
Personer som avlagt grundexamen för läkare i en annan EU/EES-stat men saknar yrkespraktik
Personer som avlagt grundexamen för läkare i en annan EU/EES-stat men saknar yrkespraktik
Enligt en ändring av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården beviljar Valvira på ansökan rätt för viss tid att utöva läkaryrket i Finland under ledning och tillsyn av en skriftligen utsedd legitimerad yrkesutbildad person med rätt att självständigt utöva yrket i fråga. Rätten att utöva yrke beviljas en person som avlagt grundexamen för läkare i en sådan EU- eller EES-stat, där avlagd yrkespraktik efter examen är en förutsättning för rätten att utöva läkaryrket.
Syftet är att möjliggöra yrkespraktik i Finland efter avlagd examen, om ursprungslandet godkänner praktik som avläggs utomlands. Med ursprungsland avses den stat där personen avlagt grundexamen för läkare.
Rätten att utöva yrke beviljas för tre år. Tiden kan av grundad anledning förlängas. Som grundad anledning betraktas till exempel yrkespraktikantens föräldraledighet, sjukdom eller beväringstjänst.
Under den tid som rätten att utöva yrke är i kraft kan personen även tillfälligt vara verksam i andra läkaruppgifter under ledning och tillsyn av en skriftligen utsedd legitimerad yrkesutbildad person med rätt att självständigt utöva yrket i fråga.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska ha sådana muntliga och skriftliga språkkunskaper som behövs för att personen kan klara av sina uppgifter. Arbetsgivaren ska försäkra sig om att den yrkesutbildade personens språkkunskaper är på den nivå som arbetsuppgifterna förutsätter.
Ansökan
Tidsbestämd läkarlegitimation ansöks hos Valvira med en ansökningsblankett, till vilken bifogas:
-
dokument som bevisar personens medborgarskap och identitet samt
-
examensbevis och dess bilaga
-
Kom ihåg att nämna i ansökningsblanketten att du ansöker tidsbegränsad läkarlegitimation för att genomföra yrkespraktik
Valvira kan vid behov begära en tilläggsutredning. Observera att Valvira varken återlämnar eller kopierar handlingar.
Du kan anhängiggöra din ansökan genom att lämna in kopior av ansökningsbilagorna. Valvira kan dock senare komma att kräva att officiellt bestyrkta kopior av ovan nämnda ansökningsbilagor lämnas in.
Om Valvira begär in officiellt bestyrkta kopior, ordnas dessa av notarius publicus i Finland eller i någon annan EU/EES-stat eller av en finsk representation utomlands. Även kopior som bestyrkts med apostille av en utländsk myndighet godkänns. Kopiorna ska lämnas in med notarius publicus eller representationens ursprungliga stämpel och underskrift.
Avläggande av yrkespraktik
Under den tid som rätten att utöva yrke är i kraft kan personen avlägga sin yrkespraktik helt eller delvis i Finland enligt de riktlinjer om yrkespraktik som publicerats i utbildningslandet. Sökanden ska före ansökan om tidsbestämd legitimation själv säkerställa hos de behöriga myndigheterna i ursprungslandet, att arbetet som utförs under den tid som den tidsbestämda legitimationen gäller uppfyller de krav på yrkespraktik som ställs i ursprungslandet. Efter att med hjälp av tidsbestämd legitimation ha avlagt yrkespraktiken i Finland ansöker personen självständigt om erkännande av yrkespraktiken, inledningsvis hos myndigheterna i ursprungslandet. Först efter att ursprungslandet har godkänt yrkespraktiken som avlagts i Finland kan personen ansöka om slutlig rätt att utöva läkaryrket i Finland på basis av systemet för automatiskt erkännande i direktivet om erkännande av yrkeskvalifikationer.
I alla situationer ligger det på sökandens ansvar att reda ut huruvida ursprungslandet godkänner praktik som genomgås utomlands. Valvira ansvarar inte för de situationer som uppstår av att sökanden har försummat sin utredningsskyldighet och att ursprungslandet vägrar godkänna praktik som avlagts i Finland.
Uppgifter för den skriftligen utsedda handledaren
För den person som beviljats begränsad rätt att utöva yrke ska skriftligen utses en legitimerad läkare med rätt att självständigt utöva yrket, som leder och övervakar personens arbete. Läkaren ska vara anställd vid samma verksamhetsenhet. Läkaren som utses till handledare ska de facto följa, handleda och övervaka personens arbete. Ledningen och övervakningen behöver dock inte ske direkt, och förutsätter alltså inte en kontinuerlig närvaro av handledaren.
Personens färdighet för olika uppgifter och behovet av ledning i dessa uppgifter måste bedömas i verksamhetsenheten. Arbetsgivaren är ansvarig över att anställda har förutsättningar att handla sina uppgifter. Arbetsgivarens plikt är att döma arbetarens färdighet fall för fall och också det hurdana uppgifter den anställda har tillräckliga förutsättningar för att handla.
Valvira på pekar ändå att på grund av patientsäkerheten är det viktigt att hälso- och sjukvårds yrkesutbildade personen som bedömer behovet av vårdandet både i normala hälsocentral verksamhet och i akutmottagningen måste ha uppgiftens förutsatta kunskaper och erfarenhet. Arbetsgivaren måste sköta om uppgiftens förutsatta skolning, ledning och övervakning.
Om studierna i medicin har inletts före 1.1.2012
Den som har inlett sina studier i medicin före 1.1.2012 kan under den tid yrkesutövningsrätten är i kraft söka sig till ett universitet för att genomgå en treårig särskild allmänläkarutbildning (YEK). Efter avlagd YEK får sökanden ett intyg över genomförd utbildning. Därefter beviljar Valvira på ansökan rätt att självständigt utöva läkaryrket i Finland.
I fråga om det ovannämnda alternativet ska sökanden dock notera att grundutbildningen för läkare, om den består av läkarexamen i en stat och treårig praktik i en annan stat som eventuellt inte uppfyller de krav för praktik som gäller i ursprungsstaten, inte nödvändigtvis erkänns senare i en annan EU/EES-stat.