
Snabblänkar
Ansökan om tillstånd för tillverkning av alkoholdrycker
Tillverkningstillstånd för alkoholdrycker
Allmänt om ansökningsprocessen
Tillverkningstillstånd söks på ansökningsblanketten Tillverkning av alkoholdryck och sprit, som finns under punkten Blanketter på den här sidan. Ansökan kan göras av den som ansöker om tillstånd eller ett ombud som denna har befullmäktigat.
Den ifyllda och undertecknade blanketten med bilagor returneras till alkoholi(at)valvira.fi eller PB 43, 00521 Helsingfors.
Ansökan bör lämnas in i tillräckligt god tid innan tillverkningsverksamheten inleds. Handläggningstiden för ansökan varierar från fall till fall. Den genomsnittliga handläggningstiden är dock cirka tre månader. Valvira kan vid behov inspektera tillverkningslokalen i förväg tillsammans med en representant för den som ansöker om tillstånd för att bedöma om tillverkningslokalerna uppfyller förutsättningarna i alkohollagen och livsmedelslagen. Under tillståndsprocessen gås dessutom frågor i anknytning till ansökan, lagstiftningen, egenkontrollen och rapporteringen igenom tillsammans med den som ansöker om tillstånd.
Handläggningsavgiften för tillståndsbeslutet bestäms utifrån Social- och hälsovårdsministeriets förordning.
Allmänna förutsättningar för beviljande av tillstånd
Tillverkningstillstånd beviljas en sammanslutning (till exempel ett aktiebolag eller andelslag som har införts i handelsregistret eller ett grundat personbolag för vilket en grundanmälan har gjorts till registermyndigheten) eller en person (firma) med rättshandlingsförmåga som bedöms ha de förutsättningar och den tillförlitlighet som krävs för denna verksamhet. Tillståndsansökningarna registreras enbart med FO-nummer. Därför förutsätts att sökanden har ett FO-nummer redan då ärendet anhängiggörs.
Tillstånd beviljas en sökande som inte har försatts i konkurs och i fråga om sin förmögenhet förmår sköta verksamheten och se till att de lagstadgade skyldigheterna uppfylls och som är känd som tillförlitlig och till sina personliga egenskaper är lämplig för uppgiften. Ett hinder för beviljande av tillstånd är att sökandens eller personens tidigare verksamhet som helhet betraktad visar att sökanden eller personen är uppenbart olämplig att bedriva näringsverksamhet enligt denna lag.
Vid bedömningen av tillförlitligheten och lämpligheten beaktas bl.a. huruvida sökanden eller dennas ansvariga personer upprepade gånger och i betydande grad har försummat att betala skatter eller andra offentliga avgifter, vid utmätning annat än tillfälligt har konstaterats vara medellös, under de fem senaste åren har fått ett tillstånd enligt alkohollagen permanent återkallat eller under de senaste fem åren har dömts till straff för ett sådant uppsåtligt brott i anslutning till utövande av näringsverksamhet som kan leda till fängelse.
Plan för egenkontroll enligt alkohollagen
En förutsättning för att beviljas tillverkningstillstånd är att den som ansöker om tillstånd har utarbetat en skriftlig plan för att säkerställa att verksamheten är lagenlig (plan för egenkontroll). Planen ska överlämnas till Valvira som bilaga till ansökningsblanketten för tillverkningstillstånd, men ska i första hand hållas framlagd för dem som ska verkställa den på tillverkningsstället.
Särskilda förutsättningar för tillverkningsverksamhet
I ansökan ska specificeras vilka produktgrupper tillverkningstillståndet gäller. I ansökan ska därtill läggas fram en utredning över att sökanden har den kompetens som krävs för att säkerställa produktsäkerheten och kvaliteten hos de aktuella produkterna. I anslutning till ansökan ska dessutom överlämnas en utredning över att aktörens tillverkningslokaler, utrustning och tillverkningsmetoder är lämpliga för att säkerställa tillsynen av de nämnda produkterna samt produkternas produkt- och livsmedelssäkerhet och kvalitet.
