
Adoption
Adoption
Syftet med adoption är att främja barnets bästa genom att ett förälder–barn-förhållande fastställs mellan den som ska adopteras och adoptionssökanden.
Vid alla beslut och åtgärder som gäller adoption av ett minderårigt barn ska barnets bästa komma i främsta rummet. När barnets bästa bedöms ska särskild uppmärksamhet fästas vid hur barnet bäst kan garanteras en varaktig familj samt en harmonisk utveckling och välfärd, om barnet inte kan växa upp i sin egen familj.
Adoptionsnämnden
Adoptionsnämnden fungerar som en särskild sakkunnig-, tillstånds- och tillsynsmyndighet i adoptionsärenden samt som en sådan centralmyndighet som avses i Haagkonventionen om internationella adoptioner.
Adoptionsnämnden beviljar tillstånd både till inhemsk och till internationell adoption. Dessutom beviljar adoptionsnämnden tillstånd att tillhandahålla internationell adoptionstjänst samt utövar tillsyn över adoptionstjänstorganens verksamhet. Läs mer om adoptionsnämndens uppgifter.
Krav på adoptionstillstånd
När en person som är bosatt i Finland vill adoptera ett barn under 18 år ska tillstånd till adoption i princip alltid ansökas. Dessa situationer är följande:
- Adoptionssökanden bor i Finland och ska adoptera ett barn i Finland via inhemsk adoption.
- Adoptionssökanden bor i Finland och ska adoptera ett barn från utlandet via ett finländskt tjänstorgan (ett främmande barn eller ett släktingbarn).
- Adoptionssökanden bor i Finland och ska adoptera ett barn från utlandet utan ett finländskt tjänstorgan (ett främmande barn eller ett släktingbarn).
Tillstånd till adoption behövs dock inte vid inhemska adoptioner, om sökanden ska adoptera
- sin makes eller makas barn (s.k. adoption inom familjen) eller
- ett barn som redan tidigare varaktigt har vårdats och uppfostrats av sökanden, till exempel som fosterbarn eller
- en myndig person (förutsättningen är, att den som ska adopteras har gett sitt samtycke och att hen som minderårig vårdats och uppfostrats av adoptionssökanden eller att det på annat sätt då den som ska adopteras varit minderårig uppstått en varaktig relation mellan hen och sökanden, som är jämförbar med relationen mellan ett barn och dennes förälder). Den behöriga myndigheten som ansökan riktas till är tingsrätten i adoptionssökandens region. Mer information fås av domstolsverket.
Adoptionsprocessen och blanketter
Adoptionsnämndens mötestider
Författningar
Publikationer
Adoptionnämndens verksamhetsberättelse 2017 (pdf)
Adoptionsnämndens verksamhetsberättelse 2016 (pdf)
Adoptionsrådgivning. Handbok för tillhandahållare av adoptionsrådgivning. Social- och hälsovårdsministeriets publikationer (stm.fi) (på finska)
Statistik
Se även
Anmälningsskyldighet (pdf)
SHM:s meddelande 19.12.2018: Höjningar av adoptionsbidraget vid internationell adoption (stm.fi)
Kontakt
E-post
Chef
Irene Pärssinen-Hentula
adoptionsnämndens ordförande
tfn 0295 209 247
fornamn.efternamn@valvira.fi
Jurist
Arttu Malava
adoptionsnämndens vice ordförande
Tfn 0295 209 231
fornamn.efternamn@valvira.fi
Jurist
Johanna Huovinen
adoptionsnämndens sekreterare
Tfn 0295 209 626
fornamn.efternamn@valvira.fi
Överinspektör
Minna Malviniemi
adoptionsnämndens sekreterare
tfn 0295 209 611
fornamn.efternamn@valvira.fi
Adress:
Adoptionsnämnden
Valvira
PB 43
00521 Helsingfors