
Patientens ställning och rättigheter
Patientens ställning och rättigheter Huvudtext
Var och en som varaktigt bor i Finland har rätt till sådan hälso- och sjukvård som hans eller hennes hälsotillstånd förutsätter inom gränserna för de resurser som vid respektive tidpunkt står till hälso- och sjukvårdens förfogande.
Rätt till god hälso- och sjukvård samt till gott bemötande
Varje patient har rätt till hälso- och sjukvård av god kvalitet. Patienten ska bemötas så att hans övertygelse och integritet respekteras och hans människovärde inte kränks.
Patientens modersmål, kultur och individuella behov ska i mån av möjlighet beaktas i vården och bemötandet.
Hälso- och sjukvårdstjänster ska ges så att människor inte särbehandlas på grundval av till exempel ålder, hälsotillstånd eller funktionsnedsättning. Vårdbesluten får endast påverkas av medicinska orsaker. Grundlagens jämlikhetsbestämmelse förutsätter att var och en får tillräckliga hälso- och sjukvårdstjänster oberoende av vilken kommun personen är bosatt i.
Patienten har rätt till information som gäller honom själv
En patient ska självmant ges upplysningar om sitt hälsotillstånd. Patienten ska informeras om vilka vård- och behandlingsalternativ som finns, deras verkningar samt eventuella biverkningar. Patienten ska informeras om alla de omständigheter som hänför sig till vården och behandlingen och som har betydelse då beslut fattas om hans eller hennes vård.
Upplysningar ska dock inte ges mot patientens vilja. Upplysningar ska inte heller ges om läkaren anser det vara uppenbart, att de skulle medföra allvarlig fara för patientens liv eller hälsa. Enbart en misstanke om att uppgifterna skulle kunna skada patienten utgör inte en tillräcklig orsak till vägran att lämna upplysningar, om patienten önskar bli informerad.
Uppgifterna ska ges på ett sådant sätt att patienten i tillräcklig utsträckning förstår innebörden av dem. Om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården inte behärskar det språk som patienten använder eller om patienten på grund av hörsel-, syn- eller talskada inte kan göra sig förstådd, ska tolk anlitas i mån av möjlighet. Anteckning ska göras i journalhandlingarna om att uppgifter lämnats till patienten. Om uppgifter inte har lämnats till patienten ska orsaken till detta antecknas i journalhandlingarna.
Patienten har rätt att få veta de uppgifter som antecknats om honom eller henne i journalhandlingarna. Om patienten anser att uppgifterna är felaktiga kan han eller hon begära rättelse av dem.
Kontakt
Tillsyn över hälso- och sjukvården tfn. 0295 209 444, telefontiden på vardagar kl. 9-11