
Snabblänkar
Egenkontroll inom socialvården
untitled-x
Egenkontroll är ett verktyg för serviceproducenten som används till att utveckla och följa upp servicekvaliteten och klientsäkerheten i det dagliga klientarbetet vid verksamhetsenheterna.
Idén med egenkontroll är att varje verksamhetsenhet har en skriftlig plan för egenkontroll med vilken olika missförhållanden i de tjänster som tillhandahålls för klienterna och olika risksituationer eller osäkerhetsfaktorer som äventyrar servicekvaliteten kan identifieras, förebyggas och snabbt rättas till. Egenkontrollen baserar sig på riskhantering inom enheten där serviceprocesser utvärderas med tanke på kvalitet och klientsäkerhet. Syftet är att förebygga att risker realiseras samt att systematiskt och snabbt reagera på observerade kritiska arbetsmoment eller omständigheter som kräver förbättring.
Vid tillsynen över social- och hälsovårdstjänsterna framhävs serviceproducenternas eget ansvar för en ändamålsenlig verksamhet, högklassig service samt hög klient- och patientsäkerhet. Enligt äldreomsorgslagen (980/2012) blev offentliga serviceproducenter från början av år 2015 skyldiga att införa systematisk egenkontroll. Motsvarande skyldighet har redan år 2012 tilldelats samtliga privata producenter av socialservice. I socialvårdslagen föreskrevs om införande av egenkontroll inom alla socialvårdstjänster från den 1 april 2015. Valvira har utfärdat en föreskrift till verksamhetsenheterna inom socialvården om planen för egenkontroll för privat socialservice och offentlig äldreomsorg: innehåll, uppgörande och uppföljning (1/2004), som i uppdaterad form trädde i kraft i början av 2015. Med verksamhetsenhet avses en funktionell helhet, som innebär att klienten tillhandahålls socialvårdstjänster i lokaler som är utrustade för ändamålet eller hemma hos klienten.
Föreskriften till verksamhetsenheterna kan på grund av socialservicearbetets karaktär och innehåll inte som sådan tillämpas på enheternas egenkontroll (t.ex. barnskydd, utkomststöd, mm.). Inom socialservicen tas Valviras föreskrift i bruk för de funktioner som föreskriften gäller och som i praktiken ingår i servicen. Dessutom beaktas vid egenkontrollen de omständigheter som föreskrivits i speciallagar som gäller för de enskilda tjänsterna. Valvira har utfärdat anvisningar om egenkontrollen i fråga om iakttagandet av tidsfristerna för tjänster inom barnskydd och utkomststöd samt uppdaterat blanketten för uppgörande av en plan för egenkontroll i oktober 2020. I den uppdaterade blanketten har man beaktat de lagstadgade skyldigheterna.
Planen för egenkontroll ska hållas till allmänt påseende. Syftet är att ge läsaren information om hur man vid enheten säkerställer att servicen är högklassig och säker för klienterna. Planen för egenkontroll anger även förfarandet vid enheten, om det observeras att servicen av en eller annan orsak inte genomförs enligt uppställda mål eller om klientsäkerheten riskerar att äventyras. Målet för egenkontrollen är att personalen kontinuerligt utvärderar sitt arbete, är lyhörd för klienternas och de anhörigas åsikter i frågor som gäller kvaliteten och klientsäkerheten samt beaktar klientresponsen när verksamheten utvecklas.
Blanketter
Författningar
Lag om privat socialservice 922/2011 (finlex.fi)
Lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre 980/2012 (finlex.fi)
Socialvårdslag 1301/2014 (finlex.fi)
Socialvårdslag 710/1982 (finlex.fi)
Hälso- och sjukvårdslag 1326/2010 (finlex.fi)
Social- och hälsovårdsministeriets förordning om uppgörande av en plan för kvalitetsledningen och för hur patientsäkerheten tillgodoses 341/2011 (finlex.fi)
Se även
Frågor och svar om egenkontroll (valvira.fi)
Valviras anvisning 9/2016: Egenkontroll av tidsfrister för barnskydd (pdf)
Valviras anvisning 10/2016: Egenkontroll av tidsfrister för utkomststöd (pdf)
Kontakt
Socialvårdens telefontjänst tfn 0295 209 299, våra telefontider vardagar kl. 9.00-11.00.