
Vanliga frågor om privat socialvård
Ändrade socialvårds- och äldreomsorgslagar
På sidan finns föråldrad information. Vi uppdaterar innehållet så snart som möjligt. I denna anvisning (pdf) hittar du den aktuella information som motsvarar de ändringar i socialvårdslagen och i äldreomsorgslagen som trädde i kraft 1.1.2023.
Privat socialvård UKK sv
-
Utan FO-nummer är lättföretagande inte möjligt inom hälso- och socialvården
Med lättföretagare avses en person som arbetar under eget namn och fakturerar för sitt arbete via en faktureringstjänst. En lättföretagare är kund hos ett faktureringsföretag och kan arbeta utan eget FO-nummer.
Enligt lagstiftningen är tillhandahållande av tjänster inom social- och hälsovården tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet som övervakas av myndigheter. Ansökan om tillstånd eller anmälan om verksamhet kräver att företagaren ska ha ett eget FO-nummer.
Tillståndsplikt eller anmälningsskyldighet för social- och hälsovårdstjänster
Enligt lagstiftningen är tillhandahållande av social- och hälsovårdstjänster tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet för att verksamheten ska kunna övervakas och det därmed är möjligt att garantera klient- och patientsäkerhet.
I social- hälsovårdstjänster ska den som tillhandahåller tjänsterna ha tillståndet. På motsvarande sätt kan anmälan om verksamheten endast göras av den som tillhandahåller tjänsterna. Faktureringsföretag kan inte beviljas tillstånd enligt lagen om privat hälso- och sjukvård eller lagen om privat socialservice, eftersom de inte själva tillhandahåller social- eller hälsovårdstjänster.
Producenterna av social- och hälsovårdstjänster kan sköta faktureringen som de vill, till exempel genom att använda faktureringstjänster. Detta undanröjer dock inte serviceproducenternas skyldighet att göra anmälan om verksamheten eller ansöka om tillstånd till verksamheten.
Lagstiftning som styr tillhandahållandet av privata hälso- och sjukvårdstjänster
Tillhandahållandet av privata hälso- och sjukvårdstjänster regleras genom lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990). Det är möjligt att tillhandahålla hälso- och sjukvårdstjänster antingen som serviceproducent eller som självständig yrkesutövare.
Med serviceproducent avses en sådan enskild person eller ett bolag, ett andelslag, en förening eller någon annan sammanslutning eller stiftelse som har en enhet som tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster samt en självständig yrkesutövare som tillhandahåller sjuktransporttjänster. Med självständig yrkesutövare avses en sådan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som avses i 2 § 1 mom. i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och som självständigt utövar sitt yrke.
En privat producent av hälso- och sjukvårdstjänster ska ha beviljats tillstånd av myndigheten att tillhandahålla tjänsterna. En självständig yrkesutövare ska i sin tur göra en skriftlig anmälan om sin verksamhet till regionförvaltningsverket innan verksamheten inleds.
Lagstiftning som styr tillhandahållandet av privat socialservice
Lagen om privat socialservice (922/2011) reglerar tillhandahållandet av privat socialservice.
Med privat socialservice avses de former av socialservice som nämns i 14 § i socialvårdslagen (1301/2014) och den professionella handledning och rådgivning inom det sociala området i anslutning till anordnandet av dem som en enskild person, en sammanslutning eller en stiftelse eller ett affärsföretag bildat av ett offentligt samfund producerar mot ersättning genom drivande av rörelse eller yrkesutövning.
I lagen om privat socialservice fastställs att service som fortlöpande produceras dygnet runt är tillståndspliktig socialservice. En privat socialserviceproducent som tillhandahåller annan socialservice än socialservice dygnet runt ska göra en skriftlig anmälan om verksamheten till den kommun där producenten tillhandahåller servicen.
FO-nummer
Kravet på FO-nummer härrör från handelsregisterlagen (129/1979) och lagen angående rättighet att idka näring (122/1919). Innan näringsverksamhet inleds ska näringsidkaren göra en anmälan om sin verksamhet till registermyndigheten (Patent- och registerstyrelsen). I samband med detta ges näringsidkaren ett FO-nummer.
