
Pikalinkit
Hakemusohjeet
Hakemusohjeet
Vasemmasta valikosta löytyy hakemusohjeet. Niiden alta avautuu valikko, josta löytyy ohjeita Suomessa, EU/ETA-maassa tai EU/ETA-alueen ulkopuolella suoritetuista koulutuksista ammateittain.
Lähetämme täydennyspyynnön, jos hakemuksesi kaipaa täydennystä. Käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.
Hakemusten käsittelyajat
Hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Yhteydenotot hidastavat huomattavasti hakemusten käsittelyä.
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Suomessa kouluttautuneet ja valmistuneet
• Nimikesuojaus- tai laillistushakemukset käsitellään 30 päivän kuluessa.
• Sääntelemättömän osteopaatin tai naprapaatin nimikesuojaus. Hakemukset käsitellään 3 kuukauden kuluessa.
• Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeushakemus otetaan käsittelyyn 30 päivän kuluessa. Jos täydennettävää ei ole, on mahdollista, että hakemus käsitellään 30 päivän kuluessa.
EU/ETA-maassa kouluttautuneet ja valmistuneet
• Opiskelijarekisteröintihakemusten vähimmäiskäsittelyaika on 30 arkipäivää.
• Nimikesuojaus- tai laillistushakemusten käsittelyaika on määritelty terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa 3–4 kuukaudeksi. Käsittelyaika tulee EU-direktiivistä ja se on sama kaikissa jäsenvaltioissa. Ilmoitus puuttuvista asiakirjoista lähetetään 30 päivässä hakemuksen saapumisesta. Jos hakemus käsitellään automaattisessa tunnustamisjärjestelmässä, eikä ole täydennettävää (lääkäri, hammaslääkäri, proviisori, sairaanhoitaja ja kätilö), on mahdollista, että hakemus käsitellään 30 päivän kuluessa.
EU/ETA-maiden ulkopuolella valmistuneet
• Nimikesuojaus- tai laillistushakemusten käsittelyaika on vähintään 4 kuukautta.
• Lääkäreiden rajoitettujen toimilupahakemusten käsittelyaika on vähintään kaksi viikkoa
Kuvaus ulkomailla koulutettujen hakemusprosessista
EU/ETA-maassa suoritettu koulutus
Euroopan unionin tasolla on harmonisoitu eli saatettu toisiaan vastaaviksi seuraavat koulutukset lääkäri, hammaslääkäri, proviisori, sairaanhoitaja ja kätilö. Tämä tarkoittaa, että yleensä ammattipätevyys voidaan tunnustaa automaattisesti. Joissain tapauksissa näitä koulutuksia ei kuitenkaan voida tunnustaa automaattisesti. Tässä tapauksessa lisäselvitykset ovat tarpeen ja Valvira pyytää niitä erikseen.
Ammatteja, joita ei voida automaattisesti tunnustaa ovat psykologi, puheterapeutti, ravitsemusterapeutti, farmaseutti, terveydenhoitaja, fysioterapeutti, laboratoriohoitaja, röntgenhoitaja, suuhygienisti, toimintaterapeutti, optikko, hammasteknikko ja kaikki nimikesuojatut ammatit. Näitä koulutuksia ei ole Euroopan unionin tasolla harmonisoitu eli saatettu toisiaan vastaaviksi. Valvira ei voi siksi automaattisesti tunnustaa ammattipätevyyttä näiden koulutusten kohdalla.
Jos koulutusta ei voida tunnustaa automaattisesti, Valvira selvittää, johtaako koulutus samaan ammattiin kuin suomalainen koulutus. Vertailussa voidaan ottaa huomioon lisäksi työkokemus ja lisä- tai täydennyskoulutus. Nämä voivat korvata koulutusten välisiä eroja. Valvira voi tarvittaessa pyytää ammattipätevyydestä asiantuntijalausuntoa, joka on hakijalle maksullinen. Jos koulutuksessa todetaan olennaisia eroja suomalaiseen koulutukseen verrattuna, voidaan antaa ehdollinen tunnustamispäätös. Ehdollisessa tunnustamispäätöksessä määrätään korvaavat toimenpiteet. Niiden suorittamisen jälkeen voi hakea lopullista ammattipätevyyden tunnustamista. Korvaavia toimenpiteitä ovat kelpoisuuskoe ja sopeutumisaika.
