
FAQ - Frågor och svar
UKK_esittely
Frågor efter tema
Allmänna frågor
Är tändstickor röktillbehör?
Tändstickor är inte sådana röktillbehör som avses i tobakslagen.
Tillämpas tobakslagen på en engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska?
En engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska uppfyller inte den definition på elektronisk cigarett som ges i tobakslagen. Den uppfyller dock definitionen på tobaksimitation och i vissa fall även tobakssurrogat. Tobakslagen tillämpas alltså på engångsanordningar som är fyllda med nikotinfri vätska bl.a. i fråga om förbudet mot marknadsföring och framläggande samt i fråga om åldersgräns.
Frågor som gäller rökförbud och rökrestriktioner
Får elektroniska cigaretter användas var som helst?
Bestämmelserna i tobakslagen om rökförbud och rökrestriktioner gäller även användning av elektroniska cigaretter. Därför är användning av elektroniska cigaretter i regel förbjuden på sådana platser där tobaksrökning är förbjuden.
Får man röka vattenpipa var som helst?
Rökförbuden och rökrestriktionerna som föreskrivs i tobakslagen gäller i stor utsträckning även rökning av produkter som används med hjälp av vattenpipa. Därför är det förbjudet att röka vattenpipa på sådana platser där tobaksrökning är förbjuden.
Får man röka/använda elektroniska cigaretter som en del av en teaterföreställning?
Tobaksrökning är förbjuden i sådana lokaler i byggnader, i kommunikationsmedel och på motsvarande platser som är tillgängliga för allmänheten eller anställda. Bestämmelsen tillämpas även på användningen av örtprodukter för rökning och elektroniska cigaretter och den rök och ånga och de partiklar som de ger upphov till.
Med hänsyn till det som står ovan gäller förbudet även teaterföreställningar. Det är alltså inte möjligt att rökning av s.k. örtcigaretter eller elektroniska cigaretter ingår i en teaterföreställning.
I princip är det inte förbjudet att produkter som faller under tobakslagen visas eller att de ingår i en teaterföreställning. Däremot får produkten enligt tobakslagen inte rökas/användas. Det bör också beaktas att tobakslagen innehåller ett förbud mot marknadsföring, vilket betyder att tobaksprodukter inte får presenteras på ett reklammässigt sätt.
I vilka situationer kan en bostadssammanslutning förbjuda tobaksrökning?
En bostadssammanslutning får förbjuda tobaksrökning på gemensamma utomhusområden som den innehar i närheten av ingångarna till byggnaden och byggnadens friskluftsintag, på lekområden för barn och på gemensamma balkonger.
Vem kan ansöka om rökförbud för utrymmen som innehas av bostadssammanslutningens boende? På vilket sätt och när kan ansökan göras?
Tobakslagens 79 § reglerar meddelandet av rökförbud i utrymmen som innehas av de boende. Enligt bestämmelsen kan en bostadssammanslutning hos kommunen ansöka om att kommunen meddelar rökförbud på balkongerna till lägenheterna i bostadssammanslutningens byggnad, utomhusområden som används av lägenheterna och inne i lägenheterna. Valvira har i samarbete med Disponentförbundet, Fastighetsförbundet och Kommunförbundet utarbetat anvisningar och verktyg http://www.valvira.fi/web/sv/tobak/forbud_och_restriktioner_for_rokning/bostadssammanslutningar för ansökan om meddelande av rökförbud.
En bostadssammanslutning som inleder ansökan om rökförbud bör beakta, att förbud som meddelats av myndigheten i regel är permanenta. I bostadssammanslutningar är det klokt att överväga innan man går in för att ansöka om rökförbud hos myndigheten. Det rekommenderas att problemsituationer som gäller tobaksrökning i första hand avgörs genom diskussion och till exempel genom att en särskild plats för rökning anvisas inom fastighetens område.
Hur mycket kostar handläggningen av ansökan om rökförbud som gjorts av en bostadssammanslutning?
Avgiften för handläggningen av ansökningsblanketten baserar sig på avgiftstaxan i kommunen. Upplysning om avgiften ska därför begäras av den myndighet i kommunen som övervakar tobakslagen. En omsorgsfull beredning av ansökningen om rökförbud minskar kostnaderna för handläggning hos myndigheten.
Vad ska jag göra om jag lider av tobaksrök i min bostad, och bostadssammanslutningen inte vidtar åtgärder för att ansöka om rökförbud hos kommunen?
