
Valviras datalager
Valviras datalager
På denna sida hittar du information om de datalager som uppstår i Valviras verksamhet.
Tillstånd och tillsyn inom social- och hälsovården
Social- och hälsovårdens yrkesrättigheter
Valvira beviljar en yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvården rätt att vara verksam som legitimerad yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården och/eller rätt att använda skyddad yrkesbeteckning (mer om legitimation/skyddad yrkesbeteckning).
Valvira beviljar en yrkesutbildad person inom socialvården rätt att vara verksam som legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården och/eller rätt att använda skyddad yrkesbeteckning (mer om legitimation/skyddad yrkesbeteckning).
Valvira upprätthåller ett centralregister över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (Terhikki) samt ett centralregister över yrkesutbildade personer inom socialvården (Suosikki). Av dem som studerar till yrken inom hälso- och sjukvården införs i Terhikki-registret även medicine, odontologie och farmacie studerande i det skedet, då de fått rätt att tillfälligt vara verksamma i en legitimerad yrkesutbildad persons uppgifter. Av registren finns det också offentliga versioner (JulkiSuosikki och JulkiTerhikki). Av registrets uppgifter sammanställer Valvira information om antalet yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården respektive socialvården (t.ex. enligt yrkesgrupp/år) samt uppgifter om negativa beslut om legitimering och skyddad yrkesbeteckning.
Privat social- och hälsovård
Privata producenter av social- och hälsovård ska ha tillstånd att tillhandahålla tjänster. Valvira fungerar som tillståndsmyndighet när tjänster produceras inom två eller flera regionförvaltningsverks områden. Tillstånd för verksamhet inom ett enda regionförvaltningsverks område beviljas av det aktuella regionförvaltningsverket. Självständiga yrkesutövare inom hälso- och sjukvården gör en anmälan om sin verksamhet till regionförvaltningsverket.
Tjänster inom hälso- och sjukvården som förutsätter tillstånd är bland annat läkar- och tandläkarmottagningar, laboratorieverksamhet, radiologisk verksamhet, fysioterapi, massage som ges av utbildade massörer samt sjuktransporter.
Tillståndspliktiga tjänster inom socialvården är bland annat boendetjänster som ges dygnet runt för olika klientgrupper, institutionsvård, samt tjänster inom barnskyddet och vård utom hemmet. Som anmälningspliktig verksamhet betraktas till exempel olika former av boendetjänster som inte fungerar dygnet runt, hemservice, samt dag- och arbetsverksamhet.
Valvira och regionförvaltningsverken upprätthåller ett register över tillhandahållare av privata social- och hälsovårdstjänster (Valveri) för behandling av ovannämnda tillstånds- och anmälningsärenden och för tillsyn och statistikföring. Registret producerar antalsuppgifter bland annat om tjänster och klientplatser, till exempel inom ett visst område, eller indelat enligt tillståndsmyndighet.
Tillsyn över social- och hälsovården
Valvira övervakar yrkesutövningen av de yrkesutbildade personerna inom socialvården samt hälso- och sjukvården. Valvira övervakar också verksamhetsenheterna, såväl inom den offentliga som inom den privata sektorn. Regionförvaltningsverken är de primära tillsynsmyndigheterna inom sina respektive områden. Valvira och regionförvaltningsverken bedriver ett nära samarbete och har en lagstadgad arbetsfördelning. Valvira behandlar ärenden som gäller styrning och tillsyn av en verksamhetsenhet, särskilt i när det gäller
- principiellt viktiga eller vittsyftande ärenden,
- ärenden som gäller flera regionförvaltningsverks verksamhetsområde eller hela landet,
- ärenden som har samband med tillsynsärenden som behandlas vid Valvira och som gäller yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården, samt
- ärenden som regionförvaltningsverket är jävigt att behandla.
Därtill behandlar Valvira ärenden som gäller styrning och tillsyn av yrkesutbildade personer, när det är fråga om
- en misstanke om felbehandling som lett till döden eller grav bestående invaliditet,
- ett ärende som kan förutsätta säkerhetsåtgärder eller disciplinära åtgärder, t.ex. skriftlig varning, begränsning/fråntagande av yrkesutövningsrätten),
- ett ärende som har samband med en utredning av dödsorsak som utförs av en rättsläkare.
Tillsynen är dels planenlig och dels reaktiv. Den planenliga tillsynen sker tematiskt enligt ett tillsynsprogram eller en tillsynsplan och är baserad på datainsamling och samverkan som anges i lagen (t.ex. med Institutet för hälsa och välfärd, THL) eller på Valviras egna utredningar. Den reaktiva tillsynen sker i efterhand, och inleds på basis av klagomål eller anmälningar som kommit till Valvira, efter att andra myndigheter (t.ex. polisen) har begärt ett utlåtande, eller på Valviras eget initiativ.
