
Snabblänkar
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet Huvudtext
De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna och vattentjänstverken ska på förhand ha beredskap för eventuella störningssituationer som orsakas hushållsvattenburna sanitära olägenheter. Störningssituationer som äventyrar hushållsvattnets kvalitet kan ha ursprunget i bland annat aktiviteter eller olyckor på råvattnets tillrinningsområde, sårbart läge av vattentäkter, störningar i vattenledningsnät eller i anordningar för upptag eller behandling av vatten, naturfenomen som ösregn eller översvämningar, mänskliga faktorer, vandalism eller åtkomststörningar som avbrott i strömförsörjning eller datakommunikationsförbindelser.
Anvisningarna på denna webbplats presenterar praktiska tillvägagångssätt för verksamheten i olika störningssituationer som hotar hushållsvattnets kvalitet och i situationer där hushållsvattnet har förorenats. Man ska veta hur man ska gå tillväga i lägen då hushållsvattnet har förorenats med sjukdomsalstrande mikrober, skadliga ämnen, radioaktiva ämnen, eller blågrönalger eller toxiner som de producerar. I anvisningarna beskrivs samarbetet mellan myndigheterna, verksamhetsutövare och tredje sektorn (FRK, Vapepa) samt ansvar för utredning av en aktuell situation. I anvisningarna används hyperlänkar till andra anvisningar, direktiv och handböcker på webben. I bilagorna till anvisningarna ges mer information om de mikrober som indikerar intestinala föroreningar och som orsakat epidemier via hushållsvatten. I anvisningen om kommunikation finns det underlag för varningsmeddelanden och kokuppmaningar, samt Tavastehus stads meddelandemallar för perioder av mikrobiologiska föroreningar, översatta till flera olika språk. Valvira utarbetar anvisningar och förnyar dem efter behovet. I enlighet med 8 § i hälsoskyddslagen (763/1994) utgör anvisningarna Tillstånds- och tillsynsverkets för social- och hälsovården, Valviras, plan för tryggande av hushållsvattnets kvalitet vid olyckor och i andra motsvarande exceptionella situationer.
Med systemet WSP för riskkontroll kan anläggningarna identifiera faror kring vattenproduktionen och sin verksamhetsmiljö, faror i allt från tillrinningsområdena för råvattnet via vattentäkterna, vattenbehandlingen och vattendistributionen till konsumenternas kranar. För alla sådana identifierade faror som inte helt och hållet kan uteslutas ur systemet för riskkontroll ska man utarbeta handlingsanvisningar för återgång till normalläget. Enligt 15 a § i vattentjänstlagen (119/2001) ska vattentjänstverken och de anläggningar som levererar vatten till dem utarbeta och uppdatera en plan för beredskap för störningssituationer och vidta de åtgärder som behövs enligt planen. Vattenförsörjningspoolen har publicerat en handbok om beredskap för störningssituationer i vattenförsörjningen. Till stöd för den egentliga verksamheten i störningssituationer och dess planering finns det i bilagorna till handboken mallar för verksamhetskort som framskrider i tidsordning. Anvisningarna som publicerats på denna webbplats kan tas till hjälp när man planerar verksamhetskort.
En i enlighet med 12 och 13 § i hushållsvattenförordningen (1352/2015) utarbetad plan för tryggande av hushållsvattnets kvalitet i exceptionella situationer är en del av den i 8 § i hälsoskyddslagen (763/1994) avsedda planen för miljö- och hälsoskyddet i exceptionella situationer, som är bunden till den kommunala beredskapsplanen. Kommunala hälsoskyddsmyndighetens plan för tryggande av hushållsvattnets kvalitet i exceptionella situationer ska framför allt samordnas med beredskapsplanerna vid vattentjänstverken i regionen.
Anvisningar
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet - Skadliga ämnen (pdf, uppdaterad 1.7.2022)
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet – Radioaktiva ämnen (pdf)
Förfaranden för tryggande av hushållsvattnets kvalitet – Kommunikation (pdf)
Bilagor, meddelandemallar:
Bilaga 1. Meddelandemall för kokuppmaning (Word)
Bilaga 2. Meddelandemallar på finska (Word)
Bilaga 3. Meddelandemallar på svenska (Word)
Bilaga 4. Meddelandemallar på engelska (Word)
Bilaga 5. Meddelandemallar på estniska (Word)
Bilaga 6. Meddelandemallar på ryska (Word)
Bilaga 7. Meddelandemallar på arabiska (Word)
Bilaga 8. Meddelandemallar på somaliska (Word)
Bilaga 9. Meddelandemallar på kurdiska (Word)
Bilaga 10. Meddelandemallar på turkiska (Word)
Bilaga 11. Meddelandemallar på dariska (Word)
Bilaga 12. Meddelandemallar på farsiska (Word)
Bilaga 13. Meddelandemallar på thai (Word)
Bilaga 14. Meddelandemallar på lettiska (Word)
Bilaga 15. Meddelandemallar på franska (Word)
Bilaga 16. Meddelandemallar på polska (Word)
Bilaga 17. Meddelandemallar på nordsamiska (Word)
Bilaga 18. Meddelandemallar på enaresamiska (Word)
Bilaga 19. Meddelandemallar på koltasamiska (Word)
Bilaga 20. Meddelandemallar på norska (Word)
Kontakt
överinspektör
tfn 0295 209 621
fornamn.efternamn@valvira.fi