
Inhemska adoptioner
Inhemska adoptioner Huvudtext
Adoption av ett barn som är bosatt i Finland förutsätter alltid adoptionsrådgivning. Vill man adoptera ett främmande barn i hemlandet förutsätts tillstånd av adoptionsnämnden. Ansökan om tillstånd görs av adoptionssökandena och riktas till adoptionsnämnden. Tillhandahållaren av adoptionsrådgivning lämnar in en utredning till nämnden som utarbetats i samband med adoptionsrådgivningen om sökandens lämplighet som adoptionssökande samt eventuella andra behövliga bilagor. Adoptionsnämnden beviljar rätt för högst två år i sänder. Tillståndets giltighetstid kan på ansökan förlängas.
Adoptionstillstånd behövs inte vid inhemsk adoption om maken under äktenskapet eller efter att äktenskapet upplösts på grund av den andra makens död ensam vill adoptera den andra makens barn, eller om barnet, som kommit till sökanden i annat syfte än adoptionssyfte, varaktigt har vårdats och uppfostrats av sökanden.
Med adoption inom familjen avses en situation där maken adopterar den andra makens barn. Motsvarande förfarande tillämpas när en person som lever i ett registrerat partnerskap adopterar den andra partens barn. Adoptioner inom familjen kräver inte tillstånd av adoptionsnämnden, utan endast att den utredning som gjorts under adoptionsrådgivningen lämnas in till adoptionssökanden.