
Snabblänkar
Ordnande av läkarvård för äldre i serviceboende
Ordnande av läkarvård för äldre i serviceboende Pääsisältö
Enligt Valviras och regionförvaltningsverkens tillsynsobservationer har brister förekommit i ordnandet av läkarvård för äldre i enheter för serviceboende. På grund av stora variationer i ordnandet av läkarvård, både mellan olika kommuner och mellan privata tjänsteproducenter, har klienterna inte erbjudits tjänster på lika villkor. Också i sin konkurrensutsättning har kommunerna tillämpat varierande förfaranden.
Kommunerna ansvarar för ordnandet av läkarvård – med klienternas servicebehov som utgångspunkt
Kommunerna/samkommunerna har ansvaret för att ordna läkarvård för äldre klienter i serviceboende. Om tjänsterna produceras av en privat aktör ska kommunen/samkommunen avtala med tjänsteproducenten om ordnandet av läkarvård. Vetskap om vad som avtalats om läkartjänster hjälper kommunerna att verkställa sitt tillsynsansvar: det är i första hand kommunen som övervakar den socialservice som produceras inom dess område och ansvarar för att den tillhandahålls på ett ändamålsenligt sätt.
Ordnandet av läkarvård i enheter inom serviceboende avgörs alltid utifrån klienternas behov. Läkarvård ska finnas tillgänglig alltid när klienter behöver sådan. Läkarvård enbart i form av distanskonsultationer räcker inte till för att tillgodose patientens rättigheter.
Med tanke på klientsäkerheten och tillgången till hjälp i rätt tid är det särskilt viktigt att säkerställa, att en medicinsk bedömning av vårdbehovet och nödvändig medicinsk diagnostisering samt regelbunden uppföljning och utvärdering av läkemedelsbehandlingen utförs på behörigt sätt.
Lagstiftning som reglerar ordnandet av läkartjänster i serviceboende inom äldreomsorgen
Enligt kommunallagen kan kommunen eller samkommunen antingen själv producera de tjänster som omfattas av dess organiseringsansvar eller enligt avtal skaffa dem av andra tjänsteproducenter. När kommunen eller samkommunen skaffar lagstadgade tjänster av någon annan tjänsteproducent kvarstår organiseringsansvaret hos kommunen eller samkommunen.
Enligt socialvårdslagen avses med serviceboende boende och service som ordnas i en servicebostad. Servicen omfattar vård och omsorg enligt klientens behov samt verksamhet som upprätthåller och främjar funktionsförmågan. Inom serviceboende med heldygnsomsorg ordnas servicen enligt klientens behov dygnet runt. När boendeservice tillhandahålls ska det ses till att personens privatliv och rätt till medbestämmande respekteras och att hon eller han får behovsenliga rehabiliterings- och hälso- och sjukvårdstjänster.
Enligt lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre ska kommunen ordna högkvalitativa social- och hälsovårdstjänster för äldre personer i rätt tid och i tillräcklig omfattning med tanke på dessa personers servicebehov. Tjänsterna ska utföras så att de stöder äldre personers välbefinnande, hälsa, funktionsförmåga, förmåga att klara sig på egen hand och delaktighet. I syfte att förebygga behovet av annan service ska särskild vikt läggas vid tjänster som främjar äldre personers rehabilitering och vid tjänster i hemmet. Kommunen ska i första hand ge äldre personer långvarig vård och omsorg som stöder ett värdigt liv med hjälp av öppenvårdstjänster inom social- och hälsovården som ges i den äldre personens hem och med övriga öppenvårdstjänster inom social- och hälsovården. Dessa tjänster ska till innehåll och omfattning anpassas efter den äldre personens servicebehov vid respektive tillfälle.
Kommunen ansvarar för att det för en äldre person utarbetas en serviceplan som avses i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Utifrån bedömningen av en äldre persons funktionsförmåga ska det i serviceplanen bestämmas hurdan helhet av social- och hälsovårdstjänster som behövs för att stödja den äldre personens välbefinnande, hälsa, funktionsförmåga och förmåga att klara sig på egen hand och för att garantera att han eller hon får en god vård. Serviceplanen ska alltid ses över utan ogrundat dröjsmål när det sker sådana väsentliga förändringar i den äldre personens funktionsförmåga som påverkar hans eller hennes servicebehov.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska verksamheten inom hälso- och sjukvården baseras på evidens, god vårdpraxis och goda rutiner. Den ska vara högkvalitativ och säker och bedrivas på behörigt sätt. Den kommunala primärvården ska ansvara för samordningen av den samlade vården av en patient, om inte något annat särskilt avtalas. En kommun och en samkommun för ett sjukvårdsdistrikt ska se till att servicen för de invånare som den ansvarar för ordnas och är tillgänglig på lika villkor inom hela kommunen eller samkommunen.
Enligt lagen om patientens ställning och rättigheter har varje patient rätt till hälso- och sjukvård av god kvalitet samt rätt att få upplysningar om sitt hälsotillstånd, vårdens och behandlingens betydelse, olika vård- och behandlingsalternativ och deras verkningar samt om andra omständigheter som hänför sig till vården och behandlingen och som har betydelse då beslut fattas om hur patienten ska vårdas. Vården och behandlingen ska ges i samförstånd med patienten. Om en patient som har uppnått myndighetsåldern inte kan fatta beslut om vården eller behandlingen, ska hans lagliga företrädare, en nära anhörig eller någon annan närstående person höras före ett viktigt vårdbeslut i avsikt att utreda hurdan vård som bäst motsvarar patientens vilja.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska anteckna sådana uppgifter i journalhandlingar som behövs för att ordna, planera, tillhandahålla och följa upp vården och behandlingen av en patient.
Författningar
Kommunallag (410/2015) (finlex.fi)
Socialvårdslag (1301/2014) (finlex.fi)
Lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre (980/2012) (finlex.fi)
Lag om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000) (finlex.fi)
Hälso- och sjukvårdslag (1326/2010) (finlex.fi)
Lag om patientens ställning och rättigheter (785/1992) (finlex.fi)
Se även
Valviras och regionförvaltningsverkens inspektionsbesök i äldreboenden – likartade problem upprepades på många ställen (Valviras webbnyhet 18.3.2019) (valvira.fi)
Regionförvaltningsverket i Södra Finlands styrningsbrev till kommunerna (februari 2019) (avi.fi)
Kontakt
Reija Kauppi
jurist
tfn 0295 209 429
Mervi Tiri
överinspektör
tfn 0295 209 341
fornamn.efternamn(at)valvira.fi