
Snabblänkar
Ansökningsanvisning för socionom och geronom
Ansökningsanvisning för socionom och geronom
Valvira beviljar på ansökan en person som i Finland har avlagt en lämplig yrkeshögskoleexamen inom det sociala området rätt att utöva socionomyrket som legitimerad yrkesutbildad person.
Lämpliga yrkeshögskoleexamina inom det sociala området är
- socionomexamen (YH)
- geronomexamen (YH)
- yh-examina som avlagts under försökstiden som föregick socionom- eller geronomexamen
Valvira beviljar rätt att utöva socionomyrket som legitimerad yrkesutbildad person också för dem som avlagt en sådan examen på institutnivå som föregick yrkeshögskoleexamina. Examina på institutnivå som uppfyller utbildningskraven för legitimering som socionom är:
- socialpedagog samt närfostrare på institutnivå som jämställs med socialpedagog
- socialhandledare
- handledare av utvecklingshämmade eller handledare inom omsorgsarbete för utvecklingsstörda
- handledare inom det sociala området
- diakonexamen som innefattar socialhandledarutbildning
Om du har avlagt yrkeshögskoleexamen rekommenderar vi att du använder e-tjänsten. Högskolorna har i en rätt omfattande utsträckning fört in sina examensdata i den s.k. Virta-tjänsten där studiedata samlas in. Valvira har tillgång till dessa uppgifter, vilket underlättar ansökningsprocessen.
Om du har avlagt examen på institutnivå kan du ansöka yrkesrättighet med pappersansökan och pappersbilagor.
Anteckning av tilläggsutbildning
Utöver rätt att utöva yrket kan du ansöka om registrering av följande tilläggsutbildningar:
- högre yrkeshögskoleexamen inom det sociala området (högre YH)
- specialiseringsutbildning för högskoleutbildade
Med specialiseringsutbildning för högskoleutbildade avses utbildningar om vilka föreskrivs i 7 c § i universitetslagen och 11 a § i yrkeshögskolelagen. Dessa bestämmelser har trätt i kraft 1.1.2015, och därför kan specialiseringsutbildningar införas i registret över yrkesutbildade personer inom socialvården endast om de har genomförts efter detta datum. I registret antecknas därför inte sådana specialiseringsutbildningar, specialiseringsstudier eller kompletterande studier som genomförts före år 2015 och som inte regleras i lagstiftningen. Det finns en särskild offentlig förteckning över specialiseringsstudier för högskoleutbildade (på finska).
Anteckningen om tilläggsutbildningen i registret frambringar ingen ny rättighet att utöva yrke som yrkesutbildad person inom socialvården, därför är ansökningen av anteckningen frivillig. När anteckning om tilläggsutbildning begärs i registret i samband med ansökan om rätt att utöva yrke tas ingen separat avgift ut för detta. Annars tas en avgift ut för registeranteckningen i enlighet med avgiftsförordningen.
Elektronisk ansökan
Om du har avlagt socionomexamen (yrkeshögskola) kan du antagligen göra ansökan via elektroniska ärendehanteringen. E-tjänsten hittar du på webbsidan Elektronisk ärendehantering för yrkesutbildade personer inom socialvården (valvira.fi).
Valviras elektroniska ärendehantering förutsätter stark autentisering. Som identifieringssätt godkänns bankkoder, mobilcertifikat och organisationskort. Du kan ansöka om yrkesrättigheter inom socialvården via det elektroniska systemet, om du har möjlighet att använda stark autentisering och om din socionom examen (yrkeshögskola) (alltså examensbeteckning, läroanstalten och utexaminerings datum) syns på tjänsten. I e-tjänsten skapar du ett eget ärendekonto som du även senare kan logga in på. Kontot måste aktiveras genom inloggning via en länk som du får per e-post.
När du valt språk i ärendetjänsten och fyllt i dina kontaktuppgifter kan du inleda din ansökan. Om din yrkeshögskoleexamen (alltså examensbeteckning, läroanstalt och utexamineringsår) syns automatiskt i ärendetjänsten behöver du inte skicka in pappersbilagor till Valvira. Om examensuppgifterna som finns i ärendetjänsten på något sätt avviker från de uppgifter som står på ditt examensbetyg ber vi dig skanna examensbetyget och bifoga det som en bilaga till din elektroniska ansökan.
På varje ärendesida får du anvisningar om hur ansökningsprocessen framskrider. Bekräftelse på att din ansökan har gått vidare får du på den e-postadress som du anger i din ansökan.
Vid behov kan Valvira kontrollera riktigheten av dokumentet hos den instans som utfärdat dokumentet. Om du har tekniska problem med e-tjänsten kontakta Medborgarrådgivningen (kansalaisneuvonta.fi/sv-FI).
Pappersansökan
Öppna ansökningsblanketten (pdf). Fyll i båda sidor, skriv ut och skicka blanketten per post tillsammans med bilagorna till: Valvira, PB 43, 00521 Helsingfors.
Till ansökan ska bifogas:
- Kopia av pass eller ID-kort eller information på ansökan om finskt personnummer (BDS)
- Kopia av examensbetyg
Vid behov kan Valvira kontrollera riktigheten av dokumentet hos den instans som utfärdat dokumentet.
Kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter inom socialvården:
I första hand per e-post till adressen suosikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11, telefon 0295 209 550.