-
Stödtjänster för familjevård baserad på uppdragsavtal som produceras av privata serviceproducenter är anmälningspliktig socialservice i enlighet med lagen om privat socialservice. Servicen registreras i Valviras och regionförvaltningsverkens gemensamma Valveri-register, ifall verksamhetsbetingelserna i anslutning till produktionen av service uppfylls. Vi har informerat om detta 4.3.2022: Handledning och rådgivning för familjevård baserad på uppdragsavtal till tillsynsmyndighetens register (valvira.fi).
Registreringen gäller yrkesmässig handledning och rådgivning som erbjuds familjevårdare, vårdbehövande och deras närstående under placering i familjevård. Registreringen omfattar inte utbetalning av olika arvoden och ersättningar som ingår i ordnandet av familjevård samt uppgifter i anslutning till den förberedande utbildningen för familjevårdare.
Produktion och registrering av stödtjänster för familjevård baserad på uppdragsavtal kräver anmälan i enlighet med lagen om privat socialservice. Serviceproducenten ska göra en anmälan till den kommun eller de kommuner där man har för avsikt att producera servicen. I anmälan ska servicen antecknas som övrig sakkunnigverksamhet inom socialvården med preciseringen ”stödtjänster för familjevård baserad på uppdragsavtal”. Kommunen sänder anmälan vidare till regionförvaltningsverket där man bedömer förutsättningarna för att registrera den service som ska produceras. Tillståndsmyndigheten inför servicen i registret ifall verksamhetsbetingelserna i anslutning till produktionen av service uppfylls.
För att säkerställa kundsäkerheten och en god kvalitet på servicen ska serviceproduktionen i en verksamhetsenhet i princip riktas endast till området för ett regionförvaltningsverk. Vid bedömningen av verksamhetsbetingelserna för enheten ska man fästa uppmärksamhet vid omfattningen av enhetens serviceverksamhet och möjligheterna att ordna högklassig service också på området för ett annat regionalförvaltningsverk. Tillståndsmyndigheten avgör då från fall till fall huruvida verksamhetsenheten kan producera högklassig och kundsäker service också på området för ett annat regionförvaltningsverk. Om servicen produceras endast i en verksamhetsenhet, men på området för flera regionförvaltningsverk, kan man bli tvungen att bedöma huruvida verksamheten i den verksamhetsenhet som anmälts för registrering borde fördelas på verksamheten i flera enheter.
Enligt lagen om privat socialservice ska en verksamhetsenhet ha en ansvarsperson som ansvarar för att den service som produceras i verksamhetsenheten uppfyller de krav som ställs på den. Ansvarspersonens behörighet bestäms i socialvårdslagen. Tillståndsmyndigheten anser att stödtjänster för familjevård baserad på uppdragsavtal är krävande sakkunnigarbete inom socialvården, varvid man som lämplig högskoleexamen av ansvarspersonen för en verksamhetsenhet kan förutsätta högre högskoleexamen, som ger behörighet för socialarbetare. Dessutom ska ansvarspersonen ha tillräcklig kännedom om branschen, vilket till exempel i fråga om familjevård som gäller barnskydd innebär gedigna kunskaper om barnskydd eller familjearbete eller vardera. Frågan om vad som är tillräcklig kännedom om branschen bedöms alltid utgående från respektive servicebransch.
Handledning i anslutning till stöd för familjevård baserad på uppdragsavtal är krävande yrkesarbete inom socialvården, som förutsätter goda yrkeskunskaper av arbetstagarna. Arbetstagare som utför stöd- och handledningsarbete borde i princip ha antingen socialarbetar- eller socionomutbildning. Dessutom ska arbetstagarna ha gedigna kunskaper inom branschen, vilket till exempel i fråga om familjevård som gäller barnskydd innebär god kännedom om barnskydd och familjearbete. Det ska finnas tillräckligt med personal i förhållande till serviceverksamhetens omfattning i verksamhetsenheten och antalet kunder.