Om den kompetens eller utrustning som sökanden förfogar över inte lämpar sig för tillverkning av alla alkoholdrycker får Valvira begränsa tillverkningstillståndet till att endast gälla vissa alkoholdrycker.
Tillverkningsställe/lager och krav på detta
Alkoholdrycker får tillverkas på ett tillverkningsställe där tillverkningen och lagringen av produkterna är organiserad på ett sådant sätt att effektiv tillsyn är möjlig. I samband med handläggningen av ett nytt tillverkningstillstånd gör Valvira vid behov en förhandsinspektion av tillverkningslokalerna för att bedöma om tillverkningslokalerna och tillverkningsutrustningen uppfyller de krav som ställs på dem för att säkerställa tillräcklig produktsäkerhet och kvalitet.
Enligt livsmedelslagen ska alla företag som lagrar, transporterar och säljer livsmedel, även alkoholdrycker, göra en anmälan om livsmedelslokal till tillsynsmyndigheten för livsmedel. Tillverkare av alkoholdrycker ska i fråga om det skattefria lagret göra en anmälan om livsmedelslokal till Valvira före den planerade starttidpunkten för verksamheten. En skriftlig plan för egenkontrollen ska läggas fram för Valvira i samband med anmälan. I de lokal- och utrustningskrav som ställs på tillverkningsställen för alkoholdrycker tillämpas på basis av livsmedelslagen Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygienen i anmälda livsmedelslokaler.
Den ifyllda blanketten Lager/tillverkningsställe, som samtidigt fungerar som anmälan om livsmedelslokal enligt 13 § i livsmedelslagen, ska som bilaga bifogas ansökningsblanketten för tillverkningstillstånd för alkoholdrycker. På blanketten redogörs för tillverknings-/lagerlokalernas och andra förvaringsutrymmens art och uppbyggnad samt deras läge.
Tillverkningsstället för alkoholdrycker är samtidigt även ett skattefritt lager. Ansökan om skattefritt lager ska förutom till Valvira även lämnas in till Skatteförvaltningen. Valvira beviljar tillverkningstillstånd först när Skatteförvaltningen har godkänt sökanden som upplagshavare enligt 22 § i punktskattelagen (182/2010).
Bilagor till ansökan
Redogörelse för ny sökande
- Delägar- eller medlemsförteckning
- Uppgifter om namn, personbeteckning och hemort samt datum för tillträdet som delägare för huvuddelägarna och personerna i förvaltningsorganen, verkställande direktören, bolagsmännen i ett öppet bolag och de ansvariga bolagsmännen i ett kommanditbolag (t.ex. en förteckning över delägare och ansvariga personer)
- Bolagsordning eller bolagsavtal eller stadgar för förening, andelslag eller stiftelse
De ovannämnda bilagorna och uppgifterna behöver inte överlämnas om sökanden har ett tillstånd enligt alkohollagen och uppgifterna har överlämnats till tillståndsmyndigheten högst två år innan ansökan lämnas in.
Redogörelse för tillverkningsverksamhet och tillverkningsställe
- Plan för egenkontroll av tillverkningen av alkoholdrycker
- Redogörelse för sökandens kunnande och förmåga att säkerställa produktsäkerheten och kvaliteten hos de tillverkade produkterna (t.ex. plan för egenkontroll i enlighet med livsmedelslagen)
- Blanketten Lager/tillverkningsställe
- Planritning över tillverkningsstället, av vilken tillverkningsutrustningens placering framgår
Övriga bilagor
- Fullmakt för ombud (vid behov)
Ekologisk tillverkning
Tillverkare av ekologiskt producerade alkoholdrycker måste ansöka om att upptas i Valviras system för ekologisk övervakning innan tillverkningen av de ekologiska produkterna inleds.
Anvisningar
Se även
Kontakt
Rokka Timo
Överinspektör
tfn 0295 209 518
förnamn.efternamn@valvira.fi
- speciellt tillverkning av bryggeriprodukter
Överinspektör
tfn 0295 209 516
förnamn.efternamn@valvira.fi
- speciellt tillverkning av destillerade alkoholdrycker, sprit och alkoholpreparat
- tillverkning vid utbildnings- eller forskningssyfte