulla toimiluvalla
- Rajoitettua toimilupaa haetaan seuraavalla lomakkeella: Hammaslääkärin rajoitettu toimilupahakemus (pdf)
- Hakemuksen liitteeksi on toimitettava yliopiston antama todistus siitä, että kaikki kuulustelut on suoritettu hyväksytysti
Hammaslääkärin tulee suoritettuaan pätevöitymistentit työskennellä rajoitetulla toimiluvalla vähintään yhden (1) vuoden ajan. Hakijan tulee itse etsiä työpaikka, jossa hän voi työskennellä toimiluvalla.
Rajoitettu toimiluvalla työskentely tarkoittaa sitä, että hakija työskentelee hammaslääkärinä toisen laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena nimetyssä terveydenhuollon toimintayksikössä. Valvira voi myöntää toimiluvan enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. Jatkotoimilupaa myönnettäessä otetaan huomioon työnantajan lausunto edelliseltä toimilupakaudelta. Toimiluvalla työskentely on mahdollista sekä julkisyhteisön että yksityisen ylläpitämässä terveydenhuollon toimintayksikössä.
Jos rajoitetulla toimiluvalla toimiva hammaslääkäri on vaarantanut potilasturvallisuutta ja/tai ohjauksesta huolimatta ei ole suoriutunut hyväksyttävästi annetuista työtehtävistä, Valvira edellyttää, että hakija on täydentänyt hammaslääkärin työssä vaadittavaa osaamista toimimalla hammaslääkäriharjoittelijana tai vaihtoehtoisesti hammashoitajana ennen seuraavaa toimiluvan hakemista. Samoin on tilanteessa, jossa työnantaja siirtää kesken toimilupajakson hammaslääkärin harjoittelijan tai hammashoitajan tehtäviin. Toimilupahakemuksen liitteeksi pitää toimittaa ohjaajan arviolausunnot/ työnantajan lausunto.
Osaamista pitää täydentää toimimalla hyväksytysti vähintään kolme kuukautta kokopäivätyössä hammaslääkäriharjoittelijana tai vaihtoehtoisesti vähintään kuusi kuukautta kokopäivätyössä hammashoitajan tehtävissä. Työssäoloajan pitää olla yhtäjaksoisesti vähintään 30 peräkkäistä kalenteripäivää.
30 tunnin ja sitä useamman tunnin työ viikossa on kokopäivätyötä. 18,5-29 tunnin työ viikossa on puolipäivätyötä, jolloin suoritettu aika puolitetaan. Yksittäiset päivät, alle 30 vuorokauden jaksot ja osa-aikatyö (alle 18,5 tunnin työ viikossa) eivät kartuta vaadittua palvelua.
Oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa
Hammaslääkärille voidaan myöntää oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa sen jälkeen, kun hakija on työskennellyt toimiluvulla yhden (1) vuoden ajan.
Oikeutta harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti haetaan Valviralle osoitetulla hakemuksella. Hakemuslomake (pdf).
Hakemukseen on liitettävä työnantajan lausunto työskentelystä. Valvira voi myöntää hakijalle itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden, jos työnantajan lausunto sitä puoltaa. Muussa tapauksessa Valvira edellyttää lisää toimiluvalla työskentelemistä tai harjoittelua. Rajoitettu toimilupa on mahdollista myöntää korkeintaan 2 vuoden ajaksi.
Itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden saanut hammaslääkäri saa toimia hammaslääkärinä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa ja myös itsenäisenä ammatinharjoittajana.
Muut tilanteet
Laillistaminen, kun henkilö on suorittanut tutkinnon EU/ETA-valtion ulkopuolella ja toinen EU/ETA-valtio on hyväksynyt tutkinnon ja myöntänyt ammatinharjoittamisoikeuden
Oikeuden myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö on toiminut hammaslääkärinä tai erikoishammaslääkärinä vähintään kolmen vuoden ajan siinä EU/ETA-maassa maassa, jossa hänelle on myönnetty oikeus harjoittaa hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin ammattia.
