
Handräckning av polisen
Handräckning av polisen på basis av mentalvårdslagen
I situationer som avses i mentalvårdslagen kan en läkare i tjänsteförhållande be polisen om handräckning för att bistå vid transport av en person. För att man ska kunna bedöma uppdragets prioritet, polisens befogenheter och risker ska en begäran om handräckning till polisen utarbetas omsorgsfullt, samt innehålla tillräckliga och tydliga uppgifter.
Lagstiftning
I 31 § i mentalvårdslagen föreskrivs om handräckning av polisen. En läkare i tjänsteförhållande vid en hälsovårdscentral eller ett sjukvårdsdistrikt kan när en person ska föras till hälsovårdscentralen, ett sjukhus eller någon annan sjukvårdsenhet be polisen att bistå vid transporten på grund av att den som ska föras är våldsam eller av någon annan sådan orsak, när det har skrivits en observationsremiss för personen eller när personen ska transporteras till en verksamhetsenhet för att en observationsremiss ska skrivas.
Om en person som har tagits in för observation eller en tvångsintagen person avlägsnar sig olovligt från sjukhuset kan en läkare i tjänsteförhållande som arbetar vid sjukhuset be polisen om handräckning för att återföra personen till sjukhuset. Polisen är skyldig att ge handräckning även för att föra en person som förordnats till sinnesundersökning till sjukhus, om hen uteblir från undersökningen den dag som bestämts för undersökningen.
En läkare som anhåller om polisens handräckning ska stå i tjänsteförhållande till staten, en kommun eller samkommun.
I 30 § i mentalvårdslagen föreskrivs om polisens handlingsskyldighet. Om polisen påträffar eller får veta om en person som sannolikt kan tvångsintas till vård är polisen skyldig att anmäla saken till hälsovårdscentralen. I mycket brådskande fall är polisen skyldig att omedelbart sända personen till hälsovårdscentralen för undersökning.
Inlämnande av begäran om handräckning
En begäran om handräckning till polisen ska utarbetas omsorgsfullt. Begäran ska innehålla tillräckliga och tydliga uppgifter som gör det möjligt att snabbt utföra uppgiften, bedöma polisens befogenheter och bedöma riskerna. Den läkare som är i tjänsteförhållande vid hälsovårdscentralen eller vid sjukvårddistriktet har befogenhet att besluta om personen ska transporteras till verksamhetsenheten för att observationsremissen ska skrivas. Valvira uppmuntrar den som begär handräckning och polisen att vid behov kommunicera med varandra, om grunderna för begäran om handräckning förblir oklara. Valvira anser att många av de situationer som kräver att man gör en observationsremiss för patienten är av mycket brådskande natur.