Det mest effektiva sättet att lösa problem som orsakas av tobaksrökning är att parterna samtalar om saken. Om en lösning inte kan uppnås genom förhandlingar och bostadssammanslutningen inte ämnar ansöka om rökförbud, trots att förutsättningar föreligger, kan de boende som lider av tobaksrök anlita förfarandet enligt hälsoskyddslagen. Bostadssammanslutningen kan då behöva reparera husets konstruktioner, eller rökförbud kan möjligen efter grundligare undersökningar meddelas genom myndighetsbeslut.
Frågor som gäller införsel
Är det tillåtet att köpa elektroniska cigaretter och nikotinvätskor utanför Finland t.ex. via internet?
Elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor får inte skaffas eller tas emot per post, som varutransport eller på något annat sätt från andra länder (förbudet mot distansköp). Förbudet gäller privatpersoner.
Får snus införas till Finland som resgods?
Tuggtobak, tobak för användning i näsan och tobak för användning i munnen (snus) får inte föras in i landet. Införselförbudet gäller också anskaffning och mottagande av sådana tobaksprodukter per post eller på något annat motsvarande sätt från andra länder.
En privatperson som anländer till Finland får dock medföra sammanlagt högst 1 000 gram av ovan nämnda tobaksprodukter per dygn för eget personligt bruk. Läs mer på Tullens webbplats http://tulli.fi/sv/privatpersoner/resande/resandeinforsel-av-tobaksprodukter
Får nikotinvätska som används i elektroniska cigaretter införas till Finland som resgods?
En privatperson som anländer till Finland får medföra högst 10 milliliter nikotinvätska i elektroniska cigaretter eller påfyllningsbehållare vars detaljhandelsförpackningar är märkta på ett sätt som inte överensstämmer med tobakslagen.
Nikotinvätskor med en nikotinhalt på över 20 mg/ml får i regel inte införas till Finland. Förbudet mot införsel gäller även anskaffning och mottagande av sådan vätska per post eller på annat motsvarande sätt från andra länder. En privatperson får dock föra in högst 10 milliliter av sådan vätska i landet för eget personligt bruk. Läs mer på Tullens webbplats http://tulli.fi/sv/privatpersoner/resande/resandeinforsel-av-tobaksprodukter.
Frågor som gäller försäljningstillstånd
Mitt försäljningstillståndsdokument har förkommit/blivit förstört. Var får jag ett nytt dokument?
Kommunen beviljar ett detaljhandelstillstånd enligt tobakslagen. I alla frågor som gäller tillståndet kan man kontakta den kommun som beviljat tillståndet.
Jag vill avsluta mitt försäljningstillstånd. Vart kan jag göra en anmälan?
Kommunen är den behöriga myndigheten i detaljhandelstillstånd som avses i tobakslagen. I frågor som gäller anmälningar i samband med tillståndet, såsom anmälan om avslutande, ska man alltså vara i kontakt med den kommun som beviljat tillståndet (vanligen hälsoinspektören).
Jag vill minska antalet försäljningsdiskar på mitt försäljningsställe. Vem ska jag kontakta?
Kommunen är den behöriga myndigheten i detaljhandelstillstånd som avses i tobakslagen. I frågor som gäller anmälningar i samband med tillståndet, såsom ändringsanmälan om antalet försäljningsdiskar, ska man alltså vara i kontakt med den kommun som beviljat tillståndet (vanligen hälsoinspektören).
Hur mycket kostar ett försäljningstillstånd?
Storleken av avgiften för försäljningstillstånd och övervakningsavgiften anges i avgiftstaxan i den kommun som beviljat tillståndet. Dessutom tar kommunen ut en årlig övervakningsavgift (se följande fråga). Närmare information ges av den kommun som beviljat tillståndet (se övervakningsenheternas kontaktuppgifter)
Hur stor är den årliga övervakningsavgiften i samband med försäljningstillståndet?
Beloppet av övervakningsavgiften som gäller tillståndet finns i avgiftstaxan i den kommun som beviljat tillståndet. Enligt tobakslagen är den årliga övervakningsavgiften högst 500 euro per försäljningsdisk för aktörer som säljer antingen tobaksprodukter eller nikotinvätskor eller högst 1 000 euro per försäljningsdisk för aktörer som säljer både tobaksprodukter och nikotinvätskor. För en butik som innefattar en kassa (=försäljningsdisk) kan övervakningsavgiften alltså vara högst 500 eller 1 000 euro beroende på om butiken säljer både tobaksprodukter och nikotinvätskor eller bara endera av dessa. För en butik med fem kassor kan övervakningsavgiften alltså vara högst 2 500 eller 5 000 euro. Närmare upplysningar ges av den kommun som beviljat tillståndet.
