
Snabblänkar
Boendehälsa
Boendehälsa
Med boendehälsa avses hälsosamma förhållanden i bostäder, dagvårds- och skollokaler, läroanstalter, barnhem, äldrehem och andra motsvarande offentliga lokaler.
Om du misstänker sanitära olägenheter i bostaden eller i något annat motsvarande vistelseutrymme, ta alltid först kontakt med fastighetsägaren eller parten som svarar för fastighetens skötsel (oftast disponenten). Med en sanitär olägenhet avses en sjukdom som kan fastställas hos en människa, någon annan hälsostörning eller förekomst av en faktor eller ett förhållande som kan sänka hälsosamma förhållanden i livsmiljön för befolkningen eller en individ.
Ansvaret för utredningen av eventuella sanitära olägenheter och för reparationer tillfaller den som orsakat olägenheten. Om det uppstår tvister med ägaren till en fastighet om existensen av olägenheter eller om behovet av reparationer, kan kommunala hälsoskyddsmyndigheten åta sig att handlägga ärendet och inspektera lokalerna.
Social- och hälsovårdsministeriet har med stöd av hälsoskyddslagen utfärdat en förordning (545/2015) om sanitära förhållanden i bostäder och andra vistelseutrymmen. Med sanitära förhållanden avses de fysikaliska (t.ex. temperatur, fuktighet, ventilation, buller), kemiska (t.ex. koldioxid, os, formaldehyd) och biologiska (t.ex. mikrobflora) förhållandena i en bostad eller ett annat vistelseutrymme.
I samma förordning föreskrivs det också om kompetenskraven för utomstående sakkunniga. Förordningen trädde i kraft den 15 maj 2015.
I Valviras anvisning för tillämpning av förordningen om boendehälsa ges det detaljerade tolkningar av förordningen om boendehälsa samt praktiska exempel på hur den tillämpas. Tillämpningsanvisningen är avsedd för de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna och andra sakkunniga i branschen. Tillämpningsföreskriften har publicerats i form av en webbpublikation i fem delar.)
Anvisning för tillämpning av förordningen om boendehälsa
Del 1 Paragraferna 1–10 i förordningen om boendehälsa (pdf)
Del 2 Paragraferna 11–13 i förordningen om boendehälsa (pdf)
Del 3 Paragraferna 14–19 i förordningen om boendehälsa (pdf)
Del 4 Paragraf 20 i förordningen om boendehälsa (pdf)
Del 5 Paragraf 21 i förordningen om boendehälsa (pdf)
Bilaga 1 AHOT-blankett byggnadshälsoexpert BHE (word)
Bilaga 2 AHOT-blankett expert på inomhusluft SISA (word)
Bilaga 3 AHOT-blankett expert på fuktskador i byggnader KVKT (word)
Kontakt
Titta Manninen
överinspektör
boendehälsa
tfn. 0295 209 398
fornamn.efternamn@valvira.fi