Tillsynen över tillgång till tjänster (till exempel tillgång till icke-brådskande vård) är ett exempel på planenlig tillsyn, som bedrivs på basis av systematisk datainsamling från serviceproducenterna. Valvira inleder tillsynen av aktörer, som på basis av THL:s insamlade data har överskridit den gräns för ingripande som anges i tillsynsprogrammet. Materialen som uppstår till följd av de systematiska datainsamlingarna kan indelas på olika sätt (t.ex. regionvis eller enligt serviceproducent).
Behandlingen av ett tillsynsärende leder till ett beslut/avgörande, som kan klassificeras enligt påföljd. Tillsynsärendet kan avslutas med en observation om att verksamheten har varit tillbörlig och att tillsynen inte föranleder några åtgärder. Valvira kan också besluta att ge administrativ styrning (meddelande av åsikt, fästande av uppmärksamhet eller anmärkning). En verksamhetsenhet kan meddelas bestämmelser om att brister ska avhjälpas eller missförhållanden rättas till. Bestämmelserna kan förenas med vite eller hot om avbrytande av verksamheten. Dessutom, om patientsäkerheten förutsätter det, kan verksamheten förordnas att avbrytas.
Nämden för tillsyn över yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården fattar de beslut som gäller begränsning eller fråntagande av rätten för en yrkesutbildad person inom social- eller hälsovården att utöva yrket, förbud att använda skyddad yrkesbeteckning, disciplinära påföljder (skriftlig varning) samt återställande av yrkesrättigheterna. Tillsynsnämndens beslut kan klassificeras t.ex. efter yrkesgrupp eller påföljd.
Tillsyn över social- och hälsovården bedrivs också i form av inspektionsbesök, samt styrnings- och utvärderingsbesök. Av besöken uppgörs ett inspektionsprotokoll. Som en följd av inspektionen kan ett tillsynsärende inledas och beslutet kan klassificeras på olika sätt, t.ex. enligt påföljd (meddelande av uppfattning, fästande av uppmärksamhet, anmärkning eller skriftlig varning) eller enligt tillsynsobjekt.
Valvira statistikför årligen både inledda och avgjorda tillsynsärenden som behandlats vid ämbetsverket. År 2015 klassificerades innehållet i beslut som gällde hälso- och sjukvården enligt följande kategorier:
- Ärendetyp (t.ex. klagomål)
- Sektor/verksamhet som tillsynen inriktas på (t.ex. primärvård: jour)
- Sättet att producera tjänsterna (t.ex. köpta tjänster)
- Yrkeskategori (t.ex. läkare)
- Orsak till tillsyn (t.ex. personaldimensionering och personalstruktur)
- Åtgärd enligt beslutet (t.ex. anmärkning)
- Inriktning av beslutet (t.ex. på en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården)
- Slutsats av utlåtande (t.ex. att otillbörlighet ej har observerats)
Innehållet i beslut som gällde socialvården klassificerades år 2015 enligt följande kategorier:
- Ärendetyp (t.ex. klagomål)
- Aktör som tillsynen inriktades på (t.ex. en yrkesutbildad person inom socialvården)
- Sektor/verksamhet som tillsynen inriktades på (t.ex. socialt arbete)
- Serviceproducent (t.ex. offentlig)
- Serviceform (t.ex. vård på institution)
- Orsak till tillsyn (t.ex. tillgång till service)
- Åtgärd enligt beslutet (t.ex. anmärkning)
- Inriktning av påföljd (t.ex. på den organisation som tillhandahåller socialservice)
- Slutsats av utlåtandet (t.ex. att otillbörlighet ej har observerats)
Av det specificerade innehållet i avgjorda tillsynsärenden utarbetas tabeller och diagram (se statistik över hälso- och sjukvården och statistik över socialvården på finska), som visar hur de statistikförda förhållandena har utvecklats under olika tidsperioder. Av innehållet kan man göra analyser för granskning av vissa innehåll är sinsemellan beroende av varandra.
Social- och hälsovårdens informationssystem
Det hör till Valviras uppgifter att övervaka att de väsentliga krav uppfylls som ställs på socialvårdens och hälso- och sjukvårdens informationssystem avsedda för behandling av klient- och patientuppgifter. Centrala verktyg för övervakningen av informationssystemen är följande anmälningar som görs till Valvira
• Anmälan om ibruktagande av informationssystem
• Anmälan om betydande avvikelse i ett informationssystem avsett för behandling av patient- och klientuppgifter.
Utöver anmälningar bedrivs övervakning genom inspektioner till företag som tillverkar informationssystem. Vid inspektionsverksamheten utarbetas inspektionsprotokoll.
Tillsyn över miljö- och hälsoskydd
Tillsyn enligt tobakslagen
Tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, tobaksimitationer, elektroniska cigaretter eller nikotinvätska får inte marknadsföras. Vid tillsynen fattas beslut om förbud, beslut förenade med vitesföreläggande och andra beslut, samt instruktionsbrev som utfärdas för den framtida verksamheten.
Valvira bedriver marknadsövervakning samt övervakar på basis av näringsidkarnas dokumentering lagenligheten av tobaksprodukter, elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare, vätskor som används i elektroniska cigaretter samt örtprodukter för rökning (inkl. förpackningspåskrifter). Vid produkttillsynen fattas beslut om tillbakadragning från marknaden, andra beslut, samt utfärdas instruktionsbrev för den framtida verksamheten.