Frågor som gäller försäljning
Kan produkter som omfattas av tobakslagen säljas av en person som inte fyllt 18 år?
Den som säljer produkter som omfattas av tobakslagen ska i regel ha fyllt 18 år. En person som är yngre än 18 år får dock sälja produkter som omfattas av tobakslagen, om försäljningen sker under övervakning av en person som har fyllt 18 år. I praktiken förutsätter detta att övervakaren är närvarande i försäljningssituationen och har direkt synkontakt till den minderåriga försäljaren.
Kan elektroniska cigaretter och nikotinvätskor säljas på internet?
Gränsöverskridande distansförsäljning av elektroniska cigaretter och nikotinvätskor är förbjuden. Även distansförsäljning i Finland (t.ex. internetförsäljning, telefonförsäljning) är förbjuden. Med distansförsäljningen menas säljning till konsumenter.
Får flytande smakämnen och aromer säljas i en specialaffär?
Enligt tobakslagen får till konsumenten inte överlåtas nikotinfri vätska för förångning med karakteristisk doft eller smak. En nikotinfri vätska för förångning är en annan vätska än nikotinvätska som är avsedd för förångning med hjälp av en elektronisk cigarett eller på motsvarande sätt. Om en sådan produkt saluförs i en specialaffär för elektroniska cigaretter uppfylls även definitionen på nikotinfri vätska för förångning, och en sådan produkt får inte säljas.
Kan tobaksprodukter hållas framlagda i en specialaffär?
Tobaksprodukter, tobakssurrogat, elektroniska cigaretter, nikotinvätskor och deras varumärken får inte hållas synliga i detaljhandel med tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, tobaksimitationer, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor.
Förbudet mot framläggande gäller dock inte sådana försäljningsställen med egen ingång som nästan uteslutande säljer sådana produkter som avses i tobakslagen, om produkterna och deras varumärken inte är synliga från utsidan av försäljningsstället.
I en affär som nästan uteslutande säljer sådana produkter som omfattas av tobakslagen kan produkterna alltså hållas framlagda under förutsättning att produkterna och deras varumärken inte är synliga från utsidan av butiken. Produkterna omfattas dock av förbudet mot marknadsföring enligt 68 §, och de får därför inte vara framlagda på ett reklammässigt sätt, eftersom även framläggandet av produkterna kan utgöra marknadsföring. Förbudet mot marknadsföring gäller även sådana röktillbehör och tobaksimitationer, som inte omfattas av förbudet mot framläggande.
Får man främja försäljningen av produkter som omfattas av tobakslagen genom butikernas eller restaurangernas stamkundskort eller förmånsprogram?
Prisgottgörelse får inte ges för inköp av sådana produkter som avses i tobakslagen. Försäljningen av produkter som avses i tobakslagen får inte främjas i samband med affärens eller restaurangernas stamkundskort eller förmånsprogram på ett sådant sätt att inköpet av produkterna med anledning av gottgörelser är desto billigare ju mer man köper dem eller andra konsumtionsnyttigheter.
Förbudet mot prisgottgörelser gäller förutom tobaksprodukter och nikotinvätskor även tobakssurrogat, röktillbehör, tobaksimitationer och elektroniska cigaretter.
Om försäljningsställena minskar antalet försäljningsdiskar för tobaksprodukter och nikotinvätskor, på vilket sätt vägleds köparna till de rätta kassorna?
Vid försäljningsdiskar på försäljningsställen som säljer produkter vilka omfattas av tobakslagen får man utan hinder av förbudet mot marknadsföring meddela att tobaksprodukter säljs genom att i enlighet med 47 § i tobakslagen hålla detaljhandelstillståndet framlagt för kunderna. Om produkter som avses i tobakslagen endast säljs vid ett begränsat antal försäljningsdiskar på försäljningsstället kan dessa försäljningsdiskar meddelas genom att man till exempel ställer en skylt ovanför dem med texten ”Tobaksprodukter och elektroniska cigaretter”. Skyltarna och texterna på dem ska vara jämförbara med de skyltar som används för anvisande av försäljningsdiskar för andra produkter, och skyltarna får inte vara i strid med förbudet mot marknadsföring i tobakslagen.
