
Vanliga frågor och svar
Vanliga frågor och svar
Denna sida innehåller en FAQ med vanliga frågor och svar.
Är det något som saknas? Du kan lämna in ett förslag till en ny fråga här. Vi utvecklar kontinuerligt webbsidan utgående från den respons vi fått.
Myndighetsansvar
Regionförvaltningsverken behandlar huvuddelen av de klagomål som anförts om socialvården samt hälso- och hälsovården.
Ärenden som gäller ersättning för patientskada behandlas av Patientförsäkringscentralen. Valvira tar inte ställning till vård eller behandling/medicinering av en enskild patient.
Yrkeskort inom social- och hälsovården beviljas av Befolkningsregistercentralen.
Om din fråga gäller läkemedel eller apoteksverksamhet, vänligen kontakta Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) är den myndighet som ansvarar för rättsmedicinska ärenden.
Övervakningen av så kallade alternativmedicinska eller komplementärmedicinska behandlingar, som ligger utanför den medicinska vetenskapen hör till Konkurrens- och konsumentverket (KKV), också när sådana behandlingar ges av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.
Säkerheten och lämpligheten av medicintekniska produkter bedöms av Valvira. Sådana är bland annat produkter och utrustning som är avsedda för påvisande, förebyggande, övervakning, behandling eller lindring av sjukdom eller skada. För säkerheten av andra produkter och utrustningar svarar Säkerhets- och kemikalieverket Tukes och deras lämplighet för det avsedda ändamålet och övriga egenskaper utvärderas av konsumentmyndigheterna.
Om din fråga gäller livsmedel eller hygienpass ber vi dig kontakta Livsmedelsverket.
I ärenden som gäller servering av eller detaljhandel med alkoholdrycker (t.ex. anmälan om servering till minderårig) kan du kontakta regionförvaltningsverket i ditt område.
Övervakningen av tobakslagen handhas av kommunernas övervakningsenheter.
De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna svarar för tillsynen över verkställandet av hälsoskyddslagen.
Yrkesrättigheter inom socialvården samt hälso- och sjukvården
Var hittar jag ansökningsanvisningarna för rätt att utöva yrke inom socialvården?
Ansökningsanvisningar för yrkesrättigheter inom socialvården
Var hittar jag ansökningsanvisningarna för rätt att utöva yrke inom hälso- och sjukvården?
Ansökningsanvisningar för yrkesrättigheter inom hälso- och sjukvården
Med vilken utbildning och på vilka andra villkor kan man arbeta i uppgifter inom socialvården?
Läs mer om förutsättningarna för verksamhet som yrkesutbildad person inom socialvården.
Jag misstänker att en underställd yrkesutbildad person har missbruksproblem. Ska jag göra en anmälan till Valvira?
Problemen kan vanligen skötas på arbetsplatsen utan anmälan till tillsynsmyndigheterna. Läs mer (på finska).
Jag misstänker att en kollega/en yrkesutbildad person som vårdar mig har problem med sitt hälsotillstånd. Ska jag göra en anmälan till Valvira?
Om den yrkesutbildade personen arbetar inom en verksamhetsenhet inom socialvården eller hälso- och sjukvården kan du kontakta enhetens ledning. Om personen är en självständig yrkesutövare kan du kontakta regionförvaltningsverket.
Genomförandet av läkemedelsbehandling
Vilka uppgifter inom läkemedelsbehandlingen får utföras av olika yrkesgrupper?
Här kan du läsa om uppgiftsfördelningen mellan olika yrkesgrupper inom läkemedelsbehandlingen.
Får en närvårdare ge patienten intravenösa läkemedel?
Arbetsgivaren har rätt att besluta vilken utbildning som krävs för olika uppgifter inom läkemedelsbehandling, eftersom lagstiftningen inte innehåller några bestämmelser om uppgiftsfördelningen. En närvårdare får utgående från sin utbildning och utan särskilt tillstånd dela ut läkemedel i individuella doser för varje patient och administrera läkemedel (andra än huvudsakligen på centrala nervsystemet inverkande läkemedel och narkotiska läkemedel) på naturlig väg, dvs. som tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier.
Närvårdare behöver ett skriftligt tillstånd för att kunna genomföra mer krävande läkemedelsbehandling (t.ex. subkutana injektioner under huden (s.c.) och intramuskulära injektioner i muskeln (i.m.), för administrering av sådana läkemedel som huvudsakligen påverkar centrala nervsystemet, för byte av en läkemedelsfri fortsatt infusion med grundlösning). Läs mer.
Vilka rättigheter har en medicine/odontologie studerande att förskriva läkemedel?
Läs mer om studerandes rätt att förskriva läkemedel här.
