
Uppgifter om begränsning av yrkesrätten
Uppgifter om begränsning av yrkesrätten Huvudtext
Allmänt
Valviras roll- och attributtjänst ger inte all information om begränsningar. Valviras begränsning av yrkesrättigheter kan hänföra sig till en yrkesrättslig ställning som kan vara begränsad. Till exempel har en studerande inom medicin eller odontologi inte rätt att förskriva läkemedel till sig själv och den studerande får endast förskriva läkemedel till de patienter som han eller hon vårdar på verksamhetsstället i fråga. Valviras roll- och attributtjänst ger inte uppgifter om begränsning till medicine studerande när det gäller förskrivning av läkemedel till sig själv. Mer information om förskrivningsrätt av läkemedel finns på Valviras webbplats.
Valviras begränsning av yrkesrättigheter kan hänföra sig till tillsynsnämndens avgörande. Valvira kan med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården begränsa en yrkesutbildad persons rätt att utöva yrket. Vid Valvira finns en nämnd för tillsyn över yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården där ärenden som gäller begränsningar och återkallande av yrkesrättigheten behandlas. Uppgifterna i tillsynsnämndens beslut införs struktureras i registret i uppgifterna om den yrkesrättighet som ska begränsas. De uppgifter om begränsning av yrkesrätten som införs i registret innehåller uppgifter om begränsningar i fråga om till exempel förskrivning av läkemedel eller annan yrkesutövning och deras giltighet och publiceras i Valviras roll- och attributdatatjänst.
- Kodsystem som gäller Valviras noteringar om tillsyn publiceras på den nationella kodservern för social- och hälsovården.
- Samma person kan ha flera separata begränsningar, vilket framgår av skillnaderna i begränsningstexternas innehåll och begränsningarnas ikraftträdande. Struktureringen av ett enda begränsningsbeslut kan dock ge upphov till flera begränsningsrader, som alla hör samman med samma begränsningstext. Till exempel ska förskrivning av läkemedel alltid förhindras programmatiskt om begränsningen baserar sig på ATC-kod eller ATC-grupp, begränsningen baserar sig på narkotikauppgift eller HCI-klassificering, begränsningen gäller förskrivning av läkemedel till minderåriga, begränsningen gäller förskrivning till sig själv, pro auctore eller om rätten att förskriva läkemedel har återkallats helt.
Ändringar kan göras i kodsystemen och användningen av dem, mer information om ändringarna finns till exempel under aktuellt på sidan för Valviras roll- och attributdatatjänst eller i meddelanden om kodsystemstjänsten under aktuellt på Institutet för hälsa och välfärds sida för kodsystemtjänsten.
Programmatiskt genomförda begränsningar
Programmatiskt genomförda begränsningar i patientdatasystemet är alltid strukturerade. I fråga om programmatiskt genomförda begränsningar bör det observeras, att alla begränsningar struktureras i nekande form oavsett på vilket sätt den textformade begränsningen är formulerad. De strukturerade begränsningsuppgifterna bildar en helhet som innefattar
- typ av begränsning (kodsystemet för allokering av begränsningsgrunderna).
- det egentliga målet för begränsningen samt en eventuell avgränsning av begränsningsobjektet.
Exempel på programmatiskt genomförda begränsningar:
- Om till exempel förskrivning av ett visst läkemedelspreparat har förbjudits helt och hållet, kan den egentliga begränsningen genomföras programmatiskt endast med hjälp av ATC-koder.
- Om begränsningen till exempel har avgränsats så att en läkare endast får förskriva läkemedel inom den offentliga hälso- och sjukvården, behövs koden för arbetsplats − arbetssätt för programmatisk begränsning.
- Om läkaren inte får förskriva ett visst preparat för sig själv, behövs förutom ATC-koden även läkemedelsförskrivarens personbeteckning, som kan fås till exempel genom en yrkesrättighetsförfrågan.
Patientdatasystemet ska stoppa recept som strider mot de programmatiskt genomförda begränsningarna och i en felanmälan visa begränsningstexten, ifall den yrkesutbildade personen försöker förskriva läkemedel i strid med begränsningen. Begränsningen genomförs programmatiskt i patientdatasystemet, om
- förskrivning av läkemedel förbjudits helt och hållet
- begränsningen baserar sig på ATC-kod
- begränsningen baserar sig på narkotikauppgift eller HCI-klassificering
- begränsningen gäller förskrivning av läkemedel för eget bruk (användaren av patientdatasystemet/förskrivningsobjektet identifieras)
- begränsningen gäller förskrivning av läkemedel till minderårig (receptmottagarens ålder är känd)
- yrkesutövningen har begränsats utgående från typ av verksamhetsställe
- begränsningen gäller alkoholpreparat
- begränsningen gäller pro auctore-recept (pro auctore-recept får inte förskrivas med elektroniskt recept)
Begränsningar i textform
En begränsning i textform måste kunna visas för användaren under sessionen även när det gäller programmatiskt genomförda begränsningar. Förskrivaren av läkemedel är själv skyldig att avstå från att förskriva recept som strider mot de begränsningar som anges i textform. Den som tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster är skyldig att i efterhand bland annat på basis av logguppgifter övervaka att de begränsningar som anges i textform iakttas. Uppgiften om begränsning visas i textform även när den inte kan genomföras programmatiskt, exempelvis förekommer förbud mot att behandla vissa sjukdomar eller ordinera läkemedel för behandling av dem. Om det finns en uppgift om begränsning hos förskrivaren av läkemedel, ska den för tillsyn registreras i patientdatasystemets loggar i enlighet med kravspecifikationen.
Behandling av begränsningsdata i apotekens datasystem
Rätten att förskriva läkemedel kontrolleras innan ett elektroniskt recept utfärdas och det är därför inte i första hand en uppgift för apoteken eller apotekens datasystem. Apotekssystemen har tillgång till uppgifter om yrkesrättigheter, om det finns oklarheter i uppgifterna om yrkesrättigheter, ska apotekspersonalen vid behov utreda läkemedelsförskrivarens uppgifter hos Valvira.
Uppgifter om begränsningar gällande verksamhetsställe i yrkesrättigheten
Patientdatasystemet ska kunna identifiera typ av verksamhetsställe (offentligt eller privat) och om applikationen används av en självständig yrkesutövare.
- Till exempel om rätten är begränsad till att en person endast får vara anställd vid en enhet inom den offentliga hälso- och sjukvården får personen inte förskriva läkemedel på något annat ställe än det aktuella verksamhetsstället, inte vara verksam som självständig yrkesutövare eller inom den privata sektorn.
- Till exempel tillstånd att vara verksam, där rätten att utöva yrket sker under ledning och tillsyn och alltid är tidsbegränsad. Tillstånd att vara verksam är begränsat till en viss verksamhetsenhet. Uppgift om verksamhetsställe ingår i uppgifterna om yrkesrättigheten i registret. Vid behov ska separat bekräftelse av arbetsgivaren användas för att säkerställa informationen (eller Valviras beslut om tidsbegränsad yrkesrättighet för ett visst verksamhetsställe). Personen får inte vara verksam som en självständig yrkesutövare och inte efter den utsatta tiden.