Jos henkilö on toiminut kyseisessä ammatissa vähintään kolmen vuoden ajan siinä EU/ETA-maassa, jossa hänelle on myönnetty oikeus harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä, voivat korvaavat toimenpiteet olla mahdollisia. Tämä koskee EU-kansalaisia tai niiden rinnastettavia.
Hakemuksen liitteet
- passi, henkilökortti, muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja (henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja)
- jos hakijan nykyinen nimi eroaa liitteenä olevissa dokumenteissa käytetystä nimestä, hakijan on toimitettava jäljennös asiakirjasta, josta nimenmuutos voidaan todeta
- tutkintotodistus
- tutkintotodistuksen liitteet (esim. Diploma supplement, Transcript of records)
- ulkomaisen toimivaltaisen viranomaisen antama ammatinharjoittamisoikeustodistus siitä, ettei oikeutta harjoittaa ammattia ole rajoitettu tai poistettu. Jos ammatinharjoittamisoikeus on myönnetty useassa eri maassa, todistus on toimitettava kaikista maista. Todistuksen voi toimittaa joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä.
- jos et voi toimittaa aiemmassa kohdassa mainittua todistusta, kyseisen maan toimivaltaisen viranomaisen todistus siitä, ettei maa rekisteröi asianomaisen ammatinharjoittajia taikka muu luotettava selvitys asiasta
- toimivaltaisen viranomaisen antama todistus siitä, että hakijan tutkinto vastaa EU-vaatimuksia. Todistuksen voi toimittaa joko alkuperäisenä tai jäljennöksenä.
- Suomessa tai muussa EU/ETA -valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän käännökset yllä mainituista asiakirjoista. Käännösten pitää olla suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä. Käännökset voi toimittaa alkuperäisinä tai jäljennöksinä.
- jäljennös yleisen kielitutkinnon todistuksesta tai valtionhallinnon kielitutkinnon todistuksesta hakijoilta, joiden hakemukseen liittyvä ammatillinen koulutus ei ole suoritettu suomen tai ruotsin kielellä, tai hakija ei ole suorittanut yleissivistäviä opintojaan suomeksi tai ruotsiksi tai kts. kohta Kielitaitovaatimus.
Yksilöintitunnus
Toimiessaan hammaslääkärin tehtävissä Suomessa ulkomaalaisella hammaslääkärillä on oltava yksilöintitunnus, jonka saa Valviralta laillistuksen yhteydessä. Yksilöintitunnus on kirjoitettava tai leimattava mm. lääkemääräyksiin.
Erikoistuminen Suomessa
Erikoishammaslääkäritutkinto on Suomessa ammatillinen jatkotutkinto, jonka voi suorittaa Helsingin, Oulun ja Turun yliopistojen hammaslääketieteen laitoksissa.
Tutkinnon suorittamisen ehdottomana edellytyksenä on, että hammaslääkärillä on Valviran myöntämä oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia laillistettuna hammaslääkärinä Suomessa.
Lääketieteellinen tiedekunta päättää ulkomaalaisen hammaslääkärin jatko-opiskelijaksi ottamisesta samoin kuin siitä, miten ulkomailla suoritettu koulutus hyväksytään Suomessa erikoishammaslääkärin koulutukseksi. Erikoishammaslääkärin koulutuksen pituus on 3-4 vuotta ja se on pääasiassa käytännön palvelua asianomaisella erikoisalalla.
Ulkomaalainen hammaslääkäri voi suorittaa edellä mainituissa yliopistoissa myös hammaslääketieteen tohtorin tutkinnon, joka on tieteellinen jatkotutkinto.
Käsittelyaika
Hakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on vähintään 4 kuukautta. Käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.
Päätös
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia (Valvira.fi), ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Päätös ammatinharjoittamisoikeudesta annetaan suomen- tai ruotsinkielisenä. Lasku lähetetään erillisenä postilähetyksenä.
Säädökset
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559 (Finlex.fi)
Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/564 (Finlex.fi)