Ska en avlagd LOVe – nätbaserad utbildning i läkemedelsbehandling – registreras hos Valvira?
Det finns inga krav i lagstiftningen om utbildning inom läkemedelsbehandling, och utbildningar registreras inte av Valvira. Arbetsgivaren avgör vilken utbildning som krävs av de anställda. LOVe är ett ofta använt utbildningsprogram inom läkemedelsbehandling, men det finns också andra utbildningar.
Missnöje med vården
Jag är missnöjd med den vård och behandling som jag fått. Vad kan jag göra?
Först är det bäst att utreda saken på vårdplatsen. Du kan lämna en anmärkning till verksamhetsenheten. Om det inte hjälper kan du anföra ett klagomål till regionförvaltningsverket eller i särskilda fall till Valvira. Läs mer.
Också när det gäller tjänster inom socialvården är det bäst att först reda ut saken vid den verksamhetsenhet där du fått tjänsten. Vid behov får du hjälp av kommunens socialombudsman. Läs mer.
I vilka fall kan jag anföra klagomål till Valvira och i vilka fall till regionförvaltningsverket?
Klagomålet riktas i regel till det regionförvaltningsverk inom vars område patienten har vårdats. Valvira tar emot klagomålet i sådana fall där man misstänker, att ett vårdfel lett till att patienten avlidit eller fått allvarliga bestående skador.
Klagomål som gäller socialvård behandlas i första hand av regionförvaltningsverken. Valvira behandlar klagomål som gäller principiellt viktiga eller vittsyftande ärenden eller när klagomålet har samband med ett tillsynsärende inom hälso- och sjukvården som har inletts vid Valvira.
Tillsynsmyndigheterna överför klagomålen att behandlas av den rätta instansen i enlighet med en överenskommen arbetsfördelning. Läs mer.
Journalhandlingar
Det finns en felaktig anteckning i min patientjournal, vad ska jag göra?
Kontakta den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården som vårdat dig. Läs mer.
Journalhandlingarna skrivs och förvaras vid den vårdenhet där patienten vårdas. Valvira kan inte bestämma att rättelser ska göras i felaktiga journalanteckningar. Läs mer.
På vilket sätt får jag veta vem som läst mina journaluppgifter?
Patienten har rätt att få veta vilka personer som haft tillgång till hans eller hennes uppgifter. Läs mer.
Privat social- och hälsovård
Var ansöker jag om tillstånd att producera privat socialservice?
Tillståndsmyndigheten för en serviceproducent som fungerar inom ett enda regionförvaltningsverks område är regionförvaltningsverket. För serviceproducenter som har verksamhet inom två eller flera regionförvaltningsverks områden är tillståndsmyndigheten Valvira. Detta gäller endast tillståndspliktig socialservice som tillhandahålls dygnet runt (såsom barnskydd och serviceboende med heldygnsomsorg för olika klientgrupper). Läs mer.
Registrering av anmälningspliktig verksamhet behövs för produktion av socialservice som inte ges dygnet runt, såsom hemservice eller dagverksamhet för olika klientgrupper. Serviceproducenten lämnar då in en anmälan till den kommun där tjänsterna produceras. Kommunen sänder anmälningen till regionförvaltningsverket för registrering. Läs mer.
Var registreras ett företag som tillhandahåller hälsotjänster?
För serviceproducenter som har verksamhet inom två eller flera regionförvaltningsverks områden är tillståndsmyndigheten Valvira. Om tjänster tillhandahålls inom ett enda regionförvaltningsverks område fungerar regionförvaltningsverket som tillståndsmyndighet. Om du tänker inleda verksamhet som självständig yrkesutövare inom hälso- och sjukvården, ska du göra en skriftlig anmälan om din verksamhet till regionförvaltningsverket. Läs mer.
Inom vilken tidsfrist ska en verksamhet/ett verksamhetsställe inom privat hälso- och sjukvård upphöra för att årsavgift inte ska behöva betalas för det aktuella året?
Anmälan om att verksamheten/ett verksamhetsställe upphör ska göras till Valvira före slutet av mars (31.3) det året då verksamheten upphör, varvid årsavgift inte tas ut för det året.
Verksamhetsberättelser för privat hälso- och sjukvård/socialvård
Enligt lagen om privat hälso- och sjukvård ska serviceproducenterna årligen lämna tillståndsmyndigheten en verksamhetsberättelse senast före utgången av februari månad påföljande år. Läs mer.
Privata producenter av socialservice ska årligen lämna tillståndsmyndigheten en verksamhetsberättelse om sina tillståndspliktiga tjänster. Valvira är tillståndsmyndighet, om serviceproducenten fungerar inom två eller flera regionförvaltningsverks områden. I övriga fall är tillståndsmyndigheten regionförvaltningsverket för respektive område. Läs mer.
