
Barnskyddstjänster
Barnskyddstjänster Huvudtext
Barnskyddstjänster utgör en omfattande helhet. Förebyggande barnskydd och tidigt stöd förhindrar problem och behovet av egentligt barnskydd.
Förebyggande barnskydd och särskilt stöd
Genom förebyggande barnskydd främjas och tryggas barns uppväxt, utveckling och välfärd samt ges stöd i föräldraskapet. Förebyggande barnskydd genomförs till exempel inom småbarnspedagogiken, undervisningen, vid rådgivningsbyråerna för mödravård och barnavård samt inom annan social- och hälsovård. Kommunen ska se till att förebyggande barnskydd till sin innebörd och omfattning ordnas såsom behovet i kommunen förutsätter.
Ett barn kan bli en klient som behöver särskilt stöd inom till exempel familjearbete eller socialt arbete inom handikappservice genom en bedömning av servicebehovet för barnfamiljer. Som en klient som behöver särskilt stöd får barnet tjänster enligt socialvårdslagen. Ett barn kan vara i behov av särskilt stöd, om barnets uppväxtförhållanden inte tryggar barnets hälsa eller utveckling, eller om barnet självt äventyrar sin hälsa eller utveckling. Behovet av särskilt stöd kan också bero på att barnet har särskilda svårigheter att söka och få behövliga social- och hälsotjänster på grund av kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning eller sjukdom, missbruk av berusningsmedel, samtidigt behov av flera stöd eller på grund av någon annan motsvarande orsak.
Bedömning av servicebehovet och utredning av behovet av barnskydd
Efter att ett barnskyddsärende har blivit anhängigt ska en socialarbetare omedelbart bedöma barnets eventuella brådskande behov av barnskydd och vid behov vidta brådskande barnskyddsåtgärder. Om det inte är uppenbart onödigt att inleda en bedömning av servicebehovet, ska den inledas senast den sjunde vardagen och färdigställas senast inom tre månader från det att ärendet blev anhängigt. På basis av bedömningen av servicebehovet kan familjen hänvisas till basservicen, särskilt stöd eller barnskyddet. En klientrelation inom barnskyddet börjar när en socialarbetare utifrån en bedömning av servicebehovet konstaterar att barnets uppväxtförhållanden äventyrar eller inte tryggar barnets hälsa eller utveckling, eller barnet genom sitt beteende äventyrar sin hälsa och utveckling.
Barn- och familjeinriktat barnskydd
Stödåtgärder inom öppenvården stödjer barnets positiva utveckling samt främjar förmågan och möjligheterna att fostra hos föräldrarna, vårdnadshavarna och personer som svarar för barnets vård och fostran. Stödåtgärderna baserar sig på en skriftlig klientplan. Det väsentliga är att stödåtgärderna motsvarar barnets och familjens individuella behov. Stödåtgärder inom öppenvården har alltid företräde framför omhändertagande och vård utom hemmet.
Om ett barn av skäl som anges i barnskyddslagen befinner sig i omedelbar fara, ska den vård och omsorg som barnet behöver som säkringsåtgärd ordnas i form av brådskande placering. Brådskande placering är ett allvarligt ingripande i familjens liv och privatliv, och därför är den en åtgärd som ska vidtas i sista hand, om det inte finns några andra möjligheter att trygga barnets situation.
Enligt barnskyddslagen är det organ som ansvarar för socialvården skyldigt att omhänderta barnet och ordna vård utom hemmet för barnet, om bristerna i barnets uppväxtförhållanden eller barnets beteende som utgör en fara för barnet förutsätter det och stödåtgärderna inom öppenvården inte är tillräckliga.
Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter ska tillsammans med parterna göra upp en klientplan som beaktar barnets individuella behov. I planen ska antecknas syftet med vården utom hemmet, dess mål och tillhörande stödåtgärder. Klientplanen för vård utom hemmet kompletteras vid behov med en särskild plan för vård och fostran samt en klientplan riktad till föräldrarna.
Efter att vård utom hemmet eller en placering inom öppenvården som varat minst ett halvt år avslutats har barn och unga personer rätt till övergripande stöd inom eftervården. Den kommun som har ansvarat för att ordna vård utom hemmet är skyldig att även ordna eftervård. Den socialarbetare som ansvarar för barnets eller den unga personens angelägenheter svarar för uppgörandet av klientplanen för eftervården.