
Snabblänkar
Arbetsgivare inom hälso- och sjukvården
Arbetsgivare pääsisältö
Valvira påminner arbetsgivare om att de ska säkerställa att en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården har rätt att vara verksam i en yrkesutbildad persons uppgifter/rätt att utöva yrket.
Valvira upprätthåller centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (Terhikki). Arbetsgivaren kan kontrollera yrkesbehörigheten hos en yrkesutbildad person i Terhikki-registrets offentliga informationstjänst (JulkiTerhikki). Det är viktigt att observera att det kan finnas flera yrkesutbildade personer med samma namn. I oklara fall kan man ringa eller skicka e-post till Valvira (terhikki[at]valvira.fi) för att reda ut saken. Uppgifterna i Terhikki-registret uppdateras en gång per dygn.
Av de studerade branscherna är endast medicine, odontologie och farmacie studerande införda i JulkiTerhikki.
De som fått yrkesbeteckning på basis av utbildning finns inte nödvändigtvis med i JulkiTerhikki
Alla yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården behöver inte Valviras godkännande för att få använda sin yrkesbeteckning. En del får rätt att använda yrkesbeteckningen direkt på basis av sin examen. Sådana yrkesutbildade personer som har rätt att använda yrkesbeteckning på basis av en så kallad reglerad utbildning är till exempel närvårdare som fått sin utbildning i Finland. Av dem har inte alla meddelat sina uppgifter till Valviras register, men de är trots det yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
Arbetsgivaren ansvarar för att en anställd studerande har förutsättningar att arbeta i sina uppgifter
Det är arbetsgivarens skyldighet att separat från fall till fall bedöma den studerandes färdigheter och vilka uppgifter han eller hon har tillräckliga förutsättningar att klara av. Om den anställda studerandes modersmål inte är svenska eller finska ska arbetsgivaren även bedöma personens språkliga färdigheter för den tilltänkta uppgiften. Arbetsgivaren ska också i förväg tillräckligt noggrant bestämma den studerandes arbetsuppgifter, ansvar, gränser för verksamheten och andra förpliktelser. Dessutom ska arbetsgivaren säkerställa att studierna har avlagts med godkänt resultat. Också i sådana fall där den studerande rekryteras av ett personaluthyrningsföretag ska verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvård själv bedöma ovannämnda kriterier.
Varje studerande som är verksam i uppgifter för en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska ha en utnämnd handledare
Verksamhetsenheten för hälso- och sjukvård eller socialvård ska skriftligen utse en handledare för den studerande. Handledaren ska arbeta vid samma verksamhetsenhet som den studerande. Handledaren ska vara en legitimerad yrkesutbildad person som har rätt att självständigt utöva yrket i fråga. Till exempel en person som studerar för att bli munhygienist ska som handledare ha en legitimerad munhygienist och en sjukskötarstuderande ska ha en legitimerad sjukskötare som handledare. Handledaren ska ha tillräcklig praktisk erfarenhet. Handledaren ska följa, handleda och övervaka den studerandes verksamhet och genast ingripa vid eventuella missförhållanden och avbryta verksamheten om patientsäkerheten äventyras.
Mer än tio år ska inte ha förflutit från det att studierna inleddes
En studerande får inte heller tillfälligt vara verksam i någon av de ovannämnda yrkesutbildade personernas uppgifter om mer än tio år har förflutit från det att studierna inleddes.
Personen betraktas inte som studerande om studierna har avbrutits eller om personen av någon anledning inte är inskriven vid läroanstalten.
Som Studerande får man endast verka på hälso- och sjukvårds och socialvårds verksamhetsenheter
Med studierätt får man endast verka på verksamhetsenhet för hälso- och sjukvård eller vid en verksamhetsenhet inom socialvården som ger anstaltsvård. Till exempel är det inte möjligt att verka i skolpsykologens uppgifter om uppgifterna i kommunen är placerade under bildningssektorn.
Rätt att vara verksam i uppgifter för en legitimerad yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning
Uppgifter för en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården med skyddad yrkesbeteckning kan även handhas av andra än de som studerar för yrket i fråga. När en person anställs att vara verksam i uppgifter för en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning ansvarar arbetsgivaren för att den valda personen har förutsättningar att arbeta i den tilltänkta uppgiften.
Europeiskt yrkeskort kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter:
I första hand per e-post till adressen terhikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11. Tfn 0295 209 550
Författningar
- Förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (finlex.fi)
- Statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (finlex.fi)
- Förordningen om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden (finlex.fi)
Se även
På Valviras webbsida Studerande ges närmare information om medicine studerandes och andra studerandes inom hälso- och sjukvårdsområdet rätt att tillfälligt vara verksamma i legitimerade yrkesutbildade personers uppgifter (valvira.fi).
På Valviras webbsida Rätt att förskriva läkemedel ges närmare information t.ex. om sjukskötares begränsade förskrivningsrätt (valvira.fi).
Kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter:
I första hand per e-post till adressen terhikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11. Tfn 0295 209 550