
Ordnandet av anpassningsperioden
Ordnandet av anpassningsperioden
På den här sidan finns sammanställd information och bakgrund till hur anpassningsperioden ordnas praktiskt.
Om det finns väsentliga skillnader mellan den utbildning som sökanden genomgått och den finländska utbildningen, meddelar Valvira ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer. I det villkorliga beslutet om erkännande föreskrivs kompensationsåtgärder för att kompensera skillnaderna. Anpassningsperioden är den ena av de kompenserande åtgärderna.
Slutgiltig rätt att utföra yrket kan beviljas först efter att sökanden genomfört den föreskrivna kompensationsåtgärden med godkänt resultat. Efter att kompensationsåtgärden har genomförts måste rätt att utföra yrket ansökas igen.
Se länken Kompensationsåtgärder.
Allmänt om anpassningsperioden
- En person som fått villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer är behörig i sitt utbildningsland, men utbildningen skiljer sig från den finländska utbildningen.
- Sökanden måste själv ordna arbetsplats för anpassningsperioden.
- Sökanden och arbetsgivaren/handledaren ingår ett avtal om anpassningsperioden, som Valvira godkänner.
- Under anpassningsperioden arbetar personen med tillstånd av Valvira som en yrkesutbildad person under handledning och tillsyn av en annan yrkesutbildad person.
- Personen som genomför en anpassningsperiod ska vara direkt anställd av huvudmannen för verksamheten.
- Anpassningsperioden kan genomföras i en hälso- och sjukvårdsenhet, som åsyftas i 2 § 4 mom. i lagen om patientens ställning och rättigheter, eller en verksamhetsenhet inom socialvården som tillhandahåller anstaltsvård i enlighet med 24 § i socialvårdslagen.
- Anpassningsperioden kan innefatta kompletterande utbildning som ges i form av arbetsgivarens fortbildning eller på sedvanligt sätt genom inlärning i arbetet.
- Arbetsgivaren beslutar om lönen för anpassningsperioden.
- Anpassningsperioden genomgås på finska eller svenska. Anpassningsperioden kan inledas först när personen har sådana tillräckliga språkkunskaper som arbetsuppgifterna förutsätter. Arbetsgivaren är ansvarig för att säkerställa att sökanden har tillräckligt goda språkkunskaper innan anpassningsperioden börjar.
Handledare för anpassningsperioden
Handledaren ska ha rätt att utöva det aktuella yrket i Finland och minst fem års yrkeserfarenhet.
Handledaren ska följa upp, handleda och övervaka verksamheten för personen som genomgår en anpassningsperiod och utan dröjsmål ingripa i eventuella brister i yrkesutövningen. Arbetsgivaren ansvarar för att ordna handledning och tillsyn samt bedömer vad som är tillräcklig handledning och tillsyn för personen i fråga. Handledaren bedömer personens kunnande och ger Valvira ett utlåtande om personens förmåga och skicklighet att utöva yrket. Utlåtandet ges efter att anpassningsperioden avslutats. I utlåtandet ska anges om vissa väsentliga skillnader eller ämnesområden som saknats inte har kunnat fullgöras på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden.
Om sökandens verksamhet under anpassningsperioden riskerar att äventyra patientsäkerheten ska handledaren utan dröjsmål anmäla detta till Valvira. Valvira kan förordna att anpassningsperioden ska avbrytas. Utlåtande ska ges även om anpassningsperioden har avbrutits av personen själv eller av arbetsgivaren.
Innan anpassningsperioden inleds behövs:
- Ett villkorligt beslut om erkännande, där de delområden specificerats för vilka kompetensen hos vederbörande person ska fastställas.
- Ett avtal om anpassningsperiod för yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som utbildats i EU/EES-land.
- Sökanden fyller i blanketten tillsammans med arbetsgivaren/handledaren och skickar den till Valvira minst tre veckor före planerat inledningsdatum.
- Genom avtalet om anpassningsperioden förbinder sig arbetsgivaren och handledaren att ansvara för att de villkor som uppges i avtalet på ett godtagbart sätt kan uppfyllas under anpassningsperioden.
- Om anpassningsperioden genomförs i etapper vid olika verksamhetsenheter eller under ledning av flera handledare, ska ett separat avtal göras upp för varje delperiod.
3. Registreringsintyg över anpassningsperioden
- Valvira skickar ett registreringsintyg till sökanden när Valvira godkänt arbetsplatsen och handledaren för anpassningsperioden och registrerat anpassningsperioden i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Terhikki.
- Registreringen går att kontrollera i den offentliga informationstjänsten JulkiTerhikki under den tid som registreringen är giltig.
Observera att arbetet för anpassningsperioden kan inledas först efter att personen har lämnat in avtalet och registrerats i Terhikki.
Författningar
Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994)
Förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (564/1994)
Lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer (1384/2015)
Direktivet om yrkeskvalifikationer 2005/36/EG