
Begränsning av de grundläggande fri- och rättigheterna under vård oberoende av patientens vilja
Begränsning av de grundläggande fri- och rättigheterna under vård oberoende av patientens vilja
Mentalvårdslagen innehåller detaljerade bestämmelser om begränsning av patientens grundläggande fri- och rättigheter medan vård och undersökning oberoende av patientens vilja pågår. Patientens självbestämmanderätt och andra grundläggande fri- och rättigheter får begränsas endast i den mån behandlingen av sjukdomen, patientens egen eller någon annans säkerhet eller tryggandet av något annat intresse oundgängligen kräver det . Den läkare som behandlar patienten beslutar om undersökningar och behandlingar som ska utföras oberoende av patientens vilja.
En patient får mot sin vilja isoleras från andra patienter, om
1) han eller hon på basis av sitt uppförande eller sina hotelser sannolikt skadar sig själv eller andra, eller
2) han eller hon genom sitt uppförande allvarligt försvårar vården av andra patienter eller allvarligt äventyrar sin egen säkerhet eller sannolikt skadar egendom i betydande grad, eller om
3) isoleringen av patienten är nödvändig av andra synnerligen vägande skäl som har samband med vården.
I de situationer som avses i första punkten får patienten också spännas fast, om övriga åtgärder inte räcker till. Fasthållande, isolering eller fastspänning av en patient ska upphöra genast när åtgärden inte längre är nödvändig. När en patient har förordnats att hållas isolerad eller fastspänd ska han eller hon få en ansvarig vårdare. En fastspänd eller minderårig patients tillstånd ska oavbrutet följas så att vårdpersonalen ser och hör patienten. Med två veckors intervall ska en anmälan om patienter som hållits isolerade eller fastspända lämnas till regionförvaltningsverket.
En särskild förteckning över begränsningarna ska föras vid vårdenheten
Mentalvårdslagen innehåller även detaljerade bestämmelser om omhändertagande av patientens egendom, granskning av patientens egendom och försändelser, kroppsvisitation och begränsning av kontakter. Vid den enhet på ett sjukhus som ger psykiatrisk vård ska finnas skriftliga, tillräckligt detaljerade anvisningar om hur de begränsningar av patientens självbestämmanderätt som avses i mentalvårdslagen ska genomföras. För säkerställande av uppföljningen och övervakningen av hur begränsningarna används ska en särskild förteckning över begränsningarna föras vid vårdenheten. Patientens identifieringsuppgifter, uppgifter om begränsningen samt namnet på den läkare som beslutat om den och på de personer som verkställt begränsningen ska antecknas i förteckningen.
Datatekniska apparater hos patienter vid psykiatriska enheter
I fråga om patientens rätt att använda datatekniska apparater vid psykiatriska enheter har en separat promemoria utarbetats, som innehåller mer detaljerade uppgifter.