Försäljning av tobaksprodukter förutsätter tillstånd. Valvira upprätthåller tillsammans med kommunerna ett register över detaljhandelstillstånd för tobaksprodukter.Registret över detaljhandelstillstånd för tobaksprodukter innehåller uppgifter om näringsidkare som beviljats försäljningstillstånd för detaljhandel eller som ansökt om ett sådant tillstånd.
Vattenhygien
Personer som arbetar i anläggningar som levererar hushållsvatten eller i simhallar och badanstalter, och utför åtgärder som påverkar hushålls- eller bassängvattnets kvalitet ska ha tillräckliga grundläggande kunskaper i bl.a. mikrobiologi och kemi, reningsteknik, hygien, driftsövervakning och lagstiftning. Valvira sköter administrationen av kompetenstestet för hushålls- eller bassängvattenhygien (OSTI). Valvira godkänner testarna som har rätt att hålla kompetenstester och upprätthåller en förteckning över dem. Valvira upprätthåller också ett kompetenstestsystem som ger testarna de frågor som används vid kompetenstestning. Valvira upplägger kompetenstestets frågor och svarar för upprätthållandet och utvecklingen av testningssystemet. Valvira beviljar dem som med godkänt resultat har presterat testet ett vattenarbetskort, som gäller i fem år. Under kompetenstestarnas tillsynsarbete uppgörs tillsynspromemorier och återkallas testningstillstånd.
Tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen
Tillsyn över reklam och annan säljfrämjande verksamhet för alkohol samt produkttillsyn av alkohol
Genom lagstiftning har man begränsat reklamen för alkoholdrycker i syfte att minska skadeverkningarna av alkohol. Valvira övervakar de begränsningar som gäller för reklam, indirekt reklam och annat säljfrämjande av alkohol. Inom övervakningen (inkl. säljfrämjande som genomförs på etiketter och förpackningar) utfärdas beslut om förbud och beslut om föreläggande av vite, anvisningar och andra beslut samt styrande åtgärder som vidtas för den framtida verksamheten.
Tillverkaren och importören av alkohol svarar för kvaliteten på alkohol (även förpackningspåskrifter) som de överlåtit till konsumtion. Valvira övervakar att ansvaret realiseras. Som en del av övervakningen upprätthåller Valvira ett produktregister, som innehåller basuppgifterna om samtliga alkoholdrycker och alkoholhaltiga ämnen som finns på marknaden i Finland (t.ex. produktens namn, volymprocent alkohol och förpackningsstorlek). I samband med övervakningen kan Valvira förbjuda att alkoholdrycker släpps ut på marknaden, eller ålägga den som har släppt ut alkoholdrycker på marknaden att utan ersättning dra tillbaka dem, om produkten eller presentationen av den (t.ex. förpackningspåskrifter) strider mot gällande bestämmelser och föreskrifter, eller om dryckens kvalitet eller de skadeverkningar och risker som den eventuellt orsakar för hälsan inte har kontrollerats på behörigt sätt eller om ett förbud annars är motiverat för skyddande av människors hälsa. Inom produkttillsynen av alkohol fattas beslut om förbud, andra beslut samt vidtas åtgärder som styr verksamheten.
Tillsyn över alkoholnäringen
Valvira behandlar ansökningar om tillverknings-, partihandels-, användnings- och importtillstånd samt ansökningar om tillstånd att sälja alkohol i färdmedel som trafikerar mellan Finland och utlandet. Valvira övervakar tillståndshavarna. Dessutom övervakar Valvira framställning, uppdrag för framställning av, lagring och saluföring samt partihandel med ekologiskt producerade (eko) alkoholdrycker. Tillsynen sker genom inspektionsbesök och dokumentgranskning. Som en del av tillsynen upprätthåller Valvira alkoholnäringsregistret Allu, som är gemensamt med regionförvaltningsverken. I registret finns uppgifter om aktörer inom alkoholnäringen samt om alkoholtillstånd. I registret insamlas för tillsynsändamål även uppgifter om alkoholleveranser mellan tillståndshavarna samt om servering på restauranger och försäljning inom detaljhandeln. Av uppgifterna i alkoholnäringsregistret sammanställs nationell kapacitets-, försäljnings- och konsumtionsstatistik, som publiceras årligen av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Inom tillsynen av alkoholnäringen uppstår tillstånds- och tillsynsuppgifter, bl.a. återkallade tillstånd, andra beslut, styrande åtgärder som vidtas för den framtida verksamheten, samt inspektionsprotokoll.
Valvira övervakar Alkoholbolagets verksamhet och utarbetar årligen en rapport till EU-kommissionen om bolagets verksamhet samt tillsynen över den. Rapporten informerar kommissionen om alkoholförhållandena i Finland samt om alkoholbolagets roll i genomförandet av den. I förordningen om alkoholbolagets verksamhet föreskrivs om de skyldigheter som säkerställer att alkoholbolagets verksamhet är jämlikt och transparent.