
Snabblänkar
Handikappservice
Handikappservice
Handikappservicen består av tjänster och stödåtgärder som tillhandahålls på basis handikapp eller sjukdom. Syftet med dem är att främja handikappade personers jämlikhet och möjligheter att leva på samma sätt som andra medborgare.
Handikappservice och stödåtgärder är till exempel ändringsarbeten i hemmet, personlig assistans, dagverksamhet och färdtjänst. Regionförvaltningsverken och i vissa fall Valvira övervakar hur handikappservicen fungerar.
Kommunen fattar beslut om beviljande av handikappservice
Servicen för handikappade utgör socialvård som kommunen svarar för. Beslutet om beviljande av handikapptjänster fattas i kommunen av en yrkesutbildad person inom socialvården utgående från en persons nedsatta funktionsförmåga på grund av handikapp eller sjukdom. Handikappservice beviljas inte enbart på basis av läkarutlåtande, diagnos eller invaliditetsgrad som fastställs av försäkringsbolag.
Handikappservicen ersätter inte ekonomiska förluster som orsakats av handikapp eller sjukdom och betalar inte heller ersättning för olycksfall. Handikappservice beviljas oberoende av personens ekonomiska situation.
Servicebehovet utreds inom sju vardagar – beslut om service inom tre månader
Kommunen ska inleda utredningen av behovet av service och stöd senast den sjunde vardagen efter det att den handikappade eller någon annan har tagit kontakt med kommunen för att få service.
På basis av den utredning som gjorts om servicebehovet ska en serviceplan uppgöras för den handikappade personen. Kommunen ska fatta beslut om service och stöd enligt serviceplanen på basis av lagen om service och stöd på grund av handikapp senast inom tre månader från det att den handikappade eller hans eller hennes företrädare har ansökt om service eller stöd.
Hur söker man ändring i ett beslut om handikappservice?
Till det skriftliga beslutet om handikappservice ska en anvisning om ändringssökande bifogas. Besvärsskriften lämnas till det kollegiala organet i kommunen, vanligen socialnämnden eller motsvarande. Det kommunala organets beslut kan överklagas vidare genom besvär hos förvaltningsdomstolen. Det kostar ingenting att söka ändring eller anföra besvär.
Regionförvaltningsverken och Valvira har ingen behörighet att ändra ett beslut som fattats av en tjänsteinnehavare eller förvaltningsdomstol. Tillsynsmyndigheterna kan inte heller ta ställning till huruvida en person bör beviljas tjänster eller stödåtgärder på basis av handikapp.
Den som är missnöjd med servicen eller bemötandet i samband med den eller till exempel en anhörig eller annan närstående till en sådan person har rätt att framställa en anmärkning till den som ansvarar för verksamhetsenheten eller till en ledande tjänsteinnehavare inom socialvården. Regionförvaltningsverken övervakar handikappservicen i kommunerna. Till regionförvaltningsverket kan ett klagomål anföras om handikappservicen. Regionförvaltningsverket kan i vissa fall överföra klagomålet att behandlas av Valvira (till exempel allvarliga vårdfel, riksomfattande eller principiellt viktiga ärenden).
Författningar
Socialvårdslag 1301/2014 (Finlex.fi)
Socialvårdslag 710/1982 (finlex.fi)
Lag om service och stöd på grund av handikapp 380/1987 (finlex.fi)
Lag angående specialomsorger om utvecklingsstörda 519/1977 (finlex.fi)
Lag om klientens ställning och rättigheter inom socialvården 812/2000 (finlex.fi)
Kontakt
Överinspektör
tfn 0295 209 334
fornamn.efternamn[at]valvira.fi