
Beredskap inom miljöhälsovården
Beredskap inom miljöhälsovården
Enligt hälsoskyddslagen (763/1994) hör det till kommunens uppgifter att försäkra en hälsosam livsmiljö. Med skyddsförpliktelsen förknippas väsentligt styrning och rådgivning av hälsoskyddsmyndigheten i frågor gällande hälsoskydd.
Kommunens hälsoskyddsmyndighet bör i samarbete med andra myndigheter och institutioner i förväg bereda sig på sådana beredskaps- och försiktighetsåtgärder, som är nödvändiga för att förebygga, lösa och avlägsna hälsofaror förorsakade av olyckor och andra specialsituationer (HsL 8 §).
Hälsoskyddsmyndigheten kan i kommunen också ge enstaka förbud och föreskrifter, nödvändiga för att förebygga eller avlägsna hälsofaror, samt allmänna föreskrifter för att förebygga hälsofaror och övervaka sanitära förhållanden (HsL 51 §). I situationer där en sanitär olägenhet som avses i 51 § breder ut sig över ett vidsträckt område eller annars är speciellt betydelsefull, kan Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) eller regionförvaltningsverket inom sitt verksamhetsområde meddela föreskrifter som är nödvändiga för att avhjälpa eller förebygga uppkomsten av den sanitära olägenheten.
Guider angående beredskap och kriskommunikation
YTS 2017. Säkerhetsstrategi för samhället (Säkerhetskommittén)
Handbok om varningsmeddelanden (Inrikesministeriet)
Beredskapsverksamhet och kontinuitetshantering i kommunen
Anvisningar som gäller vid strålningsläge (Inrikesministeriet)
Exceptionella situationer inom miljöhälsan (SHM)
Kunnan valmiussuunnitelman yleisen osan malli ja ohje sen käyttöön (endsast på finska)
Utredningar och anvisningar gällande beredskap inom vattenförsörjningen