Övervakning av tobakslagen
Gäller din fråga tobaksprodukter, elektroniska cigaretter eller andra produkter som regleras av tobakslagen?
För frågor som gäller tobakslagen finns det en FAQ med vanliga frågor och svar (på finska).
För övervakningen av tobakslagen svarar kommunernas övervakningsenheter.
Alkohol
Hälsoskydd
Inomhusluft och boendehälsa
Om du misstänker problem med inomhusluften i ditt hem
Ta alltid först kontakt med fastighetsägaren eller den instans som ansvarar för fastighetens underhåll (vanligen disponenten). Om det uppstår meningsskiljaktigheter med fastighetsägaren om förekomsten av sanitär olägenhet eller reparationsbehov, kontakta den kommunala hälsoskyddsmyndigheten som ger råd, tar upp ärendet för behandling och inspekterar vid behov bostaden.
De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna övervakar att inomhusluften håller tillräcklig kvalitet. Kontakta alltså vid behov hälsoskyddsmyndigheten i din bostadskommun. Kontaktuppgifterna hittar du här.
Mer information om boendehälsa och övervakning av den.
Kontroll av hushållsvattnets kvalitet
Vem kontrollerar dricksvattnets kvalitet i min bostadskommun?
I frågor som gäller hushållsvattnets kvalitet kan du kontakta den kommunala hälsoskyddsmyndigheten. Kontaktuppgifterna hittar du här.
Mer information om kontroll av hushållsvattnets kvalitet.
Kontroll av badvattnets kvalitet
Vad ska jag göra om jag misstänker att badvattnet vid en badstrand inte är rent?
Fekala föroreningar (som härstammar från avföring) eller blågröna alger kan ge badare sanitära olägenheter, exempelvis illamående samt mag- och hudsymtom. Använd inte vatten med blågörna alger till att kasta bad. Läsa mer om blågröna alger.
Kommunernas hälsoskyddsmyndigheter kontrollerar under sommartid regelbundet de allmänna badstränderna och tar prover av badvattnet. Deras kontaktuppgifter finns här.
Närmare information om övervakning av badvattenkvaliteten.
Vem ska jag kontakta om jag misstänker att jag fått symtom av bassängvatten?
Det är bäst att ta kontakt med den som ansvarar för bassängen (t.ex. simhallen eller hotellet som du besökt).
De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna övervakar att bruk av lokalerna eller bassängbad inte orsakar sanitär olägenhet för användaren. Kontakta alltså vid behov hälsoskyddsmyndigheten i din bostadskommun. Kontaktuppgifterna hittar du här.
Mer information om kontroll av bassängvattnets kvalitet.
E-tjänster för ärendehantering
Jag söker en blankett – var hittar jag den?
Valviras samtliga blanketter finns här. Blanketterna är grupperade enligt ämne – genom att klicka på snabblänken kommer du fram till det rätta stället (t.ex. ”Tillstånd att tillhandahålla privat socialservice”)
Frågor som gäller avgifter och fakturor
En del av Valviras beslut, tillstånd, intyg och andra prestationer är avgiftsbelagda. Avgiftens storlek fastställs i Social- och hälsovårdsministeriets avgiftsförordning. Avgifterna som tas ut för Valviras beslut, tillstånd, intyg och andra prestationer hittar du här.
Har du något att fråga om faktureringen kan du skicka din fråga per e-post till adressen taha(at)valvira.fi
Gäller din fråga elektronisk ärendehantering?
För frågor som gäller elektronisk ärendehantering finns det en FAQ med vanliga frågor och svar.
Allmänt
Var hittar jag Valviras statistik?
Statistik över socialvården (på finska)
Adoptionsstatistik (på finska)
Statistik över hälso- och sjukvården (på finska)
Alkoholstatistik (på finska)
På Institutet för hälsa och välfärds (THL) webbplats hittar du en omfattande samling statistik om social- och hälsovårdsområdet. Som statistikmyndighet svarar THL för att lagrad statistik och registeruppgifter upprätthålls och utvecklas.
Vanliga frågor och svar journalhandlingar
Det finns en felaktig anteckning i min patientjournal, vad ska jag göra?
Kontakta den verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården som vårdat dig. Läs mer.
Journalhandlingarna skrivs och förvaras vid den vårdenhet där patienten vårdas. Valvira kan inte bestämma att rättelser ska göras i felaktiga journalanteckningar. Läs mer.
På vilket sätt får jag veta vem som läst mina journaluppgifter?
Patienten har rätt att få veta vilka personer som haft tillgång till hans eller hennes uppgifter. Läs mer.