
Behandling av tillsynsärenden
Behandling av tillsynsärenden Huvudtext
Inledning av ärende
Tillsynen över yrkesverksamheten av en yrkesutbildad person inom socialvården kan inledas till exempel på följande sätt:
- Någon anför ett klagomål om tjänster som tillhandahållits inom socialvården
- Arbetsgivaren, polisen eller någon annan instans gör en anmälan om en yrkesutbildad persons yrkesutövning
- Valvira eller regionförvaltningsverket inleder på eget initiativ ett tillsynsärende på basis av information som kommit in från annat håll (till exempel ett fall som behandlats i offentligheten)
- Tingsrätten meddelar Valvira om en dom som meddelats för brott som begåtts i samband med yrkesutövningen
Ett tillsynsärende som gäller en yrkesutbildad person behandlas av nämnden för tillsyn över yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården i sådana fall där den anmälan som gjorts om den yrkesutbildade personen leder till begränsning eller fråntagande av yrkesutövningsrätten, till förbud att använda yrkesbeteckning eller till skriftlig varning.
När de brister som observerats i den yrkesutbildade personens yrkesverksamhet inte ger anledning till skriftlig varning eller begränsning av rätten att utöva yrket kan den yrkesutbildade personen meddelas administrativ styrning. Valvira kan då för personen ifråga påpeka vikten av en ändamålsenlig yrkesutövning, uppmana honom eller henne att avhjälpa konstaterade brister eller ge honom eller henne en anmärkning för den framtida yrkesutövningen.
Anskaffning av utredning
Valvira begär de uppgifter som behövs för en utredning av ärendet av den yrkesutbildade personen samt av hans eller hennes arbetsgivare och vid behov även av andra myndigheter i den omfattning som behövs.
Valvira kan skaffa utredningar som gäller hälsotillståndet hos en yrkesutbildad person inom socialvården samt ålägga honom eller henne att genomgå läkarundersökning eller undersökningar på sjukhus, om det finns grundad anledning att misstänka att personen på grund av sjukdom, missbruk av berusningsmedel eller nedsatt funktionsförmåga eller av någon annan motsvarande orsak är oförmögen att utöva sitt yrke.
Om det finns grundad anledning att anta att en yrkesutbildad person inom socialvården har bristande yrkesskicklighet eller yrkeskunskaper, kan Valvira ålägga en yrkesutbildad person inom socialvården att genomgå arbetsprövning, ge ett arbetsprov eller genomgå förhör för utredande av hans eller hennes yrkesskicklighet eller yrkeskunskaper.
Valvira kan när klientsäkerheten kräver det temporärt begränsa rätten att utöva yrket som legitimerad yrkesutbildad person eller förbjuda en legitimerad yrkesutbildad person att utöva yrket eller temporärt förbjuda en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning att använda yrkesbeteckningen för den tid som ett ärende som gäller personens yrkesutövning är under utredning.
Hur ett tillsynsärende bedöms och avgörs
Yrkesutövningen av en yrkesutbildad person inom socialvården bedöms på basis av alla de utredningar och uppgifter som skaffats i ärendet. Det viktigaste kriteriet vid bedömningen av ärendets allvarlighet och skyndsamhet är att klientsäkerheten måste kunna garanteras. I beslutet anges vilken utredning som skaffats i saken, och därefter dras slutsatserna om hur tillbörlig servicen/yrkesverksamheten har varit samt redovisas motiveringarna till beslutet. I beslutet konstateras på vilket sätt tillsynsmyndigheten har avgjort ärendet. Beslutet kan också vara att några otillbörligheter inte har påvisats i den yrkesutbildade personens handlande.
Om det i samband med ett tillsynsärende som gäller en yrkesutbildad person uppstår en misstanke om att verksamhetsenheten där personen är anställd inte fungerar på ett adekvat sätt, kan ett separat tillsynsärende inledas i fråga om verksamhetsenheten.
Påföljder i ett tillsynsärende
Om en yrkesutbildad person inom socialvården har handlat otillbörligt eller felaktigt kan påföljden vara:
- administrativ styrning: meddelande av uppfattning, fästande av uppmärksamhet, uppmaning att avhjälpa konstaterade brister, anmärkning
- skriftlig varning
- begränsande av yrkesutövningsrätten
- fråntagande av yrkesutövningsrätten
- förbud att använda skyddad yrkesbeteckning
I centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården införs uppgifter om anmärkning, skriftlig varning, bötesstraff eller fängelsestraff eller avsättning från tjänsteutövning samt temporär säkerhetsåtgärd som gäller yrkesutövningen. Uppgifterna avförs ur registret när tio år har förflutit från det att beslutet eller avgörandet meddelades. I fråga om en studerande eller annan person som tillfälligt är verksam i en legitimerad yrkesutbildad persons yrke görs en anteckning i registret om Valvira som tillsynsåtgärd har gett personen en anmärkning, skriftlig varning eller tillgripit en säkerhetsåtgärd.
Ändringssökande
I en anmärkning eller ett påpekande (administrativ styrning) som tilldelats en yrkesutbildad person inom socialvården av Valvira eller regionförvaltningsverket får ändring inte sökas genom besvär.
Ett beslut av Valvira som gäller begränsning eller fråntagande av en yrkesutbildad persons rätt att utöva yrket eller ett beslut om förbud för en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning att använda en yrkesbeteckning inom socialvården får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen. En yrkesutbildad person som tilldelats en skriftlig varning kan också söka ändring i beslutet hos förvaltningsdomstolen. Beslutet ska trots besvär verkställas omedelbart.