
Snabblänkar
Tjänster inom hälso- och sjukvården som ges på distans
Etäpalvelut sv pääsisältö
Distanstjänster innebär inom hälso- och sjukvården att undersökning av patienten, diagnostik, observation, uppföljning, vård och behandling samt vårdbeslut eller -rekommendationer baserar sig på uppgifter och dokument som förmedlas t.ex. via videoförbindelse på nätet eller med smarttelefon.
Anvisningen gäller mottagningsverksamhet som ordnas av en verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården, en privat serviceproducent (t.ex. företag av bolagsform) eller en självständig yrkesutövare, och där vårdtjänsterna ges till patienten på distans.
Förutsättningar för erbjudande av distanstjänster
Den som tillhandahåller distanstjänster ska ha adekvata lokaler, anordningar (inkl. kommunikationsförbindelser) och en sådan personal med lämplig utbildning som verksamheten förutsätter. Distanstjänsterna ska vara medicinskt sett adekvata och ta hänsyn till patientsäkerheten. De datasystem som används i distanstjänsterna för förmedling och lagring av patientdata ska uppfylla kraven i bestämmelserna om sekretess, dataskydd och informationssäkerhet. Ansvaret för dataskyddet och informationssäkerheten både i fråga om kommunikationsförbindelserna och hanteringen av personuppgifter som samlas in ligger hos den som tillhandahåller tjänsterna.
När distanstjänster ges är det viktigt att observera följande:
- Patienten ska ha gett sitt på vetskap baserade samtycke till att tjänsterna ges på distans.
- En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska omsorgsfullt bedöma om den service som behövs kan ges på distans. (Distanstjänster kan inte anses vara lämpliga, om en bedömning av vårdbehovet förutsätter fysisk undersökning av patienten eller för en sådan vårdsituation där en begränsning av patientens självbestämmanderätt kommer att bedömas och bli ett resultat av bedömningen.)
- En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska göra en individuell bedömning av huruvida patienten är lämplig att vårdas på distans.
- Patienten ska på ett tillförlitligt sätta identifieras, vilket kan ske åtminstone genom stark autentisering, varom föreskrivs i lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster (617/2009). Identifieringsmetoden ska kunna verifieras i efterhand.
- Tillbörliga journalanteckningar ska uppgöras om distanstjänsterna, och patientregistret ska upprätthållas enligt gällande författningar och bestämmelser.
- Patienten ska vid behov beredas möjlighet till ett individuellt mottagningsbesök eller hänvisas till mottagning på någon annan vårdplats.
- Den som tillhandahåller distanstjänster ska uppfylla bestämmelserna i lagstiftningen om ifrågavarande verksamhet samt även de krav som ställs i lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården (784/2021). Tillhandahållaren av distanstjänster ska bland annat uppgöra eller uppdatera en plan för egenkontroll enligt Institutet för hälsa och välfärds föreskrift (3/2021) där innehållet av distanstjänsterna beaktas.
Privata producenter av hälso- och sjukvårdstjänster och självständiga yrkesutövare
När distanstjänster tillhandahålls ska en privat serviceproducent och en självständig yrkesutövare ha ett tillstånd till eller en registrering av mottagningsverksamheten enligt lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990), som beviljats av tillståndsmyndigheten (t.ex. mottagningsverksamhet som hålls av en läkare, sjukskötare eller annan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården). Ovannämnda tillstånd eller anmälan ger en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården möjlighet att tillhandahålla vårdtjänster även på distans.
Om en privat serviceproducent eller en självständig yrkesutövare inte har ett gällande tillstånd eller en registrering för mottagningsverksamhet, ska tillståndsansökan eller anmälan lämnas in. En självständig yrkesutövare ska göra en anmälan om självständig yrkesutövning till regionförvaltningsverket (avi.fi).
Vid sidan av de sedvanliga ansökningshandlingarna ska sökanden, beroende på ansökan, sända tillståndsmyndigheten åtminstone en beskrivning av distanstjänsterna, varav framgår verksamhetsidé och verksamhetens huvudprinciper, vem tjänsterna riktas till, den tillförlitliga metoden för identifiering av patienten samt handlingsregler för remittering till ett individuellt mottagningsbesök.
Tillstånd till serviceproducenter beviljas av Valvira och regionförvaltningsverken
Valvira beviljar tillstånd till serviceproducenter som har verksamhet inom två eller flera regionförvaltningsverks områden. Serviceproducenter som verkar inom området för ett och samma regionförvaltningsverk får tillstånd av regionförvaltningsverket.
Mer information om ansökan av tillstånd hos Valvira: Ansökan om tillstånd (valvira.fi) samt
Ansökan om tillstånd hos regionförvaltningsverket och registrering av självständig yrkesutövare (avi.fi).
Författningar
Det finns inga täckande bestämmelser om distanstjänster i gällande lagstiftning. En reform av lagstiftningen om privat social- och hälsovård är under beredning.
Lag om privat hälso- och sjukvård 152/1990 (finlex.fi)
Förordning om privat hälso- och sjukvård 744/1990 (finlex.fi)
Social- och hälsovårdsministeriets förordning om privat hälso- och sjukvård 7/2006 (finlex.fi)
Lag om patientens ställning och rättigheter 785/1992 (finlex.fi)
Lag om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 (finlex.fi)
Lag om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården 784/2021 (finlex.fi)
Lag om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster 617/2009 (finlex.fi)
Se även
Privata hälso- och sjukvårdstjänster på Regionförvaltningsverkets webbplats: Privata hälso- och sjukvårdstjänster (avi.fi)