Samtliga försäljningsdiskar som säljer tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, nikotinvätskor och elektroniska cigaretter ska ha ett anslag som informerar om åldersgränsningar för försäljningen som ska finnas väl synligt för kunderna. Vid försäljningsdiskar på försäljningsställen som säljer tobaksprodukter och nikotinvätskor ska dessutom detaljhandelstillståndet hållas framlagt för kunderna. Andra skyltar, anslag eller meddelanden som monteras vid försäljningsdiskarna förutom de som nämns ovan strider i princip mot marknadsföringsförbudet i tobakslagen.
Finns det en lagstadgad åldersgräns för försäljning av lakritspipor?
Tobakslagen innehåller inga bestämmelser om åldersgränser för försäljning av lakritspipor.
Lakritspiporna påminner till sin form röktillbehör, och utgör därför tobaksimitationer enligt tobakslagen. Av tobakslagens bestämmelser omfattas även lakritspipor bl.a. av förbud mot marknadsföring och förbud mot prisgottgörelser.
Får tändare säljas till minderåriga?
Cigarettändare är i tobakslagen avsedda röktillbehör. Röktillbehör omfattas bl.a. av åldersgränsen på 18 år. Vid försäljningen av röktillbehör ska man även beakta tobakslagens reglering av bland annat egenkontroll och förbud mot marknadsföring.
Vissa tändare är på basis av sin form klart avsedda till exempel för tändning av en öppen spis och betraktas i så fall inte som röktillbehör. Inte heller tändstickor betraktas som röktillbehör som avses i tobakslagen.
Kan tobaksprodukter eller nikotinvätskor beställas via matleveransservice?
Enligt 58 § i tobakslagen är distansförsäljning av tobaksprodukter, elektroniska cigaretter och nikotinvätskor förbjudet. Med distansförsäljning avses att avtalet ingås med hjälp av distanskommunikation, till exempel via telefon eller Internet. En online mataffär är en försäljning som görs av en näringsidkare där beställningen görs med distanskommunikation. Följaktligen är verksamheten distansförsäljning och är därför inte tillåten enligt tobakslagen.
När kommer förbudet mot försäljning av mentolcigaretter att träda i kraft?
Övergångsperioden som föreskrivs i tobaksdirektivet et som gäller mentolcigaretter upphör 20.5.2020. Från och med den tidpunkten får mentolcigaretter inte längre säljas eller på annat sätt överlåtas till konsumenten. I cigaretter och rulltobak har alla andra smaker än mentol varit förbjudna redan från år 2016.
Är det möjligt för försäljningsplatser att informera kunder om det förekommande förbudet mot mentolcigaretter t. ex. genom att sätta fram en meddelande om förbudet?
Nej, det är inte möjligt. Man kan bara svara kundernas frågor om förbudet mot mentolcigaretter och dess ikraftträdande. Tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, tobaksimitationer, elektroniska cigaretter eller nikotinvätska får inte marknadsföras. Med marknadsföring avses reklam, indirekt reklam och annat försäljningsfrämjande samt tobakssponsring. En meddelande om förbudet mot mentolcigaretter i en försäljningsplats skulle strida mot marknadsföringsförbudet. Valvira har utfärdat ett pressmeddelande om förbud mot mentolcigaretter i januari 2020.
Kan en säljare rekommendera en annan produkt till en kund om tobaksprodukten som kunden vill ha är inte tillgänglig (till exempel efter att förbudet mot försäljning av mentolcigaretter träder i kraft)?
Nej, man får inte rekommendera en annan produkt. Tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, tobaksimitationer, elektroniska cigaretter eller nikotinvätska får inte marknadsföras. På grund av förbudet mot marknadsföring i tobakslagen får säljaren av tobaksvaror inte marknadsföra ovan nämnda produktgrupper, till exempel genom att betona ett enskilt varumärke eller marknadsföra oombedd nya produkter. Det är också emot marknadsförbudet om säljaren på eget initiativ rekommenderar till exempel en alternativ tobaksprodukt till kunden eller uppmanar kunden att prova ett tobaksvarumärke eller annan produkt som omfattas av marknadsföringsförbudet.
Frågor som gäller elektroniska cigaretter och nikotinvätskor
Får elektroniska cigaretter användas var som helst?