Lisätietoja korvaavista toimenpiteistä
EU/ETA-kansalainen tai siihen rinnastettava, joka on suorittanut koulutuksen EU/ETA-maassa, voi saada ammattipätevyyden tunnustamispäätöksen ilman riittävää kielitaitoa (suomi tai ruotsi). Ammattipätevyyden tunnustaminen ei oikeuta toimimaan terveydenhuollon ammattihenkilönä tai käyttämään nimikesuojattua ammattinimikettä Suomessa.
Lisätietoa ammattipätevyyden tunnustamisesta.
EU/ETA maan ulkopuolella suoritettu koulutus
Valvira selvittää, johtaako koulutus samaan ammattiin kuin suomalainen koulutus. Vertailussa voidaan ottaa huomioon lisäksi työkokemus ja lisä- tai täydennyskoulutus. Nämä voivat korvata koulutusten välisiä eroja. Jos koulutuksessa todetaan eroja nykyiseen suomalaiseen koulutukseen verrattuna, Valvira voi antaa määräyksen lisäopintojen suorittamisesta. Valvira voi tarvittaessa pyytää ammattipätevyydestä asiantuntijalausuntoa, joka on hakijalle maksullinen.
Lisätietoja ammattioikeuden hakemisesta lisäopintojen suorittamisen jälkeen.
Terveydenhuollon ammattihenkilöllä pitää olla hänen hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito. Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Koulutusta voidaan arvioida ilman kielitaitotodistusta (lääkäri ja hammaslääkäri ks. alla oleva kuvaus). Todistus kielitaidoista on toimitettava kuitenkin ennen ammattioikeuden myöntämistä.
Lääkärin laillistamiseen vaaditaan:
• Ulkomailla suoritettu, tietyt edellytykset täyttävä lääkärin ammattiin johtava koulutus
• Riittävä kielitaito
• Vähintään kuuden kuukauden lääkäriharjoittelu julkisyhteisöjen (valtio, kunta, kuntayhtymä) ylläpitämässä suomalaisessa sairaalassa tai terveyskeskuksessa
• Kolmeosainen kuulustelu
Hammaslääkärin laillistamiseen vaaditaan:
- Tutkinnon hyväksymisen hakeminen ja tutkinnon hyväksymispäätös Valviralta. Hakemus ulkomailla suoritetun hammaslääkärintutkinnon hyväksymiseksi (pdf)
- Päätöksen saamisen jälkeen vähintään kolmen kuukauden mittaisen hammaslääkäriharjoittelun suorittaminen julkisen terveydenhuollon toimintayksikössä
- Riittävä kielitaito
- Pätevyyskuulusteluiden hyväksytty suorittaminen Turun tai Helsingin yliopistossa
- Rajoitettu ammatinharjoittamisoikeus rajoitetulla toimiluvalla
- Oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa
EU/ETA maan ulkopuolella suoritettu koulutus, jonka toinen EU/ETA-maa on tunnustanut
Jos henkilö on toiminut kyseisessä ammatissa vähintään kolmen vuoden ajan siinä EU/ETA-maassa, jossa hänelle on myönnetty oikeus harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä, voivat korvaavat toimenpiteet olla mahdollisia. Tämä koskee EU-kansalaisia tai niihin rinnastettavia.
Lisätietoja korvaavista toimenpiteistä.
Asiamiehen tai avustajan käyttäminen
Asioimme hakemusasioissa vain hakijan itsensä kanssa. Hakija voi kuitenkin valtuuttaa asiamiehen tai avustajan toimimaan hänen puolestaan hakemusasiassa. Tällöin asiamiehen tai avustajan tulee esittää valtakirja oikeudestaan toimia hakijan asioissa. Valtakirjaksi hyväksytään hakijan lähettämä sähköposti tai paperinen valtakirja, jossa hakija valtuuttaa ko. henkilön toimimaan puolestaan hakemusasiassa. Asianajajien ja julkisten oikeusavustajien ei kuitenkaan asiakirjaa tarvitse esittää kuin vain pyydettäessä.
Säädökset
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/559 (Finlex.fi)
Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1994/564 (Finlex.fi)
Katso myös
Yhteystiedot
Hakemus lähetetään osoitteella:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
PL 43
00521 Helsinki
Käyntiosoite:
Ratapihantie 9
00520 Helsinki
Yhteydenotot ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen terhikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat ma-ti sekä to-pe klo 10-11 puh: 0295 209 550