
Sopeutumisaika ja kelpoisuuskoe
Sopeutumisaika ja kelpoisuuskoe
Terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutusalojen joukossa on useita koulutuksia, joiden sisältöä ei ole Euroopan unionin tasolla harmonisoitu eli saatettu toisiaan vastaaviksi. Näiden koulutusalojen ammatteja ovat esimerkiksi psykologi, puheterapeutti, ravitsemusterapeutti, farmaseutti, fysioterapeutti, laboratoriohoitaja, röntgenhoitaja, suuhygienisti, toimintaterapeutti, optikko, hammasteknikko ja kaikki nimikesuojatut ammatit. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ei voi siksi automaattisesti myöntää tällaisen toisessa EU/ETA-maassa hankitun ammattipätevyyden haltijalle ammatinharjoittamisoikeutta Suomessa. Korvaavia toimenpiteitä voidaan tietyin edellytyksin joutua soveltamaan myös harmonisoiduilla koulutusaloilla. Näitä ammatteja ovat lääkäri, hammaslääkäri, proviisori, sairaanhoitaja ja kätilö.
Valviran tehtävänä on selvittää, voidaanko hakijan toisessa EU/ETA-maassa hankkimaa koulutusta pitää suomalaista koulutusta vastaavana vai onko koulutuksen sisällössä olennaisia eroja verrattuna suomalaiseen vastaavaan koulutukseen. Jos koulutuksessa todetaan olennaisia eroja suhteessa nykyiseen suomalaiseen koulutukseen, hakijalle voidaan antaa tilaisuus korvaaviin toimenpiteisiin. Korvaavia toimenpiteitä ovat kelpoisuuskoe ja sopeutumisaika.
Käytännössä vertailun ulkomaisen tutkinnon vastaavuudesta suomalaiseen tutkintoon tekee vastaavaa koulutusta järjestävä oppilaitos Valviran pyynnöstä. Lausunnossaan oppilaitos antaa Valviralle suosituksen niistä opinnoista ja puuttuvista aihealueista, jotka hakijan tulisi suorittaa korvatakseen tutkintojen väliset olennaiset erot.
Jos koulutusten välillä on olennaisia eroja, Valvira antaa ehdollisen ammattipätevyyden tunnustamispäätöksen, jossa hakijalle määrätään korvaavana toimenpiteenä joko kelpoisuuskoe tai sopeutumisaika. Ammatinharjoittamisoikeus voidaan myöntää vasta sen jälkeen, kun ehdollisessa tunnustamispäätöksessä määrätty korvaava toimenpide on suoritettu hyväksytysti.
Kelpoisuuskoe
Kelpoisuuskoe on teoriaosuuden ja mahdollisen käytännön osion sisältävä koe, jonka suomalainen oppilaitos järjestää. Koe voi sisältää kysymyksiä myös Suomessa sovellettavan hyvän ammattikäytännön tuntemuksesta. Koe suoritetaan suomen tai ruotsin kielellä. Valvira määrää ehdollisessa ammattipätevyyden tunnustamispäätöksessä kokeen pääasiallisen sisällön ja kokeen toimeenpanijan. Oppilaitos perii kelpoisuuskokeen suorittamisesta maksun.
Sopeutumisaika
Sopeutumisaikana henkilö työskentelee toisen ammattihenkilön ohjauksessa ja valvonnassa potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 2 §:n 4 kohdassa tarkoitetussa terveydenhuollon toimintayksikössä tai sosiaalihuoltolain 24 §:ssä tarkoitettua laitoshuoltoa antavassa sosiaalihuollon toimintayksikössä siten, että hän on suoraan toimintayksikön ylläpitäjän palveluksessa. Sopeutumisaikaan voi sisältyä täydennyskoulutusta, joka toteutetaan työnantajan täydennyskoulutuksena tai tavanomaisesti työssä oppimisena. Hakijan on itse järjestettävä sopeutumisajaksi työpaikka. Työnantaja voi maksaa sopeutumisajasta palkkaa.
Valvira määrää ehdollisessa tunnustamispäätöksessä sopeutumisajan pituuden ja ne tehtävät, joissa sopeutumisaika voidaan täyttää. Lisäksi Valvira määrää työnantajan esityksestä hakijalle sopeutumisajan ohjaajan ja häneltä vaadittavan pätevyyden. Ohjaajalla tulee olla kyseisen ammatin harjoittamisoikeus Suomessa ja vähintään viiden vuoden työkokemus.
Sopeutumisajan sopimuksella työnantaja ja ohjaaja sitoutuvat vastaamaan siitä, että sopimuksessa mainitut ehdot voidaan täyttää hyväksytysti sopeutumisaikana. Jos sopeutumisaikaa suoritetaan jaksoissa eri toimintayksikössä tai eri ohjaajien ohjauksessa, jokaisesta jaksosta on laadittava erillinen sopimus.
Sopeutumisajalle määrätyn ohjaajan on seurattava, ohjattava ja valvottava hakijan toimintaa sopeutumisajan aikana sekä viivytyksettä puututtava siinä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin. Jos potilasturvallisuus voi vaarantua sopeutumisaikana hakijan toiminnan johdosta, ohjaajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Valviralle. Valvira voi määrätä sopeutumisajan keskeytettäväksi.
Ohjaaja arvioi kokonaisvaltaisesti hakijan osaamisen ja antaa Valviralle lausunnon hakijan kyvystä ja taidosta harjoittaa ammattiaan sopeutumisajan päätyttyä. Lausunto on annettava myös, jos sopeutumisaika on keskeytynyt tai keskeytetty. Lausunnossa tulee mainita, jos joitain olennaisia eroja tai puuttuvia aihealueita ei ole saatu suoritettua hyväksytysti sopeutumisaikana.
Sopeutumisaika suoritetaan suomen tai ruotsin kielellä. Henkilö voi aloittaa sopeutumisajan suorittamisen vasta, kun hänellä on tehtävien vaatima riittävä kielitaito. Työnantaja vastaa hakijan riittävän kielitaidon varmistamisesta ennen sopeutumisajan aloittamista. Lisäksi edellytetään, että:
- henkilö on saanut ehdollisen tunnustamispäätöksen,
- hakija on toimittanut Valviralle työnantajan kanssa solmitun sopeutumisaikaa koskevan sopimuksen,
- Valvira on hyväksynyt sopeutumisajan työpaikan ja sopeutumisajan ohjaajan ja
- Valvira on sopimuksen perusteella rekisteröinyt sopeutumisajan terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri Terhikkiin.
- Valvira antaa hakijalle väliaikaisesta rekisteröinnistä rekisteröintitodistuksen.
Ammatinharjoittamisoikeus
Ammatinharjoittamisoikeutta koskeva päätös tehdään vasta sen jälkeen, kun hakija on toimittanut Valviralle uuden hakemuslomakkeen ja sen liitteenä selvityksen korvaavan toimenpiteen hyväksytystä suorittamisesta.
Tutustu lainsäädäntöön
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) 8 §
Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä (564/1994) 10−12 §
Laki ammattipätevyyden tunnustamisesta (1093/2007) 8 ja 13 §