Rökförbuden och rökbegränsningarna som anges i tobakslagen gäller även användning av elektroniska cigaretter samt ångor och partiklar som uppstår av användningen. Därför är användningen av elektroniska cigaretter i regel förbjuden på de platser där tobaksrökning är förbjuden.
Kan elektroniska cigaretter och nikotinvätskor säljas på internet?
Gränsöverskridande distansförsäljning av elektroniska cigaretter och nikotinvätskor är förbjuden. Även distansförsäljning i Finland (t.ex. internetförsäljning och telefonförsäljning) är förbjuden.
Får nikotinvätska som används i elektroniska cigaretter införas till Finland som resgods?
En privatperson som anländer till Finland får medföra högst 10 milliliter nikotinvätska i elektroniska cigaretter eller påfyllningsbehållare vars detaljhandelsförpackningar är märkta på ett sätt som inte överensstämmer med tobakslagen.
Nikotinvätskor med en nikotinhalt på över 20 mg/ml får i regel inte införas till Finland. Förbudet mot införsel gäller även anskaffning och mottagande av sådan vätska per post eller på annat motsvarande sätt från andra länder.
En privatperson som anländer till Finland får dock medföra högst 10 milliliter av sådan vätska för eget personligt bruk.
Tillämpas tobakslagen på en engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska?
En engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska uppfyller inte den definition på elektronisk cigarett som ges i tobakslagen. Den uppfyller dock definitionen på tobaksimitation och i vissa fall även tobakssurrogat. Tobakslagen tillämpas alltså på engångsanordningar som är fyllda med nikotinfri vätska bl.a. i fråga om förbudet mot marknadsföring och framläggande samt i fråga om åldersgräns.
Varför är dofter och smak i vätskor för elektroniska cigaretter förbjudna enligt lagen?
Karakteristiska dofter och smaker i e-cigarettvätskor är förbjudna enligt tobakslagen. Syftet med förbudet är bl.a. att minska produkternas attraktionskraft ur barns och ungas synvinkel, varvid produkterna inte lika lätt blir en inkörsport till nikotinberoende för minderåriga. I fråga om nikotinvätskor kan man genom att begränsa användningen av smakvätskor även förebygga att små barn blir nikotinförgiftade, vilket är en allvarlig risk i samband med elektroniska cigaretter. Utöver ovannämnda orsaker kan inandningen av smakämnen i sig orsaka hälsoskador.
Frågor som gäller vattenpipor
Ska uppgifter lämnas in till kommissionen och till Valvira om produkter som används med vattenpipa?
Med hjälp av vattenpipa kan man bland annat använda vattenpipstobak, örtprodukter för rökning (såsom melass) eller tobakssurrogat. Tillverkaren eller importören av vattenpipstobak ska lämna en anmälan till Valvira och kommissionen på det sätt som föreskrivs i 3 kap. i tobakslagen innan produkten säljs eller överlåts till konsumenten. Tillverkaren eller importören av en örtprodukt för rökning ska lämna anmälningar till Valvira och kommissionen på det sätt som föreskrivs i 29 § i tobakslagen. Anmälningarna ska göras elektroniskt i EU-CEG-anmälningsportalen som upprätthålls av kommissionen. Anmälan behöver inte lämnas till Valvira om andra tobakssurrogat som används i vattenpipa.
Behövs det myndighetstillstånd för grundande av ett vattenpipskafé?
Detaljhandel med tobaksprodukter förutsätter ett tillstånd som beviljas av den kommun där försäljningsstället ligger. Om vattenpipstobak säljs i vattenpipskaféet behövs det ett tillstånd för verksamheten. Dessutom ska rökrummet vara godkänt för tobaksrökning av byggnadstillsynsmyndigheten.
Vilka är de obligatoriska märkningarna på detaljhandelsförpackningar för vattenpipstobak?
Förpackningar för tobaksprodukter ska vara försedda med varningstexter på finska och svenska om tobaksprodukternas negativa effekter på hälsan. Förpackningarna ska dessutom vara försedda med figurativa varningar för tobaksprodukternas negativa effekter på hälsan samt både på finska och svenska en informationstext om rökens skadlighet och information om rökavvänjning. Närmare bestämmelser om varningstexter har utfärdats genom en förordning av social- och hälsovårdsministeriet https://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2016/20160591. Av produkten ska anges benämning enligt handelssed samt namnet på tillverkaren, den för vilken produkten tillverkats eller importören i tydlig och lättfattlig form och med tillräckligt stora bokstäver. Uppgifterna ska ges på det officiella språket eller de officiella språken i försäljningskommunen.
