
Läkarutlåtanden och intyg
Läkarutlåtanden och intyg
Ett läkarintyg är ett skriftligt dokument, där exakta uppgifter anges som baserar sig på undersökningar, utan att slutsatser dragits av dem. Med läkarutlåtande avses ett skriftligt dokument som utöver de verifierade uppgifterna innehåller en medicinskt motiverad bedömning, gjord av en sakkunnig läkare, om den undersökta personens situation och förmåga att genomföra de funktioner som avses i utlåtandet. Finlands Läkarförbund har utfärdat ett direktiv om utfärdande av läkarintyg (på finska).
Allmänna principer för utfärdande av läkarintyg
Läkarintyg ska basera sig på sådana uppgifter vilkas riktighet läkaren själv har försäkrat sig om. Intyg ska i regel inte utfärdas retroaktivt. Intygen ska vara sakliga, och de ska inte ta upp sådana omständigheter som inte har betydelse för det aktuella ärendet. I fråga om jäv att utfärda läkarintyg iakttas principerna i förvaltningslagen, enligt vilka jävsgrunder är bl.a. nära släktskap och andra situationer som kan äventyra läkarens opartiskhet.
När en patient begär läkarintyg på basis av vårdrelation ska utlåtandet i regel lämnas ut. Om läkaren bedömer att det begärda utlåtandet är onödigt eller rentav skadligt för patienten ska läkaren trots det utfärda utlåtandet om patienten efter att ha hört läkarens åsikt fortfarande vill ha ett intyg.
När läkarutlåtanden utfärdas ska en färdig blankett användas, om en sådan finns. Läkarintyg omfattas av samma sekretessbestämmelser som journalhandlingar i allmänhet.
När en läkare eller tandläkare utfärdar intyg och utlåtanden samt andra intyg som ska företes inför domstol eller någon annan offentlig myndighet ska han bestyrka dessa med orden ”vilket jag härmed på heder och samvete försäkrar”.
Intyg och utlåtanden som kommunen ansvarar för
En kommun ska se till att en invånare i kommunen eller en patient på en hälsovårdscentral får ett intyg eller utlåtande om sitt hälsotillstånd, när ett sådant behövs enligt lag eller är nödvändigt med tanke på invånarens eller patientens vård, försörjning eller studier eller av någon annan jämförbar orsak.
Lagstadgade intyg är till exempel körkortsintyg och läkarintyg enligt värnpliktslagen. Intyg som gäller utkomst är exempelvis intyg som används vid ansökan om förmåner enligt sjukförsäkringslagen. Intyg som är nödvändiga med tanke på studier kan till exempel vara sådana hälsointyg avsedda för läroanstalter som behövs för erhållande av studieplats. Typiska intyg och utlåtanden som utfärdas av någon annan jämförbar orsak är till exempel T-intyg för en tjänst och E-utlåtande för försäkringsbolag.
Intyg och utlåtanden som hänför sig till olika fritidsaktiviteter är inte sådana som kommunen har skyldighet att ordna.