Vilken märkning är förbjuden i detaljhandelsförpackningen av tobak för vattenpipa?
Märkningen av tobaksprodukter och deras detaljhandelsförpackningar får inte:
- främja försäljningen av en produkt eller uppmuntra till konsumtion av en sådan genom att skapa en felaktig uppfattning om produktens egenskaper, hälsoeffekter, risker eller utsläpp;
- innehålla någon information om innehållet av nikotin, tjära eller kolmonoxid i produkten;
- antyda att produkten är mindre skadlig än andra produkter eller att syftet har varit att minska effekten av något skadligt ämne i rök i produkten;
- antyda att produkten har vitaliserande, energigivande, läkande, föryngrande, naturliga eller organiska egenskaper eller andra hälsomässiga eller livsstilsmässiga fördelar;
- hänvisa till smak, doft, smak- eller aromtillsatser, andra tillsatser eller avsaknaden därav;
- likna ett livsmedel eller en kosmetisk produkt;
- antyda att produkten har miljöfördelar;
- antyda att produkten är brandsäker eller annars ge intrycket att produkten är ofarlig eller brandsäkrare än andra motsvarande produkter.
Får vattenpipor vara framlagda på försäljningsstället där de finns till salu?
Enligt tobakslagen får tobaksprodukter, tobakssurrogat, elektroniska cigaretter, nikotinvätskor och deras varumärken inte hålls synliga i detaljhandel med produkter som omfattas av tobakslagen. En vattenpipa är ett röktillbehör som avses i tobakslagen. Framläggande är alltså inte förbjudet (förutom när den innehåller varumärket av en produkt som omfattas av förbudet mot framläggande). Framläggande av röktillbehör liksom(t.ex. vattenpipor) får dock inte stå i strid med förbudet mot marknadsföring enligt tobakslagen (se Marknadsföring).
Får man röka vattenpipa var som helst?
Rökförbuden och rökrestriktionerna som föreskrivs i tobakslagen gäller i stor utsträckning även rökning av produkter som används med hjälp av vattenpipa. Därför är det förbjudet att röka vattenpipa på sådana platser där tobaksrökning är förbjuden.
Frågor som gäller andra produkter
Tillämpas tobakslagen på nikotinpåsar som liknar snus?
Tobakslagen tillämpas inte på produkter som omfattas av läkemedelslagen. Om en produkt som innefattar en nikotinpåse har beviljats tillstånd enligt läkemedelslagen omfattas produkten inte av tillämpningsområdet för tobakslagen. Om produkten emellertid inte har beviljats tillstånd enligt läkemedelslagen kan produkten uppfylla definitionen på tobakssurrogat. I det fallet omfattas produkten av tillämpningsområdet för tobakslagen.
Tillämpas tobakslagen på lakritspipor?
Lakritspiporna påminner till sin form röktillbehör och utgör därför tobaksimitationer enligt tobakslagen. Av tobakslagens bestämmelser omfattas även lakritspipor bl.a. av förbudet mot marknadsföring och förbudet mot prisgottgörelser. Tobakslagen innehåller dock inga bestämmelser om åldersgränser för försäljning av lakritspipor eller förbud mot deras försäljning från kassor med självservering.
Tillämpas tobakslagen på en engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska?
En engångsanordning som är fylld med nikotinfri vätska uppfyller inte den definition på elektronisk cigarett som ges i tobakslagen. Den uppfyller dock definitionen på tobaksimitation och i vissa fall även tobakssurrogat. Tobakslagen tillämpas alltså på engångsanordningar som är fyllda med nikotinfri vätska bl.a. i fråga om förbudet mot marknadsföring och framläggande samt i fråga om åldersgräns.
Får tändare säljas till minderåriga?
Cigarettändare är i tobakslagen avsedda röktillbehör. Röktillbehör omfattas bl.a. av åldersgränsen på 18 år. Vid försäljningen av röktillbehör ska man även beakta tobakslagens reglering av bland annat egenkontroll och förbud mot marknadsföring.
Vissa tändare är på basis av sin form klart avsedda till exempel för tändning av en öppen spis och betraktas i så fall inte som röktillbehör. Inte heller tändstickor betraktas som röktillbehör som avses i tobakslagen.